Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Παρέμβαση πρώην Αμερικανού διπλωμάτη για τις κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    «Έκλεψαν ξανά το πορτοφόλι της Regina (σ.σ. της γυναίκας του). Το μεσημέρι, στο λεωφορείο 608 ανάμεσα σε Σύνταγμα και Ζωγράφου. Καλοντυμένος, όχι νεαρός, Έλληνας. Πιθανότατα με τη βοήθεια του οδηγού αφού εκείνος φρέναρε απότομα σε ανύποπτα διαστήματα, αποσπώντας την προσοχή των επιβατών»

    Αυτό μοιράστηκε την περασμένη Δευτέρα με τους φίλους του στο Facebook ένας κάτοικος της Αθήνας, ο Αμερικανός αρχαιολόγος και πρώην διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ. Τα ταξίδια του, και με τις δύο ιδιότητές του, τον έχουν πάει σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο ίδιος όμως επέλεξε συνειδητά να μείνει μόνιμα στην Αθήνα εδώ και 15 χρόνια, μετά από την παραίτησή του από το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το 2003. 

    Ο κος Κίσλινγκ αποφάσισε να δράσει. Έχοντας ήδη σχετική εμπειρία, αποφάσισε να προτείνει τη χρήση της τεχνολογίας για τη βοήθεια των θυμάτων κλοπών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την ενίσχυση της ασφάλειας.

    Την ίδια μέρα έγραψε μία επιστολή προς το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ κο Αθανασόπουλο, μέρος της οποίας δημοσίευσε στο facebook:  

    Αγαπητέ κε Αθανασόπουλε,

    Οι κλοπές πορτοφολιών στα λεωφορεία και στο μετρό έχουν πλέον γίνει ρουτίνα, στερώντας από τους πολίτες, και ιδιαίτερα γυναίκες άνω των 50 ετών το δικαίωμά τους στην μετακίνηση.

    Θα ήθελα να προτείνω ένα απλό μέτρο για την αύξηση της ασφάλειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εφαρμογή OASA Telematics είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Η επόμενη έκδοσή της θα πρέπει να περιλαμβάνει μία λειτουργία Αναφοράς Περιστατικών, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  αναφορές κλοπής, ξεχασμένα αντικείμενα σε λεωφορεία και άλλα περιστατικά (ακατάλληλη ή επικίνδυνη συμπεριφορά από οδηγούς και υπαλλήλους, εφόσον αυτό επιτρέπεται). Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταγγελίας της κλοπής και του τηλεφώνου του κοντινότερου αστυνομικού τμήματος κλπ.

    Οι αναφορές (με πληροφορίες για γραμμή, ώρα, τοποθεσία, στοιχεία επικοινωνίας και όποια άλλη πληροφορία συμπληρώνει ο χρήστης) θα τροφοδοτούν μια βάση δεδομένων του ΟΑΣΑ, ώστε να προσδιορίζονται οι γραμμές, οι περιοχές και ώρες που χρειάζονται αστυνόμευση. Αυτές οι πληροφορίες θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για εσάς. Η διάθεση των αναφορών στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κλοπών, οι οποίες κατά κύριο λόγο δεν καταγγέλλονται, και θα διευκόλυνε επίσης την αστυνομία να ανταποκριθεί σε αυτή την επιδημία. Αυτοί ή ο ΟΑΣΑ θα μπορούν πιο εύκολα να επικοινωνούν με τους επιβάτες όταν ανακτάται ένα κλεμμένο αντικείμενο. Ιδανικά θα υπήρχε και μία ιστοσελίδα, όπως έχει και η Νέα Υόρκη, με χάρτη που να δείχνει τις περιοχές υψηλής εγκληματικότητας για την περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους.

    Ως σχεδιαστής μίας εφαρμογής που απευθύνεται σε επισκέπτες (ToposText) και χρήστης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια, ευχαρίστως θα συζητούσα πιο αναλυτικά αυτή την ιδέα με κάποιο αρμόδιο στέλεχος.

    Έχοντας ζήσει ανά διαστήματα στην Αθήνα ήδη από τη δεκαετία του 80, ο κος Κίσλινγκ λέει πως οι κλοπές πάντα ήταν πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια όμως έχει οξυνθεί, ενώ η αστυνομία δείχνει να μη μπορεί να αντιδράσει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Αθήνα έχει αρχίσει να θυμίζει τη Νάπολη. 

    Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από την πλευρά του ΟΑΣΑ, πράγμα μάλλον αναμενόμενο για μία δημόσια υπηρεσία. Ο κος Κίσλινγκ όμως πιστεύει πως οι αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα. Μόλις χτες, σε μία σύντομη διαδρομή της με το Μετρό, η γυναίκα του συνάντησε 3 θύματα πορτοφολάδων, δύο Ελληνίδες και έναν τουρίστα.

     

    Δείτε επίσης:

    — — — —

    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

 
 

Διαβάστε Περισσότερα