Saturday, November 30, 2024

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα δρομλόγια του Τραμ θα επέλθουν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 λόγω διεξαγωγής του ”NEA SMYRNI HISTORICAL RUN”. Σύμφωνα με την ΣΤΑ.ΣΥ., από τις 8:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι τα δρομολόγια στη Γραμμή 6 του Τραμ  «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» θα διεξάγονται στα τμήματα Πικροδάφνη – Μεγάλου Αλεξάνδρου και Σύνταγμα – Αιγαίου.tr Κατά...

Γιατί το Βερολίνο αποφάσισε να μη λάβει κανένα μέτρο κατά του κορονοϊού στις συγκοινωνίες

Share

    Σε διαμάχη κατέληξε (μάλλον προβλέψιμα) η λήψη μέτρων για την προστασία επιβατών και εργαζόμενων στις συγκοινωνίες της Αθήνας από τον κορονοϊό. 

    Ο ΟΑΣΑ και η ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν εσπευσμένα να λάβουν μέτρα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αφού έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα και αφού είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από συνδικαλιστές για την απουσία μέσων προστασίας. Και πάλι όμως οι συνδικαλιστές έμειναν μη ικανοποιημένοι ανακοινώνοντας μία βδομάδα αργότερα πως τα μέτρα δεν τηρούνται με αποτελεσματικότητα και υπονοώντας πως ίσως να χρειάζεται ακόμα και διακοπή της λειτουργίας των συγκοινωνιών, ισχυρισμούς τους οποίους κατέρριψε με σφοδρότητα η ΣΤΑΣΥ το περασμένο Σάββατο. 

    Υπάρχει κίνδυνος στις συγκοινωνίες;

    Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο, όπως είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης ιών, ο οποίος όμως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

    Όπως δήλωσε στους New York Times ο δρ Stephen S. Morse, επιδημιολόγος στο Columbia University, δύο είναι οι κυριότεροι παράγοντες: το κατά πόσο υπάρχει συνωστισμός και ο χρόνος για τον οποίο ο κάθε επιβάτης παραμένει εντός των μέσων. Απόσταση μικρότερη των 1,8 μέτρων από κάποιο άρρωστο άτομο συνεπάγεται με κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Στις μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες η απόσταση των επιβατών είναι συνήθως μικρή, ωστόσο μικρός είναι και ο χρόνος που βρίσκονται σε κοντινή επαφή, σε σύγκριση πάντα με άλλους χώρους όπως η εργασία ή το σπίτι. 

    Τι μέτρα λαμβάνουν άλλες πόλεις

    Στην προχτεσινή ανακοίνωσή της, η ΣΤΑΣΥ αναφέρει πως τα μέτρα εφαρμόζονται και είναι εφάμιλλα με αυτά άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ρίχνοντας όμως μία ματιά στο πως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κορωνοϊού συγκοινωνιακοί οργανισμοί στην Ευρώπη και έξω από αυτή, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως κάθε πόλη και χώρα ακολουθεί ξεχωριστή τακτική και πως σε αρκετές περιπτώσεις κάποια από τα μέτρα λαμβάνονται περισσότερο για το “θεαθήναι”.  

    Όσον αφορά τους ειδικούς, γίνονται δύο βασικές παραδοχές: πρώτον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις συγκοινωνίες και δεύτερον, το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου είναι το κατά πόσο ο κάθε επιβάτης ξεχωριστά τηρεί τις συμβουλές προστασίας του εαυτού του και των γύρω του. 

