Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Έρευνα: Στο 80% η μείωση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Share

    Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παγκοσμίως καταγράφεται στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Moovit. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οι μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες έχει μειωθεί κατά 80,3% συγκριτικά με την περίοδο πριν το ξέσπασμα πανδημίας, με αποκορύφωμα τη μέρα της 25ης Μαρτίου, που είναι αργία. Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση των επιπέδων δραστηριότητας των 750 εκατομμυρίων χρηστών του Moovit.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, το Moovit καταγράφει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού (COVID-19) στις μετακινήσεις με τη δημόσια συγκοινωνία, σε σχέση με την τυπική χρήση πριν ξεκινήσει η διάδοση. Συνολικά, υπάρχουν στοιχεία για 104 πόλεις σε 30 χώρες που δείχνουν ότι όλες οι πόλεις έχουν επηρεαστεί αρνητικά, λιγότερο ή περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

    Συγκεκριμένα στην Αθήνα, παρατηρούμε ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος της εβδομάδας όποτε και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ η λήψη μέτρων προστασίας στις συγκοινωνίες, η επιβατική κίνηση κινούταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Την επόμενη εβδομάδα όμως η κίνηση άρχισε να μειώνεται φτάνοντας στο -11,6% την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Μικρή μείωση καταγράφηκε και την επόμενη εβδομάδα, φτάνοντας το -15,3% ως την Παρασκευή 13 Μαρτίου (σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η μείωση της επιβατικής κίνησης είχε φτάσει το 50% μέχρι τότε).

    Από την ερχόμενη εβδομάδα όμως, η πτώση της επιβατικής κίνησης ήταν κατακόρυφη: -34,6% τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έως -67% την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα, η μείωση έφτασε το -77,4% τη Δευτέρα 24 Μαρτίου και το -80,3% την Τετάρτη 25 Μαρτίου.

    Η Αθήνα καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως στην πτώση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με εξαίρεση της χώρες που έλαβαν περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση των πολιτών νωρίτερα από την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση της επιβατικής κίνησης ξεκίνησε μεταξύ 10 και 18 Μαρτίου, εξαιρουμένων πόλεων της Ασίας και της Αυστραλίας όπου ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου ή νωρίτερα.

    Στην Ιταλία καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση της επιβατικής κίνησης που φτάνει το -88,1% στο Μιλάνο, το -88,8% στη Ρώμη και το -91,7% στο Παλέρμο. Στο Παρίσι η πτώση φτάνει το 85,4% , στη Μαδρίτη τι 85,6% και στην Κωνσταντινούπολη το 75,9%.

    Μικρότερα ποσοστά από την Ελλάδα καταγράφονται σε πόλεις της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της Ασίας: Βερολίνο -62%, Λονδίνο -52,3%, Στοκχόλμη -53,7%, Νέα Υόρκη -60%. Στη Σιγκαπούρη, μία από τις πρώτες χώρες εκτός Κίνας με κρούσματα, η μείωση της επιβατικής κίνησης έφτασε το -22,2% και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό παγκοσμίως με -13,6%.

    Το Moovit λειτουργεί τη μεγαλύτερη αποθήκη δεδομένων συγκοινωνίας και αστικής κινητικότητας στον κόσμο. Η συλλογή δεδομένων υποστηρίζεται από το δίκτυο Moovit το οποίο αριθμεί περισσότερους από 650.000 τοπικούς συντάκτες που ονομάζονται “Mooviters” και κάνουν το Moovit τη Wikipedia της Συγκοινωνίας. Αυτοί οι παθιασμένοι εθελοντές βοηθούν στη χαρτογράφηση και τη διατήρηση των πληροφοριών τοπικής συγκοινωνίας. Χάρη στην κοινότητα Mooviter, το Moovit είδε μια αύξηση 35% στον αριθμό ενημερώσεων συγκοινωνίας σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στην εφαρμογή να παρέχει τις πιο ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες μεταφοράς σε μια περίοδο ταχείας αλλαγής.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα