Το καλοκαίρι του 2020, ένα χρόνο μετά από την ημερομηνία που προέβλεπε το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, υπολογίζει η Αττικό Μετρό πως θα παραδοθούν οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια).
Αυτό ανέφερε κατά την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Athens Investment Forum ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η κατασκευή του άλλου μισού της επέκτασης με τους τελευταίους τρεις σταθμούς (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) να παραδίδονται το καλοκαίρι του 2021.
Ως την περασμένη άνοιξη, η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό υποστήριζε πως οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα παραδοθούν στις 30 Ιουνίου του 2019, χρονοδιάγραμμα το οποίο ήταν προφανώς εκτός πραγματικότητας για όποιον παρατηρούσε την πρόοδο των εργασιών. Το Σεπτέμβριο, κατά την ακρόασή του στη Βουλή ο κύριος Κουρέτας είχε δηλώσει πως οι σταθμοί θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 αν και σημείωσε πως δεν είχε ακόμα πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα έργα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, κατά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση των τελευταίων συστημάτων στο πρώτο τμήμα της επέκτασης καθώς και η αποκατάσταση της επιφάνειας των σταθμών. Έτσι, το νέο χρονοδιάγραμμα φαντάζει λογικό, αρκεί βέβαια να ληφθεί υπόψη πως από την ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών μέχρι την έναρξη λειτουργίας πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μέχρις ότου πραγματοποιηθούν οι δοκιμές και ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Για αυτό και σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο πρόβλημα, δεν θα ήταν περίεργο αν δινόταν επιπλέον παράταση.
Όσον αφορά τους τρεις τελευταίους σταθμούς της επέκτασης, αυτοί αναμένεται να παραδοθούν το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Αδιευκρίνιστο πάντως είναι τι θα συμβεί με το σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά ο οποίος πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμος σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί πως οι συρμοί απλά θα διέρχονται από το σταθμό χωρίς στάση μέχρι αυτός να ολοκληρωθεί. [Στη Θεσσαλονίκη βέβαια ολόκληρο το έργο του Μετρό καθυστερεί καθώς ένας σταθμός δεν είναι έτοιμος. Θα είχε ενδιαφέρον πως το αντίθετο ακριβώς θα δικαιολογούταν να γίνει στην Αθήνα].
Το 2020 η επέκταση του Τραμ
Στην ομιλία του στο Athens Investment Forum, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε και στην επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, η οποία πρόκειται να εξυπηρετεί 35.000 επιβάτες ημερησίως, τοποθετώντας την παράδοσή της εντός του 2020.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για όλα τα μελλοντικά δημόσια έργα. Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία του έργου έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του έργου θα γινόταν στο χρόνο ρεκόρ των 25 μηνών, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2015. Τελικά, έχει περάσει τριπλάσιος χρόνος και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία παράδοσής του.
Το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε έχει να κάνει με τον κίνδυνο πτώσης οικοδομικών υλικών από ένα ετοιμόρροπο διατηρητέο κτήριο της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση στις γραμμές του Τραμ μετά το σεισμό του περασμένου Ιουλίου που είχε ως συνέπεια τη διακοπή των δοκιμαστικών δρομολογίων. Τελικά, το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν εργασίες άρσης επικινδυνότητας από τυχόν αποκολλήσεις υλικών από τις προσόψεις του κτιρίου και την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν και πάλι τα δοκιμαστικά δρομολόγια τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2018. Σε λίγο δηλαδή συμπληρώνεται ένας χρόνος και όλα δείχνουν πως το έργο – γεφύρι της Άρτας έχει ακόμα μέλλον.