Φόβος για την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού στις συγκοινωνίες της Αθήνας, επιφυλακτικότητα για τη χρήση των μέσων αλλά και υψηλά ποσοστά αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα καταγράφει η διαδικτυακή έρευνα του Athens Transport για το πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τις μετακινήσεις των Αθηναίων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Περίπου 3 στους τέσσερις (74,4%), απάντησαν πως έχουν σταματήσει να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας βρίσκονται σε ισχύ, ενώ το 14% απάντησε πως μετακινείται λιγότερο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Μόλις το 11,2% απάντησε πως μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το ίδιο με πριν. Σημειώνεται πως οι αναγνώστες του Athens Transport μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον μέσο κάτοικο της Αθήνας, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες. Επομένως, τα ποσοστά όσων έχουν σταματήσει να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή έχουν περιορίσει της μετακινήσεις τους ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερα στον γενικό πληθυσμό (τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου παρατηρείται μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 85%-90%).
Επιφυλακτικότητα και φόβο για τις συνθήκες ασφαλείας εντός των μέσων έναντι του κορωνοϊού δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Το 38,9% των ερωτούμενων απάντησε πως αν χρησιμοποιούσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα δεν θα ένιωθε καθόλου ασφαλής, ενώ το 25,6% θα ένιωθε λίγο ασφαλής και το 20,4% ούτε πολύ, ούτε λίγο ασφαλής.
Στον αντίποδα, αρκετά ασφαλής θα ένιωθε μόνο το 10,5%, ενώ απόλυτα ασφαλής μόλις το 2,8%.
Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ήδη ληφθεί για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 33,3% πιστεύει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά το 23,5% πως είναι ελάχιστα επαρκή. Μη επαρκή βρίσκει τα μέτρα το 21,1% ενώ μόνο το 16% πιστεύει πως είναι επαρκή.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να επιλέξουν σε ποια μέσα θα αισθάνονταν περισσότερο και σε ποια λιγότερο ασφαλείς, ως προς την προστασία από τον κορωνοϊό. Υπήρχε δυνατότητα επιλογής μέχρι και 2 μέσων.
Τα μέσα εντός των οποίων οι επιβάτες αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς είναι το Μετρό (58,9%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (31,2%), ο Προαστιακός (15,2%), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (11,7%) και το Τραμ (10,8%).
Τα μέσα εντός των οποίων οι επιβάτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς είναι τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (61,2%), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (45%), το Μετρό (30,2%), ο Προαστιακός (13,2%) και το Τραμ (4,2%).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι επιβάτες των συγκοινωνιών της Αθήνας, η επιστροφή τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να γίνει σταδιακά. Το 21,1% απάντησε πως θα ξεκινήσει να τα χρησιμοποιεί και πάλι εντός του Μαΐου, το 20% εντός του καλοκαιριού ή αργότερα, το 15,1% αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το 10,5% από τον Ιούνιο. Ποσοστό 12,3% απάντησε πως δεν έχει μειώσει τη συχνότητα χρήσης των μέσων ενώ το 21,1% απάντησε πως δεν ξέρει πότε θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι.
Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το 58,2% απάντησε ότι συμφωνεί και το 23,5% ότι μάλλον συμφωνεί. Με το μέτρο διαφωνεί το 7,4% και μάλλον διαφωνεί το 6%.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν και για τα μέτρα προστασίας που θα λάβουν κατά την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το 76,8% απάντησε αποφυγή συνωστισμού εντός των σταθμών και των μέσων, το 66,1% χρήση προστατευτικής μάσκας, το 63,2% αποφυγή αγγίγματος επιφανειών και το 39,6% χρήση γαντιών. Ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα περιλαμβάνονται επίσης η χρήση αντισηπτικού και η αποφυγή μετακίνησης τις ώρες αιχμής.
Αν υπάρχει κάτι θετικό, είναι η αισιοδοξία σημαντικής μερίδας των επιβατών για την επόμενη μέρα. Ερωτώμενοι για το αν πιστεύουν πως θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής και πως θα συνεχίσει να υπάρχει μέριμνα για τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης ιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού το 27,5% απάντησε πως θα υπάρχει θετική αλλαγή και από τη μεριά των επιβατών και από τη μεριά των εργαζόμενων και των διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών. Το 9,1% απάντησε πως θα υπάρξει θετική αλλαγή μόνο από τη μεριά των επιβατών και το 8% μόνο από τη μεριά των συγκοινωνιών.
Το 40,4% πάντως είναι απαισιόδοξο απαντώντας πως δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και συμπληρώθηκαν 290 ερωτηματολόγια σε τέσσερις μέρες.