Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Ολοένα και αυξάνονται τα προβλήματα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ

Share

    Για τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, το σύστημα της τηλεματικής των λεωφορείων και τρόλεϊ εξακολουθεί να αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία που βελτίωσε σημαντικά τις μετακινήσεις των επιβατών σε σχέση με το παρελθόν. Το μόνο πρόβλημα φαίνεται πως είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές «έξυπνες στάσεις», για αυτό και η προμήθεια 500 νέων βρίσκεται στον προγραμματισμό του οργανισμού και αναμένεται να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα.

    Η εμπειρία των επιβατών όμως που μετακινούνται καθημερινά με τα λεωφορεία είναι αρκετά διαφορετική, αφού ολοένα και αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της τηλεματικής. Κάποια από αυτά υπήρχαν ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος και δεν επιλύθηκαν ποτέ, με τον ΟΑΣΑ να κάνει τα στραβά μάτια, ενώ άλλα προέκυψαν στη συνέχεια. 

    Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται το φαινόμενο με τα δρομολόγια – φάντασμα. Λεωφορεία που φαίνονται στην εφαρμογή της τηλεματικής (ή η ώρα άφιξής τους αναγράφεται στις οθόνες) για να εξαφανιστούν στη συνέχεια ή λεωφορεία που περνούν χωρίς να είναι εμφανή στην τηλεματική.

    Η ακρίβεια των δεδομένων ακόμα και σήμερα, 5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της τηλεματικής εξακολουθεί να ποικίλει από γραμμή σε γραμμή και από περιοχή σε περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται μέχρι και μήνες προκειμένου να προστεθούν στην εφαρμογή νέες στάσεις αφού αυτές ιδρυθούν ενώ άλλες είναι τοποθετημένες στο χάρτη σε λάθος σημεία σε σχέση με την πραγματική τους θέση. 

    Άλλα προβλήματα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται με το πέρασμα του καιρού. Τόσο η εφαρμογή OASA Telematics όσο και η ιστοσελίδα telematics.oasa.gr έχουν γίνει περισσότερο δυσλειτουργικές ενώ η εμφάνισή τους σήμερα είναι ξεπερασμένη και δύσχρηστη. Τα δεδομένα πολλές φορές αργούν υπερβολικά να φορτώσουν ή η εφαρμογή παγώνει εντελώς με αποτέλεσμα η επανεκκίνησή της εφαρμογής να είναι  μονόδρομος.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τους χάρτες που κάποιες φορές (τόσο στο web όσο και στη mobile εφαρμογή) είναι τόσο μικρής ανάλυσης με αποτέλεσμα οι δρόμοι ίσα ίσα να διακρίνονται. Αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς τη διαδρομή μιας λεωφορειακής γραμμής, οι επιβάτες έχουν ως μόνη επιλογή να την μαντέψουν με βάση τα ονόματα των στάσεων.

    Η εφαρμογή επίσης έχει ακόμα ειδική επιλογή για ‘προβολή Street View’, δηλαδή προβολή της τοποθεσίας των στάσεων μέσω της υπηρεσίας αυτής που όμως δεν οδηγεί πουθενά αφού οι χάρτες του Google Maps δεν χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

    Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η τελευταία ενημέρωση της εφαρμογής έγινε το Μάιο του 2019, ενώ η βαθμολογία της στο Play Store είναι μόλις 2,2/5. Στα πολλά προβλήματα πρέπει να συμπεριλάβουμε τη δυσλειτουργική υπηρεσία εύρεσης διαδρομής που παρουσιάζει λανθασμένα δεδομένα μπερδεύοντας όσους έχουν την ατυχία να τη χρησιμοποιήσουν. 

    Αφήνοντας στην άκρη το software, για το οποίο θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμα, με το πέρασμα του χρόνου βλέπουμε πως και ο εξοπλισμός της τηλεματικής αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδιαίτερα εντός των λεωφορείων όπου πολύ συχνά βλέπουμε οθόνες εκτός λειτουργίας. Στις «έξυπνες στάσεις» τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αν και πάλι αναφέρονται περιπτώσεις με οθόνες να παραμένουν εκτός λειτουργίας για μεγάλα διαστήματα μέχρι να επισκευαστούν. Αυτό που δεν έχουμε δει να επιλύεται είναι το ζήτημα της χωροθέτησης πολλών οθονών αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν διορθωθεί οι προβληματικές θέσεις στάσεων.

    Με εξαίρεση την προσθήκη του καθημερινού προγραμματισμού των δρομολογίων (με τον ΟΑΣΑ να αναλαμβάνει το σχετικό κόστος), η λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής, την οποία έχει αναλάβει η εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics για 12 χρόνια μέσω ΣΔΙΤ, είναι πλέον καθαρά διεκπαιρεωτική ενώ η σύμβαση έχει φτάσει στα μέσα της διαδρομής.

    Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση για τα επόμενα 6 χρόνια λειτουργίας του συστήματος εκτός κι αν ζητηθεί από τον ΟΑΣΑ ο οποίος θα αναλάβει και το σχετικό κόστος. Ιδέες που είχαν ακουστεί στο παρελθόν όπως η προσθήκη των δρομολογίων του Τραμ (γιατί όχι και του Μετρό η της δημοτικής συγκοινωνίας; ) στην τηλεματική ακούγονται πλέον εκτός πραγματικότητας.

    Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο ΟΑΣΑ είναι να διαθέσει ελεύθερα τα δεδομένα της τηλεματικής σε όποιον ενδιαφέρεται ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από υπάρχουσες (π.χ. Google Maps) ή νέες εφαρμογές που θα μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά καλύτερα. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως αλλιώς θα διορθωθούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα χωρίς να υπάρξει μεγάλο κόστος για τον οργανισμό. Ιδιαίτερα καθώς ο ΟΑΣΑ δεν φαίνεται καν να αναγνωρίζει την ύπαρξη των προβλημάτων αυτών. 

    Πηγή: athenstransport.com


    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

 
 

Διαβάστε Περισσότερα