- Η ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου
- Πληροφορίες για απεργίες και στάσεις εργασίας
- Συμβάντα (καθυστερήσεις, κλείσιμο δρόμων) ΜΟΝΟ αν επηρεάζουν τους επιβάτες των γραμμών που διέρχονται από τη συγκεκριμένη στάση
- Πληροφορίες για εισιτήρια ή δρομολόγια ΜΟΝΟ αν πρόκειται για έκτακτες αλλαγές που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό επιβατών και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση του επιβατικού κοινού (εννοείται για λίγες μέρες μόνο)
- Η τρέχουσα ημερομηνία και ώρα
- Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, κάποιο κοινωνικό μήνυμα (π.χ. για την αιμοδοσία) ή κάποιο άλλο μήνυμα χρήσιμο για τους επιβάτες (π.χ. επερχόμενος καύσωνας).
- Πληροφορίες για μεταβολές δρομολογίων που δεν αφορούν γραμμές οι οποίες διέρχονται από τη στάση
- Κοινωνικά μηνύματα, παγκόσμιες ημέρες κ.λπ.
- Πληροφορίες για εκδηλώσεις ή άλλες ενέργειες του ΟΑΣΑ
- Πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η μετάβαση έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.
- Διαφημίσεις (για να μην μπαίνουν ιδέες για το μέλλον…)
Το σύστημα της τηλεματικής των λεωφορείων περιλαμβάνεται στο top 3 των επιτευγμάτων του ΟΑΣΑ κατά την τελευταία δεκαετία. Αν και μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί 100% ικανοποιητικά (κύριο πρόβλημα πως λεωφορεία παραμένουν εκτός του συστήματος για διάφορους λόγους) κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία έχουν αλλάξει προς το καλύτερο χάρη σε αυτό.
Κι όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς κόστος ή με προϋπόθεση τη συνεργασία από το σύνολο του προσωπικού. Απλά με λίγη περισσότερη σκέψη που μπορεί να γίνει άνετα όση ώρα περιμένεις στην στάση (μετακινούνται άραγε με τα λεωφορεία όσοι λαμβάνουν αποφάσεις;)
Αναφερόμαστε στις «έξυπνες στάσεις» του συστήματος και στο περιεχόμενο που προβάλλεται σε αυτές. Ενώ ο σκοπός τους είναι ένας και συγκεκριμένος, η προβολή της ώρας άφιξης του επόμενου λεωφορείου, στις οθόνες προβάλλεται και ένα πλήθος άλλων μηνυμάτων: από πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τροποποιήσεις δρομολογίων που μάλλον δεν ενδιαφέρουν όσους περιμένουν στην κάθε στάση, μέχρι πληροφόρηση για εκδηλώσεις που σπονσοράρει ο ΟΑΣΑ και κοινωνικά μηνύματα.
Γιατί, λέμε τώρα, αν δεν μάθεις τι παγκόσμια μέρα είναι σήμερα ή αν δεν διαβάσεις για 3000ή φορά ότι σε συμφέρει να αγοράσεις πακέτο 10+1 εισιτηρίων ή ότι το Τραμ δεν λειτουργεί στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη πώς θα περάσει η ώρα αναμονής στην στάση;
Το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι πληροφορίες (αν και κάποιες θα μπορούσαν να λείπουν) αλλά ότι όλα τα μηνύματα είναι κυλιόμενα και όλα τα μηνύματα έχουν την ίδια συχνότητα προβολής με τις ώρες άφιξης του επόμενου λεωφορείου. Έτσι, ο επιβάτης καθυστερεί να δει τις πληροφορίες που χρειάζεται και τα υπόλοιπα μηνύματα γίνονται απλά ενοχλητικά.
Μία χαμηλότερη συχνότητα προβολής των μηνυμάτων ίσως να λειτουργούσε πολύ καλύτερα (π.χ. 3 φορές τα δρομολόγια – 1 φορά το κάθε άλλο μήνυμα).
Την ίδια στιγμή, κανείς δεν έχει σκεφτεί ότι στις οθόνες θα ήταν καλό να προβάλλεται το απολύτως απαραίτητο: η ημερομηνία και η τρέχουσα ώρα.
Συνοψίζοντας:
Τι πρέπει να προβάλλεται στις οθόνες της τηλεματικής
Τι μπορεί να προβάλλεται με μικρότερη συχνότητα:
Τι ΔΕΝ πρέπει να προβάλλεται στις οθόνες της τηλεματικής:
Τέλος, ένα ζήτημα λίγο πιο περίπλοκο: στις οθόνες των στάσεων, δίπλα στον αριθμό κάθε γραμμής, δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται η πλήρης ονομασία της. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να δημιουργεί και σύγχυση. Αντιθέτως, θα ήταν χρησιμότερο να αναγράφεται μόνο η κατεύθυνση.
Έτσι, στη γραμμή 550 για παράδειγμα οι οθόνες των στάσεων μπορούν να εμφανίζουν «550 (προς) Κηφισιά» ή «550 Φάληρο». Υπάρχουν περιπτώσεις δε, που γραμμές διέρχονται από τις ίδιες ή κοντινές στάσεις όταν κατευθύνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Εκεί αυτή η αλλαγή κρίνεται απαραίτητη.
Το ίδιο βέβαια θα ήταν καλό να επεκταθεί και στις προμετωπίδες των λεωφορείων. Δίπλα στον αριθμό της γραμμής θα βοηθούσε αν αναγράφεται η κατεύθυνση και όχι ολόκληρη η ονομασία του δρομολογίου.
— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό