Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Προετοιμάζεται το έδαφος για τη μείωση των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου – δωρεάν μετακίνησης

Share

    Ολοένα και αυξάνονται τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση (ή κατ’ άλλους για «εξορθολογισμό») των κατηγοριών των επιβατών που είναι δικαιούχοι κοινωνικής πολιτικής στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Η Νέα Δημοκρατία συνήθιζε να ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την απόδοση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης στους άνεργους υποστηρίζοντας μέχρι και την προεκλογική περίοδο πως από την κοινωνική πολιτική πρέπει να επωφελούνται «όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη».

    Πλέον, όλα δείχνουν πως το νερό μπαίνει στο αυλάκι για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων μέσα στο προσεχές διάστημα. Ένα από τα ζητούμενα φαίνεται πως είναι και το πώς θα δικαιολογηθεί επικοινωνιακά το ψαλίδι στην κοινωνική πολιτική.

    Η κύρια προσέγγιση μάλλον θα είναι η τεχνοκρατική, ενόψει και της κατάρτισης από τον ΟΑΣΑ του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών ως το τέλος του έτους. Έτσι, θα υποστηριχθεί πως οι δικαιούχοι κοινωνικής πολιτικής είναι πάρα πολλοί με αποτέλεσμα να δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα στις συγκοινωνίες.

    Όπως έγραψε η Ναυτεμπορική, το πρώτο βήμα για την κατάρτιση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών θα είναι η μέτρηση της ζήτησης στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί το κοστολογικό μοντέλο, το οποίο και θα δείξει πόσο κοστίζει κάθε line service, δηλαδή κάθε δρομολόγιο είτε των οδικών, είτε των σταθερών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο θυγατρικών του Οργανισμού (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) να έχουν ουσιαστικότερο έλεγχο, καθορίζοντας και τις κινήσεις που θα μειώσουν τα κόστη.

    Σύμφωνα με στοιχεία, οι 4 στους 10 είναι δικαιούχοι δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου. Καθοριστικό στοιχείο για τα έσοδα του Οργανισμού αποτελεί η διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασόπουλος, ο ΟΑΣΑ συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης όλων των ομάδων του πληθυσμού, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποζημιώνεται για τις μειωμένες ή δωρεάν μετακινήσεις, καθώς αυτές δεν εμπίπτουν στην κρατική επιχορήγηση.

    Μία δεύτερη προσέγγιση (που πάντα παίζει τα χρόνια της κρίσης) θα είναι η επίκληση των δανειστών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του dikaiologitika.gr, οι δανειστές κατά καιρούς έχουν ζητήσει την αξιολόγηση όσων μεταφέρονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο και αυτό είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται προς συζήτηση μεταξύ τους και του υπουργείου Εργασίας.

    Υπενθυμίζεται πως για τις συγκοινωνίες δεν είναι υπεύθυνο το υπουργείο Εργασίας αλλά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η αναφορά του υπουργείου Εργασίας παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων η οποία χρηματοδοτείται (ή οφείλει να χρηματοδοτείται) από το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για τη θέσπιση κριτηρίων για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης.

    Τέλος, μία ακόμα προσέγγιση που αναμένουμε είναι να χαρακτηριστεί ως διαβλητό το σημερινό σύστημα απόδοσης του δικαιώματος μετακίνησης δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο, με τη χρήση των προσωποποιημένων καρτών. Ήδη πριν λίγες μέρες δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας έκανε λόγο για «μαϊμού άνεργους επιβάτες» οι οποίοι μετακινούνται δωρεάν καθώς δεν έχουν προσέλθει σε εκδοτήριο για να ενημερώσουν πως βρήκαν εργασία. Φυσικά η ευθύνη δεν βρίσκεται στους επιβάτες αλλά μοιράζεται μεταξύ ΟΑΣΑ, ΟΑΕΔ και ΗΔΙΚΑ αφού φαίνεται πως δεν δουλεύει επαρκώς το σύστημα ενημέρωσης σχετικά με το καθεστώς ανεργίας του κάθε επιβάτη.

    Ποιοι δικαιούνται σήμερα μετακίνηση δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο

    (Σημειώνεται πως η παρακάτω λίστα δεν είναι εξαντλητική αφού ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ έχει απαλείψει από τις ιστοσελίδες τους επιπλέον κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση όπως εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.λπ.)

    Ανάμεσα στους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, περιλαμβάνονται οι:

    • Φοιτητές – Σπουδαστές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κρατικών ιδρυμάτων πλην Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κατόχων Ακαδημαϊκής Ταυτότητας με την ένδειξη ‘Δελτίο Εισιτηρίου’)
    • Μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για την περίπτωση που είναι άνω των 18 ετών)
    • Σπουδαστές Δημόσιων Ι.Ε.Κ. (ως την ηλικία των 22 ετών, εφόσον υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ ΟΑΣΑ και υπουργείου Παιδείας)
    • Οι Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής (ανεξαρτήτως εθνικότητας, μέχρι την ηλικία των 25 ετών εφόσον εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα με την επίδειξη Φοιτητικής Ταυτότητας «Student Card – University ID» και Διαβατηρίου ή Ταυτότητας)
    • Πολύτεκνοι και μέλη των οικογενειών τους (οικογένειες με 4 παιδιά και άνω)
    • Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών (με δικαιολογητικό έκδοσης κάρτας βιβλιάριο ασθενείας, διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης)
    • Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών
    • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

    Όσον αφορά τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης προς και από το Αεροδρόμιο με λεωφορείο ή Μετρό:

    • Παιδιά κάτω των 6 ετών (δεν απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας)
    • Οπλίτες θητείας και Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
    • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
    • ΑΜΕΑ, μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αττικής, και συνοδοί τους, αν το δικαιούνται

    Τέλος, οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών περιλαμβάνονται σε αυτούς που μπορούν να μετακινούνται δωρεάν με όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ, πλην της μετακίνησης προς και από το Αεροδρόμιο:

    • Ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών.
    • Προσωπικό πυροσβεστικού σώματος (μόνιμοι και πυροσβέστες 5ετους υποχρέωσης).
    • Ένστολο προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
    • Οι ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου και οι συνοδοί αυτών (θεραπαινίδες)

    Όσον αφορά τις μετακινήσεις με τον Προαστιακό, στο αστικό τμήμα (Μαγούλα – Κορωπί και Πειραιάς – ΣΚΑ) ισχύει η πολιτική του ΟΑΣΑ. Εκτός του αστικού τμήματος, (συμπεριλαμβανομένων και των μετακινήσεων προς και από το Αεροδρόμιο) ισχύει η εκπτωτική πολιτική που ορίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, αυτή δεν ισχύει σε κανένα δρομολόγιο του Προαστιακού, ούτε εντός του αστικού τμήματος.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα