Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας έως και τα Θεοφάνια

0
Μεταβάλλονται και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα ισχύουν τα εξής: Λεωφορεία και Τρόλεϊ Την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2024, όπως όλες τις αργίες, τα...

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Τα λεωφορεία που περνούν ταυτόχρονα και η καθημερινότητα ενός επιβάτη στον Προαστιακό

Share

    Συμπληρώνοντας τη φόρμα του ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Αυτή την εβδομάδα, οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν, μεταξύ άλλων για τα δρομολόγια των λεωφορείων που πραγματοποιούν ταυτόχρονα μέρος της διαδρομής και για την καθημερινότητα των επιβατών που χρησιμοποιούν τον Προαστιακό της Αθήνας.

    Αναγνώστης που υπογράφει ως “Έλλην Πολίτης” γράφει για τα δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ του Πειραιά και των προαστίων της δυτικής Αθήνας:

    Τα λεωφορεία των γραμμών 809, 810, 830, 831 ξεκινούν όλα μαζί από τις διαφορετικές αφετηρίες τους. Οι προγραμματιστές (οι αυτοί που έτσι τα βρήκαν από την εποχή που δεν είχαμε ακόμη τόσα αυτοκίνητα ή τόσα φανάρια) δεν αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέρος της διαδρομής τους, είναι ‘κοινό με όλα τα υπόλοιπα λεωφορεία. Οπότε μία συγκεκριμένη δεδομένη, χρονική στιγμή, είναι το ένα πίσω από το άλλο σαν τραίνο! Διέρχονται από την βασική οδική αρτηρία του Κορυδαλλού, την οδό Ταξιαρχών, όλα μαζί την ίδια στιγμή. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την αστοχία είναι πολλά. Αρχικά δημιουργείται συνεχώς μποτιλιάρισμα μια και ο δρόμος είναι μίας λωρίδας.  Το επόμενο θέμα είναι πως επειδή θα περάσουν όλα μαζί ταυτόχρονα, το πρώτο θα παίρνει το κόσμο (επειδή δεν αντιλαμβάνεται ότι έρχεται και άλλο από πίσω για τον ίδιο προορισμό), αλλά και τα επόμενα, μετά το πρώτο, είναι άδεια γιατί, όλος ο κόσμος έχει μπει στο πρώτο. Μπορεί πηγαίνοντας προς τον Πειραιά να ακολουθούν κάποιες άλλες παράλληλες ή διαφορετικές διαδρομές, αλλά η πολυπληθέστερη περιοχή που εξυπηρετούν είναι ο Κορυδαλλός και η Νίκαια. Οι γραμμές 809 και 810, έχουν την ίδια αφετηρία, ακολουθούν διαφορετικές ώρες και δρομολόγια, αλλά τον ίδιο προορισμό Πειραιά. Πως είναι δυνατόν να είναι συνεχώς και ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές στις ίδιες στάσεις; Μήπως δεν τηρούν το ωράριο; Γιατί άλλες πόλεις του κόσμου που έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα, εδώ και χρόνια και εμείς όχι;

    Για το αιώνιο πρόβλημα των λεωφορείων που περνάνε ταυτόχρονα γράφει ο Γιάννης Νικολαΐδης:

    Η τηλεματική βοήθησε πολύ, κάνει τεράστια διαφορά να ξέρεις πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Και άλλα όμως θεματάκια, που φαίνονται μικρά, τραβάνε ή διώχνουν τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η συχνότητα των δρομολογίων. Και καλά όταν τα δρομολόγια είναι αραιά γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Όταν όμως υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τη συχνότητα, χωρίς παραπάνω οχήματα, οδηγούς, δρομολόγια;

    Παράδειγμα από την καθημερινότητα: ‘Ώρα αιχμής. Τρεις γραμμές τρόλλεϋ, και οι τρεις προς το κέντρο, περνάνε μαζί ανά 15-20’. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν λίγο τα δρομολόγια ώστε να περνάει ένα ανά 5-7′;

    O GREG KV γράφει για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας:

    Κάνεις το λάθος να θελήσεις να μετακινηθείς με τον Προαστιακό. Γιατί λάθος; Ας το δούμε αναλυτικά:

