Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή).
Σύμφωνα με το insider.gr, το ΣτΕ απέρριψε τόσο την προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίος όσο και την προσφυγή της ΤΕΡΝΑ, των δύο εταιρειών οι κοινοπραξίες των οποίων δεν είχαν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού.
Πλέον, η Αττικό Μετρό έχει το ελεύθερο για να προχωρήσει στην επιλογή του προσωρινού μειοδότη ανάμεσα στις δύο εναπομείνασες κοινοπραξίες: J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.
Η απόφαση γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από τον κατασκευαστικό κλάδο και ανοίγει το δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα και άλλων διαγωνισμών οι οποίοι βρίσκονται σε τέλμα λόγω δικαστικών προσφυγών. Επιπρόσθετα, το επόμενο διάστημα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Όσον αφορά το έργο της γραμμής 4 πάντως ο δρόμος για την υλοποίηση είναι ακόμα μακρύς δεδομένου και του ότι υπάρχει δικαστική εμπλοκή και στο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες του έργου οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τα κύρια έργα.
Το Α’ Τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).
Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).
Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:
Δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή,
Εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.
Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.
Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.
Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.
Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).
Ένα (1) νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.
Ένα (1) νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.
Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής