Η λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στην λειτουργία επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού, έφερε τα πάνω κάτω για την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Ακόμα και αν δεν συνέβη σε εμάς, όλοι γνωρίζουμε άτομα που είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Ακόμα και οι πιο τυχεροί που εξακολουθούν να εργάζονται, έχουν αναγκαστικά μειώσει τις μετακινήσεις τους με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να εργάζεται από το σπίτι.
Η μείωση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας κατά 90% τις τελευταίες μέρες δείχνει πως ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, κάτοχοι μηνιαίων έως και ετήσιων καρτών έχει υποστεί οικονομική ζημιά αφού δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.
Τη στιγμή που οργανισμοί κοινής ωφέλειας λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν τους πελάτες τους, όπως επέκταση της περιόδου πληρωμής, πρόσθετες εκπτώσεις και αναστολή της διακοπής υπηρεσιών λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών, και οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας πρέπει να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Ήδη, η αναστολή πληρωμής προστίμων μέχρι τα τέλη Μαΐου, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, είναι μια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης.
Απαιτείται όμως μέριμνα και για τους επιβάτες που έχουν ήδη προπληρώσει για μετακινήσεις που πλέον δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν. Η αλήθεια είναι πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο δυσχεραίνει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης αφού θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης αυτής. Δηλαδή πώς θα δοθεί «επέκταση» στα προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί χωρίς, αν είναι δυνατό, οι κάτοχοι των εισιτηρίων αυτών να χρειαστεί να προσέλθουν σε εκδοτήρια.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η λύση θα βρεθεί, αν υπάρχει θέληση. Έχει όμως έρθει η ώρα οι νέες διοικήσεις των συγκοινωνιών αλλά και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να δείξουν κοινωνική ευαισθησία προς όλους όσοι πλήττονται τις δύσκολες αυτές μέρες.