Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Το Βερολίνο «αντιγράφει» Αθήνα και Βιέννη προσφέροντας συγκοινωνίες με 1 ευρώ τη μέρα

Share

    Το μοντέλο της Βιέννης προσανατολίζονται να ακολουθήσουν οι συγκοινωνίες του Βερολίνου προσφέροντας απεριόριστες μετακινήσεις με κόστος 1 ευρώ την ημέρα. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας σχεδιάζει να μειώσει την τιμή του ετήσιου εισιτηρίου από τα 761 ευρώ σήμερα στα 365 ευρώ. 

    Η Βιέννη ήταν η πρώτη πόλη που προσέφερε μετακινήσεις με 1 ευρώ τη μέρα όταν μείωση την τιμή του ετήσιου εισιτηρίου από τα 449 ευρώ στα 365 ευρώ τον Μάιο του 2012.

    Και στην Αθήνα είναι δυνατή η μετακίνηση με 1 ευρώ τη μέρα (ή και λιγότερο) μέσω των εισιτηρίων μεγάλης διάρκειας που μπορούν να αγοραστούν με τη χρήση Ath.ena Card. Με το εισιτήριο 30 ημερών (μειώθηκε στα 30 ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2014) η μετακίνηση κοστίζει 1 ευρώ τη μέρα ενώ με το εισιτήριο 360 ημερών (330 ευρώ), που όμως δεν προτιμά η πλειοψηφία των επιβατών, η μετακίνηση κοστίζει μόλις 0,90 ευρώ τη μέρα. Η τιμή της ετήσιας κάρτας είχε μειωθεί από τα 450 ευρώ στα 320 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 για να αυξηθεί στη συνέχεια στα 330 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016.

    Εκτός από το Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας δοκιμάζουν αντίστοιχα μοντέλα. Στη Βόνη και στο Ρόιτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης πωλούνται ετήσια εισιτήρια κόστους 365 ευρώ από τις αρχές του χρόνου ενώ το Έσσεν, το Χέρενμπεργκ και το Μάνχαϊμ αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να μειώσουν τις τιμές στα εισιτήρια.

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι το μεγάλο αγκάθι για την επέκταση παρόμοιων μοντέλων. Στη Βιέννη, από όπου ξεκίνησε η πρακτική, 822.000 επιβάτες, ο μισός πληθυσμός της πόλης έχει προμηθευτεί ετήσια εισιτήρια ενώ οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 38%. Πέρα από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος που προέρχονται από το δήμο και το κράτος, το μέτρο ενισχύθηκε από την αύξηση των προστίμων σε Ι.Χ. κατά 60% και ένα νέο φόρο που επιβλήθηκε στους εργοδότες (2 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο). 

    Αν και στη Γερμανία η αύξηση της επιβατικής κίνησης αναμένεται να είναι μικρότερη, δεδομένης και τις προτίμησης που έχουν οι Γερμανοί στα αυτοκίνητα έναντι των δημόσιων συγκοινωνιών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν μεγαλύτερα τρένα ή περισσότερα λεωφορεία. 

    Πράγματι, στη Βόννη πωλήθηκαν μόνο 5.258 από τα 17.000 ετήσια εισιτήρια κόστους 365 ευρώ τα οποία άρχισαν να διατίθενται από την 1η Ιανουαρίου (ο αριθμός ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα παλιά ετήσια εισιτήρια σε ισχύ). Το μέτρο όμως κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. 

    Στο Βερολίνο, αν το μέτρο εφαρμοστεί πρόκειται να έχει ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ. Ακόμα και το κόμμα των Πρασίνων, που είναι υπέρ της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα που θα έχει. 

    Πηγή: theguardian.com

    — — — —

    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

 
 

Διαβάστε Περισσότερα