- Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης του ΟΣΕ που αφορά στην ανάθεση σε ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στους Σταθμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Σ.Σ. Κιάτου-Σ.Σ. Άνω Λιοσίων». Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και αφορά τα έτη 2020 και 2021.
- Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης του ΟΣΕ που αφορά στη διενέργεια διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «Παροχή υπηρεσιών για την πλήρη συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων των σιδηροδρομικών σταθμών, κτηρίων και πεζογεφυρών του σιδηροδρομικού άξονα Αεροδρόμιο-Κιάτο και του τμήματος γραμμής Πειραιάς-Οινόη (Νότια Ελλάδα)». Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 563.952 ευρώ και αφορά τα έτη 2020 και 2021.
- Έγκριση της ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, του ΟΣΕ, για το έργο «Καθαρισμός των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων των σταθμών του Σιδηροδρομικού Δικτύου». Το ποσό ανέρχεται σε 7.049.738,30 ευρώ και αφορά τα έτη 2020, 2021 και 2022.
Σταθερά ζημιογόνος εμφανίζεται ο ΟΣΕ ενώ η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, γιγαντώνοντας τον οργανισμό μέσω μετατάξεων προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι σιδηροδρομικές υποδομές σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2019 για τον όμιλο ΟΣΕ (περιλαμβάνει και την ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.), τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες ύψους 138,092 εκατ. ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με ζημίες ύψους 148,154 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018. Οι μικτές ζημίες ανήλθαν σε 121,064 εκατ. ευρώ από 118,282 εκατ. ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν επίσης αρνητικά και ανήλθαν σε ζημίες 7,901 εκατ. από ζημίες 2,895 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Τα έσοδα του Ομίλου προέρχονται κυρίως από τα τέλη χρήσεως υποδομής και την ηλεκτροκίνηση από τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ. και την κρατική επιχορήγηση. Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ανήλθε σε 11,88 εκατ. ευρώ από 11,48 εκατ. ένα χρόνο πριν.
Το σύνολο των καθαρών απαιτήσεων από πελάτες, ανήλθε για το α’ εξάμηνο του 2019 σε 33,092 εκατ. ευρώ από 38,635 εκατ. το ίδιο εξάμηνο του 2018. Το α’ εξάμηνο του 2019 οι απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο εμφάνισαν άνοδο και ανήλθαν σε 348,796 εκατ. ευρώ από 330,446 το ίδιο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται πάντως ότι τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που οδήγησαν σε αύξηση της επιβατικής κίνησης ξεκίνησαν το Μάιο της ίδιας χρονιάς, επομένως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει βελτίωση των εσόδων στα ετήσια αποτελέσματα.
Τα έξοδα του α’ εξαμήνου ανήλθαν σε 141,498 εκατ. ευρώ από 137,846 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αυξήθηκαν από 23,980 εκατ. σε 24,446 εκατ. ευρώ.
Το προσωπικό της ΟΣΕ Α.Ε. ανήλθε σε 1.112 άτομα στις 30/6, μειωμένο από 1.159 στις 31/12 του 2018, προφανώς λόγω αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδότησης στα τέλη της χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, προωθώντας την επιστροφή υπαλλήλων που είχαν μεταταχθεί από τον ΟΣΕ σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις του οργανογράμματος της εταιρείας, κυρίως όσον αφορά σταθμάρχες, κλειδούχους και τεχνίτες γραμμής.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, το προσωπικό του ΟΣΕ έχει αυξηθεί κατά 12 τουλάχιστον εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων θα γίνουν σταθμάρχες. Οι υπάλληλοι αυτοί αποχώρησαν από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου όπως το ΕΚΑΒ Λαμίας, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας και διάφορες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα.
Σιδηροδρομικές υποδομές υπό κατάρρευση
Η κακή οικονομική κατάσταση του ΟΣΕ αποτυπώνεται και στην εικόνα που παρουσιάζουν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Προαστιακού της Αθήνας. Οι ασυντήρητες υποδομές και έλλειψη πυρασφάλειας δημιουργούν μία επικίνδυνη κατάσταση με τους περισσότερους σταθμούς να μην είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους λόγω μη λειτουργίας των κυλιόμενων κλιμάκων και των ανελκυστήρων για διαστήματα πολλών μηνών.
Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και ενώ η συνεργασία με αφερέγγυους εργολάβους καθαριότητας που αφήνουν το προσωπικό απλήρωτο για μήνες. Στην τελευταία περίπτωση σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού Λαρίσης, έμειναν χωρίς καθαριότητα μέσα στις γιορτές λόγω επίσχεσης εργασίας του προσωπικού καθαριότητας.
Τελικά με έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την παραμονή των Χριστουγέννων και ενώ η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, ο ΟΣΕ ανέθεσε σε άλλο εργολάβο την καθαριότητας για το πρώτο δίμηνο του 2020.
Εν τω μεταξύ, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετών υποχρεώσεων του ΟΣΕ για την καθαριότητα των σταθμών, την αποκατάσταση ζημιών στους σταθμούς του Προαστιακού μεταξύ Άνω Λιοσίων και Κιάτου και τη τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες σε όλο το δίκτυο του Προαστιακού. Αναλυτικά:
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό