Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Τμηματική κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό – Πτώση ατόμου στις γραμμές

0
Ενημέρωση 12:10 Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και μέχρις ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 3 του Μετρό, δρομολογήθηκε η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή «Ειδικό Δρομολόγιο» που εκτελεί το δρομολόγιο Κατεχάκη - Χαλάνδρι και πραγματοποιεί στάσεις στους σταθμούς του Μετρό, που υπάρχουν στο τμήμα αυτό. Η κυκλοφορία στη...

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν καταφέρει να διχάσουν πόλεις σε όλο τον κόσμο

Share

    Διασκεδαστικά, χρήσιμα, ενοχλητικά, επικίνδυνα. Τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τα τέλη του 2017, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν κοινό αλλά και να διχάσουν πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    Αν ήταν κοινωνικό πείραμα, ο καταλληλότερος τίτλος μάλλον θα ήταν «τι γίνεται όταν η άναρχη φιλοσοφία των τεχνολογικών start-up βγαίνει στο δρόμο και διαταράσσει τη ζωή και τις μετακινήσεις στην πόλη όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες».

    Τι είναι όμως αυτό που ενοχλεί, δικαίως ή αδίκως, όσους «βγάζουν σπυράκια» στη θέα του νέου μηχανοκίνητου μέσου; Αφενός είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν: την αυθάδεια των νεόπλουτων tech bros της Silicon Valley, που εισβάλλουν στον αστικό χώρο χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, κανόνες και λογοδοσία. Αφετέρου, τα αποτελέσματα τόσο για τους χρήστες των νέων μέσων όσο και τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο διάβα τους. Χρήση χωρίς προστατευτικά μέσα, έλλειψη σεβασμού ή και γνώσης βασικών κανόνων κυκλοφορίας, κίνηση σε περιοχές που είναι ακατάλληλες ακόμα και για πεζούς (βλ. Αθηναϊκά πεζοδρόμια). 

    Η αντίδραση στο νέο φαινόμενο έχει λάβει διάφορες μορφές ανά τον κόσμο:

    • Στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή ατύχημα με την εμπλοκή 16χρονου σε πατίνι, ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της ταχύτητας των πατινιών στα 5 – 10 χλμ/ώρα (μπορείς να ισορροπήσεις σε πατίνι που κινείται με 5χλμ/ώρα άραγε;) και ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους (δεν υπάρχει). 
    • Στο Παρίσι, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να θεσπιστεί πρόστιμο ύψους 135 ευρώ για όσους οδηγούν πατίνια πάνω σε πεζοδρόμια και 35 ευρώ για όσους τα παρκάρουν πάνω σε αυτά μπλοκάροντας την κυκλοφορία. Οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν επίσης ένα ετήσιο τέλος μεταξύ 50 και 65 ευρώ για κάθε πατίνι που διαθέτουν. 
    • Στη Μαδρίτη, η πόλη απαγόρευσε την λειτουργία τριών εταιρειών καθώς δεν είχαν εφαρμόσει τον κανονισμό σχετικά με τις περιοχές επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα πατίνια.  
    • Και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, από όπου ξεκίνησε το φαινόμενο, τα ηλεκτρικά πατίνια έγιναν ανεπιθύμητα κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των χρηστών τους.

    Η απάντηση από τις εταιρείες του χώρου είναι πάντα η ίδια σε κάθε πόλη (ενδιαφέρον ότι λαμβάνονται μέτρα μόνο εφόσον υπάρξουν αντιδράσεις): μείωση της ανώτατης ταχύτητας, διανομή μέσων προστασίας, geo-fencing για τον περιορισμό της κίνησης σε συγκεκριμένες περιοχές, προσπάθεια διαλόγου με τις αρχές.

    Πέρα όμως από τις περισσότερο ή λιγότερο σπασμωδικές αντιδράσεις, αυτό που λείπει είναι η μελέτη και ανάλυση του φαινομένου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων είχε την πιο ψύχραιμη αντίδραση προτρέποντας στο άνοιγμα διαλόγου σχετικά με τις νέες μορφές μικρο-κινητικότητας. 

    Αυτό που πρέπει να μελετηθεί, είναι ο ρόλος αυτού του νέου μέσου στις μετακινήσεις στην πόλη, ποιες είναι οι προοπτικές του για το μέλλον, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του και πού πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Πρόκειται για ένα μέσο καθαρά ψυχαγωγικό που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διασκεδάσουν; Είναι ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς που μπορεί να αντικαταστήσει μετακινήσεις με Ι.Χ. και να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τις αστικές συγκοινωνίες; Τι μας λένε τα ηλεκτρικά πατίνια για το μέλλον των μετακινήσεων; (βλ. διαμοιρασμός σε ταξί, ποδήλατα, λεωφορεία, συμβολή του ιδιωτικού τομέα). Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην πόλη οι οποίες πέρα από τους χρήστες των πατινιών θα εξυπηρετήσουν ποδηλάτες και πεζούς;

    Μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών θα μπορέσουν να δοθούν απαντήσεις και λύσεις προς όφελος όλων. Είτε τα ηλεκτρικά πατίνια γνωρίσουν επιτυχία είτε όχι, η τεχνολογία είναι εδώ για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε. Οι αρχές πρέπει να δείξουν ευελιξία και ανοικτό μυαλό και να μείνουν μακριά από ιδεοληψίες. Με τη σειρά τους, οι εμπλεκόμενες εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κάθε πόλης, να έρθουν σε ανοικτό διάλογο την κοινωνία και να σεβαστούν τους νόμους. 

     

    — — — —

    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό


 
 

Διαβάστε Περισσότερα