    • Εισερχόμενος στους σταθμούς αντιλαμβάνεσαι ότι η μεταλλική κατασκευή πάνω από το κεφάλι σου (στέγη σταθμού) δεν σε προστατεύει από κανένα στοιχείο της φύσης. Όταν βρέχει, χιονίζει, φυσάει ή έχει καύσωνα εντός του σταθμού επικρατούν οι ανάλογες εξωτερικές συνθήκες.
    • Είσαι άτομο με κινητικά προβλήματα; Δεν υπάρχουν ράμπες πουθενά. Οι μισοί ανελκυστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Αν βρεις ανελκυστήρα σε λειτουργία, 99% έχει να καθαριστεί και να απολυμανθεί πριν ο Νώε φτιάξει την Κιβωτό. Οι ανελκυστήρες είναι ιδανικοί για να εξασκηθείς στην άπνοια (από την ώρα που θα εισέλθεις, μέχρι να εξέλθεις). Δες το σαν προπόνηση για τα καλοκαιρινά σου μακροβούτια.
    • Έφτασες στην αποβάθρα. Η ηχορύπανση λόγω οτι ο Προαστιακός βρίσκεται στο μέσον της Αττικής Οδού, είναι σε επίπεδα κώφωσης, συνεχής και φυσικά μη αντιμετωπίσιμη. Στους περισσότερους σταθμούς έχουν τοποθετηθει ηχητικά παραπετάσμετα, χωρίς όμως να επιτυγχάνονται τα επιθυμητα αποτελέσματα.
    • Ασφάλεια στις αποβάθρες. Τί είν’ τούτο; Στο Μετρό στην άκρη της αποβάθρας υπάρχει το “μαγικό πορτάκι ασφαλείας” δεξιά και αριστερά από την κάθε αποβάθρα. Στον Προαστιακό δεν υπάρχει τίποτα.
    • Άφιξη συρμού. Ήρθε η ώρα να επιβιβαστείς. Αλλά για μια στιγμή. Το πρόγραμμα έλεγε οτι ο συρμός θα φτάσει στον σταθμό στις και πέντε και κοιτάς το ρολόι σου και βλέπεις οτι είναι και δέκαπέντε, αν όχι παρά δέκα (της επόμενης ώρας). Αναρωτιέσαι. Αν δεν ήταν σταθερής τροχιάς και έπρεπε να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό, τί ώρα θα έφτανε? Γιατί σχεδόν πάντα τα ενδιάμεσα δρομολόγια καταργούνται ή περνούν αργότερα από τους σταθμούς, από το προβλεπόμενο;
    • Επιτέλους κάνεις το βήμα και εισέρχεσαι στον συρμό. Αν έχεις πρόβλημα με τα μικρόβια, ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Κάτω από τα παράθυρα το πάλαι ποτέ γκρι τοίχωμα του βαγονιού, αποτελεί χώρο έμπνευσης των απανταχού καλλιτεχνών και μη. Για κανένα λόγο μην χτυπήσεις το χέρι σου στο κάθισμα. Αν το κάνεις να είσαι σίγουρος οτι θα δεις ένα σύννεφο σκόνης. Πότε καθαρίστηκε τελευταία φορά;
    • Κάνεις το λάθος και επιλέγεις το πρώτο βαγόνι. Να αισθάνεσαι τυχερός αν ο οδηγός δεν καπνίζει. Αν πετύχεις οδηγό που χαρμανιάζει εύκολα, ετοιμάσου να υποστείς τις συνέπειες. Ολόκληρο το βαγόνι ευωδιάζει με τον καπνό του τσιγάρου του οδηγού.
    • Πάνω από το σημείο εισόδου στον συρμό υπάρχει κυλιόμενη επιγραφή led που σου δίνει πληροφορίες για τον επόμενο σταθμό. Ταυτόχρονα από τα ηχεία δίνεται η ίδια πληροφορία και ηχητικώς. Τί γίνεται όμως όταν ο επόμενος σταθμός είναι η Παλλήνη, το ηχητικό λέει οτι είναι η Πεντέλης και η κυλιόμενη επιγραφή αναφέρει Κάντζα? Βέβαια η ημερομηνία και ή ώρα ήταν μερικά χρόνια πίσω.
    1.  Πώς γίνεται σε ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ, να μην υπάρχει σωστή πρόβλεψη ώστε ο συρμός και η αποβάθρα να μην απέχουν τριάντα (30) εκατοστά και κάθε φορά στην ανακοίνωση για τον επόμενο σταθμό να ακούγεται το κλασσικό “Προσοχή στο κενό μεταξύ αποβάθρας και συρμού”;
    2. Είσαι με καροτσάκι και πρέπει να εισέλθεις στον συρμό; Κάτσε σπίτι σου ή φέρε μαζί σου και τη ράμπα σου. Γιατί θα πρέπει το άτομο με κινητικά προβλήματα (καροτσάκι) να πρέπει να ψάχνει τον security να του φέρει τη ράμπα (φορητή μεταλλική κατασκευή), ωστε να μπορέσει να επιβιβαστεί και να αποβιβαστεί από τον συρμό; Αν για τον οποιοδήποτε λόγο ο security αδυνατεί να βοηθήσει, τί γίνεται;
    3. Αν κάποια δομή σε σταθμό χαλάσει, πόσο χρόνο χρειάζεται να επισκευαστεί;

