Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Τσεκλένης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές μόδας, που σημάδεψε με το έργο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, καθώς έκανε γνωστή στον κόσμο την ελληνική μόδα.
Πέρα από τη μόδα, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ασχολήθηκε με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και επίπλων, πλακάκια τοίχου και δαπέδου κ.λπ. Επίσης σχεδίαζε τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν αποκλειστικά με τον σχεδιασμό (εσωτερικό-εξωτερικό) και την ανακαίνιση ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών και μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο ίδιος το 2017 δήλωσε σε συνέντευξή του στο archisearch.gr:
Τη δεκαετία του ’90 μου ζητήθηκε από τον ΟΣΕ να δώσω κάποιες ιδέες για στολές του ΟΣΕ. Τους εξομολογήθηκα ότι δεν είχα μπει στο τρένο από τα παιδικά ή στρατιωτικά μου χρόνια. Η εικόνα του ΟΣΕ που αντίκρισα τότε στη διαδρομή Αθήνα – Λειβαδιά ήταν μια εικόνα πολύ κακή. Άρχισα να σχεδιάζω στη συνέχεια τις στολές με ανάθεση. Οι στολές, άλλωστε ήταν πάντα το καπρίτσιο μου ακόμα κι αν είχα φύγει εκείνη την περίοδο από τη μόδα.
Τόνισα, όμως, στους αρμόδιους πως οι στολές θα έπρεπε να εισαχθούν σε κάποιο αντίστοιχο περιβάλλον, οπότε και δημιούργησα μερικές απεικονίσεις εσωτερικών των τρένων αν ποτέ ανακαινιστούν. Έτσι, μου ανατέθηκε ο εσωτερικός σχεδιασμός για τα υφάσματα, τις κουρτίνες και το λογότυπο.
Το 1998, χάρη σε κάποιες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ, μου ανατέθηκε ο εσωτερικός σχεδιασμός, 17 τύπων βαγονιών του ΟΣΕ: εσωτερικά, υφάσματα, δάπεδα, κουρτίνες. Αυτά που πηγαινουν στο αεροδρόμιο με μωβ χρώμα κάτω και ασημί επάνω, τα τιρκουάζ με κίτρινο Στα InterCity, όπου σχεδίασα και τις μηχανές ηλεκτρικές, μηχανικές και ντίζελ, σχεδίασα κι ένα δωμάτιο – παιδικό σταθμό όλο foam και χρώματα για να παίζουν τα παιδιά, ενώ αποτέλεσαν και τα πρώτα τρένα – βάσει των τότε προδιαγραφών – στην Ελλάδα που κάθε βαγόνι είχε wc για ΑμεΑ. Τα ίδια τρένα ταξιδεύουν ακόμη και σήμερα!
Στη συνέχεια, μου ζητήθηκε να σχεδιάσω τα νέα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ, μωβ- κίτρινο, και τα εσωτερικά του, καθώς και το λογότυπο του ΗΛΠΑΠ με χρωματιστά γράμματα. Παρά την αλλαγή του ΗΛΠΑΠ σε ΟΣΥ, ακόμη και σήμερα μέσα στα καθίσματα γράφει ΗΛΠΑΠ. Η ιδέα μου ήταν το λογότυπο του ΗΛΠΑΠ να μοιάζει με γράμματα lego, ήθελα να το αγαπήσουν τα παιδιά! Ονειρευόμουν κάποτε τα παιδιά να παίζουν με μια μινιατούρα τρόλεϊ , όπως τα παιδιά στην Αγγλία παίζουν με τα κόκκινα λεωφορεία!
Όταν μου ζήτησε και η ΕΘΕΛ να σχεδιάσω τα αστικά λεωφορεία σκέφτηκα πως η πόλη ήταν στα χέρια μου και έπρεπε να κάνω κάτι πολύ χρωματιστό για να γεμίσω τη γκρίζα πόλη χρώματα. Έτσι έκανα όλα αυτά τα σχέδια των λεωφορείων για τα οποία μου έδωσα πολλές συνεντεύξεις και στο εξωτερικό όπου ανέλυα την ιδέα: μπλε για τη Θάλασσα, τιρκουάζ για τον ουρανό, κίτρινο για τον Αθηναϊκό ήλιο και, φυσικά, το ελληνικό λευκό.
Το 2000 μου ζήτησαν να σχεδιάσω και τα λεωφορεία φυσικού αερίου, όπου έκανα αυτά με τις μπάλες τις χρωματιστές, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία υπερμεγέθυνση του μορίου της χλωροφύλλης την ώρα της φωτοσύνθεσης: ξεκινάει από υποκίτρινο, υποκαφέ χρώμα και με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες γίνεται πράσινο. Αντίστοιχα σχεδίασα και τα εσωτερικά του.
Είχα σχεδιάσει κι ένα λεωφορείο για το αεροδρόμιο, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ήταν ένα blue sky λεωφορείο, το οποίο είχε επάνω σχέδια σα ζωγραφισμένα από παιδιά, διάφορες λευκές ιπτάμενες μηχανές, ελικόπτερα…
Τώρα στις ειδήσεις, είτε δείχνει φονικό είτε καυγά είτε χαρά, πάντα στην εικόνα περνάει κι ένα από τα «παιδιά», ένα λεωφορείο από πίσω σαν ντεκόρ χρώματος. Αφού δε βάλαμε το χρώμα στους τοίχους, το έβαλα στα αυτοκίνητα!
Η Θεσσαλονίκη αντέγραψε τα δικά μου λεωφορεία βάζοντας κόκκινο αντί για τιρκουάζ, τώρα που η εταιρεία έγινε κρατική ελπίζω να μου αποδώσουν τα δικαιώματα…
Πηγή: archisearch.gr