    Πέρα από χώρες της Ασίας, όπου η κυκλοφορία συγκεκριμένων μέσων σταμάτησε λόγω καραντίνας, οι περισσότερες πόλεις ρίχνουν το βάρος στην ενημέρωση των επιβατών για τους τρόπους προστασίας και στην εντατικοποίηση της καθαριότητας. Εντελώς αντίθετη στάση όμως διατηρεί το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του συγκοινωνιακού οργανισμού BVG να εξηγηθεί πως δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον δράση καθαριότητας αφού το μέτρο θα ήταν «αυταπάτη» και θα έδινε στους επιβάτες μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. «Καθώς 3 εκατομμύρια επιβάτες μετακινούνται καθημερινά, απλά δεν είναι δυνατό να απολυμανθούν όλες οι επιφάνειες» εξηγεί η ίδια. Ο οργανισμός πάντως έχει σχεδιασμό για την περίπτωση που κηρυχθεί πανδημία, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

    Ακραία στάση φαίνεται πως τηρεί και το Λονδίνο με το δήμαρχο της πόλης να δηλώνει δημόσια πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους επιβάτες, κάτι που είναι αντίθετο με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών. Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές ζητούν από το δήμαρχο να αποϊδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα στις συγκοινωνίες και να απαντηθεί κάθε πότε πραγματοποιείται εις βάθος καθαρισμός και τι μέτρα θα ληφθούν για τη μείωση των κινδύνων λόγω του κορωνοϊού. [Ενημέρωση: Κατόπιν εορτής, στις 10 Μαρτίου, ο δήμαρχος του Λονδίνου αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά του κορονοϊού στις συγκοινωνίες της πόλης, με εντατικοποίηση του καθαρισμού και απολυμάνσεις.]

    Μέτρα αποφάσισε αντίθετα να λάβει το Παρίσι, μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων του κορωνοϊού ανάμεσα σε εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της πόλης. Η δημόσια εταιρεία RATP μοίρασε κιτ προστασίας σε όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με επιβάτες, τα οποία περιλαμβάνουν γάντια, μαντιλάκια απολύμανσης και σακούλα για ασφαλή απόρριψή τους μετά από χρήση. 

    Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το βάρος έχει πέσει στην καθαριότητα, με πολλές Αμερικανικές πόλεις να δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στις δράσεις εντατικότερου καθαρισμού σε λεωφορεία και τρένα. Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε πως οι συγκοινωνίες θα καθαρίζονται με χλωρίνη ανά τρεις ημέρες και πως καθημερινά θα απολυμαίνονται επιφάνειες όπως οι μπάρες εισόδου και τα καθίσματα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών φρόντισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες στα social media με εργαζόμενους επί το έργον.   

    Στην Καλιφόρνια, πέρα από τον εντατικό καθαρισμό, στα τρένα της κομητείας Sonoma θα τοποθετηθεί αντισηπτικό υγρό για χρήση των επιβατών (όπως συνέβη και στον Προαστιακό της Αθήνας), ενώ παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο

    Πώς μπορούν να προστατευθούν οι επιβάτες

    Με την αποτελεσματικότητα των δράσεων καθαριότητας να τίθεται υπό αμφισβήτηση (η είσοδος ενός μόνο άρρωστου επιβάτη κάνει κάθε προηγούμενο καθαρισμό ανεπαρκή, μέχρι και τον επόμενο), το βάρος για πολλούς ειδικούς πρέπει να πέσει στα μέσα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει ο καθένας από εμάς. 

    Μετά από κάθε μετακίνηση προτείνεται η πλύση των χεριών με σαπούνι επί 20 δευτερόλεπτα ή η χρήση απολυμαντικού υγρού ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα του προσώπου με τα χέρια. 

    Κατά το βήχα, το στόμα θα πρέπει να καλύπτεται με χαρτομάντιλο ενώ όσοι είναι άρρωστοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Η χρήση απλής ιατρικής μάσκας έχει αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα για όσους δεν νοσούν, ενώ αντίθετα προτείνεται να μην αγγίζονται επιφάνειες τις οποίες προηγουμένως έχουν ακουμπήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλα άτομα όπως χειρολαβές, καθίσματα, ή κουπαστές των κυλιόμενων σκαλών. Όσοι θέλουν να στηριχτούν, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα χαρτομάντιλο ώστε να μην αγγίζουν άμεσα τις επιφάνειες αυτές. 

    Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορωνοιό


    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

 
 

Διαβάστε Περισσότερα