    Σπουδαίο έργο. Χρήσιμο. Παραμελημένο όμως αφημένο στην μοίρα του. Το πληρώσαμε αλλά δεν το χαιρόμαστε, απλά το χρησιμοποιούμε από ανάγκη.

    Ο “Παναγιώτης” γράφει για τη δημοτική συγκοινωνία του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου:

    Πολλές φορές περιμένω άδικα μα έρθει η δημοτική συγκοινωνία του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου καθώς τελικά δεν περνάει και αναγκάζομαι να πηγαίνω 20 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι στις δουλειές μου. Επίσης δεν βρίσκονται εύκολα τα δρομολόγια (ώρες & στάσεις) τα οποία, και να τα βρεις κάπως, τελευταία δεν τηρούνται τα περισσότερα. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι.

    O αναγνώστης Ε.Α. γράφει για να ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε με τη χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος πώλησης εισιτηρίων:

    5.6.2019 και ώρα 13.00 χρησιμοποίησα το αυτόματο μηχάνημα πώλησης εισιτηρίων στη στάση του τραμ στο Σύνταγμα για την αγορά 10+1 εισιτηρίων. Πήρα κανονικά τα ρέστα από 20άρικο και την απόδειξη, αλλά δεν έλαβα ποτέ εισιτήριο, με την οθόνη του μηχανήματος να επιστρέφει στην αρχική σελίδα της.

    Απευθυνόμενος στο γραφείο κοινό στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος με παρέπεμψαν στο εκεί εκδοτήριο, όπου μετά από αναμονή 40 λεπτών και μετά από 4 προσπάθειες της υπαλλήλου δεν κατέστη δυνατή η ακύρωση-αντικατάσταση του ανύπαρκτου εισιτηρίου. Μετά από επικοινωνία της με το γραφείο κοινού, με παρέπεμψαν στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

    Επειδή δεν έχω καθόλου χρόνο – αρκετά ήταν τα 45-50′ της σημερινής ταλαιπωρίας – να κατέβω στο Μουσείο, πέταξα πια την απόδειξη και δεν έχω καμία περαιτέρω απαίτηση από τον ΟΑΣΑ. Απλά το αναφέρω κι εδώ (έστειλα και στον ΟΑΣΑ αναφορά), μήπως και ασχοληθεί κανείς με τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων που έχουν γίνει υπεραπαραίτητα μετά το κλείσιμο ή την υποβάμιση των περισσοτέρων επανδρωμένων εκδοτηρίων και επίσης να δοθεί κάποια περαιτέρω προσοχή και στα μηχανήματα σαν κι αυτό που χρησιμοποίησε ανεπιτυχώς η υπάλληλός σας.

    Σημειώνω ότι πριν από ένα μήνα στο Σταθμό Ακρόπολης έχασα 1,40 αφού τότε δεν βγήκε ούτε καν απόδειξη – δεν ασχολήθηκα διότι άλλο 1,40 και άλλο 13,50 Ευρώ – και επίσης ότι την περασμένη Παρασκευή είδα κι έπαθα να βγάλω το εισιτήριο από αυτόματο μηχάνημα στο Σταθμό Μοναστηρακίου διότι κόλλησε πάνω από την προεξοχή που υπάρχει μέσα στη θήκη.

    Προηγουμένως: #1#2#3#4#5, #6

 
 

Διαβάστε Περισσότερα