- Λεωφορεία & Τρόλεϊ: Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, είτε 9 είτε 11 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα ισχύει το πρόγραμμα Θερινό Ι (αν και άλλαξε από Θερινό ΙΙ δεν αναφέρεται με την ονομασία του στην εφαρμογή της τηλεματικής).
- Μετρό: Από Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Επισήμως, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 4′ – 4,5′ τις ώρες αιχμής.
- ΗΣΑΠ: Από Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Τα χειμερινά δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 6′ τις καθημερινές (αυτή την εβδομάδα ανά 7,5′).
- Τραμ: Κανονικά από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Αυτή την εβδομάδα, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 17′ – 20′. Ενδεχομένως αυτές οι συχνότητες να παραμείνουν και τον φετινό χειμώνα (τον περασμένο η επίσημη συχνότητα ήταν ανά 15′).
- 11 συρμοί στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) από τους 34 ενεργούς
- 21 συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του μετρό από τους 40 ενεργούς
- 15 οχήματα στο τραμ από τα 23 ενεργά
Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο φετινός Σεπτέμβριος όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Καθώς τα χειμερινά δρομολόγια επιστρέφουν σταδιακά σε όλα τα μέσα, θα φανεί αν οι υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης θα γίνουν πραγματικότητα ή αν απλά θα επιστρέψουμε στη γνωστή τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν οι συγκοινωνίες τα τελευταία χρόνια.
Το στοίχημα της κυβέρνησης, για δραματική βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας φέρει τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο προανήγγειλε πως θα γίνουν άμεσες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην πραγματικότητα βέβαια, όλοι όσοι έχουν γνώση της κατάστασης παραδέχονται πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή μόνο με μέτρα-ασπιρίνες ενώ οι συγκοινωνίες θα αλλάξουν μόνο αν ακολουθηθεί ένα μακροπρόθεσμο (και ακριβό) σχέδιο.
Πότε επιστρέφουν τα χειμερινά δρομολόγια;
Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου να επισκευαστούν και να επιστρέψουν στους δρόμους περισσότερα ακινητοποιημένα λεωφορεία. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται η επισκευή 100 περίπου λεωφορείων. Σήμερα, τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια είναι περίπου 750, από 1.374 ενεργά οχήματα. Ίδιο σκηνικό επικρατεί και στα Τρόλεϊ όπου κυκλοφορούν μόλις 88 από τα συνολικά 273 ενεργά.
Ίδιο το σκηνικό και στα μέσα σταθερής τροχιάς όπου κυκλοφορούν:
Από εκεί και πέρα θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια εξορθολογισμού των βαρδιών των εργαζομένων αφού η κυβέρνηση έχει απορρίψει την πιθανότητα προσλήψεων στις συγκοινωνίες. Οι βάρδιες σε όλα τα μέσα πρόκειται να βγαίνουν απευθείας από τον ΟΑΣΑ και όχι από την ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει εβδομαδιαίες αναφορές προκειμένου να ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί.
Επιπλέον, αναμένεται λύση και στο πρόβλημα των αναρρωτικών αδειών τις οποίες φέρεται να λαμβάνουν αδικαιολόγητα πολλοί εργαζόμενοι με το 10% αυτών να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ιδιαίτερα τις μέρες των απεργιών αλλά και πριν ή μετά τις προγραμματισμένες άδειες, οι αναρρωτικές δίνουν και παίρνουν εκτροχιάζονται τη λειτουργία των συγκοινωνιών.
Όσον αφορά το ζήτημα των πόρων, για ακόμα μία φορά δρομολογείται η αύξηση των ελέγχων εισιτηρίων που είχαν ατονίσει τα τελευταία χρόνια. Και πάλι αποκλείεται η πρόσληψη νέων ελεγκτών ωστόσο θα αυξηθεί η δουλειά των ήδη υπαρχόντων αφού θα απαιτηθεί η πραγματοποίηση τουλάχιστον 200 ελέγχων ανά βάρδια από τον καθένα. Αυτή τη φορά, οι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργασία με την αστυνομία, γεγονός μάλλον ανησυχητικό και απορριπτέο από την πλειοψηφία των επιβατών στις συγκοινωνίες.
Το φθινόπωρο αναμένεται να βγει στον αέρα η καμπάνια για την ενίσχυση αγοράς των ανώνυμων καρτών προκειμένου να τις προμηθευτεί μεγαλύτερο μέρος των επιβατών που δεν θέλει να εκδώσει προσωποποιημένες κάρτες καταφεύγοντας στα χάρτινα εισιτήρια. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περίπου 1,3 εκατομμύρια προσωποποιημένες κάρτες και 600.000 ανώνυμες, ενώ σε ημερήσια βάση εκδίδονται περί τα 86.000 εισιτήρια. Σε μηνιαία βάση δηλαδή εκδίδονται 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια με αρκετά μεγάλο κόστος για τον ΟΑΣΑ.