Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στην παρούσα φάση του διαγωνισμού.
Πλέον, το χειρότερο σενάριο, που μάλλον η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει, αφορά την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ενώ στην καλύτερη περίπτωση ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο αφού αναμένονται περισσότερες δικαστικές προσφυγές στη συνέχεια.
Πριν λίγες μέρες, το ΣτΕ έκανε δεκτές τις δύο προσφυγές των δύο κοινοπραξιών (Άκτωρ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy και ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport) που διεκδικούν το έργο προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, με τις οποίες η κάθε μία ζητούσε αποκλεισμό της άλλης από τη διαγωνιστική διαδικασία και αλλαγή της βαθμολογίας των τεχνικών τους προσφορών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην προσφυγή της Άκτωρ η απόφαση αναφέρεται στην εμπειρία – πιστοποιητικά που κατέθεσε η Alstom Transport ενώ στην προσφυγή της ΑΒΑΞ η απόφαση αναφέρεται στη μελέτη προσομοίωσης έλξης συρμών που περιλαμβάνεται στην τεχνική προσφορά.
Οι αποφάσεις πάντως του ΣτΕ δεν αποκλείουν από το διαγωνισμό τη μία ή την άλλη κοινοπραξία αλλά πετούν το μπαλάκι στην Αττικό Μετρό που πλέον οφείλει να επανέλθει και να συμπληρώσει τις αιτιολογήσεις της όσον αφορά τις προσφυγές που έχουν γίνει. Κάπως έτσι φαίνεται πως απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο διακοπής του διαγωνισμού που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στο έργο.
Πιθανότητα αποκλεισμού κοινοπραξίας θα υπάρξει με την εξέταση της κύριας προσφυγής η οποία θα ακολουθήσει μέσα τους επόμενους μήνες. Ακόμα όμως και αν το ΣτΕ δώσει για μία ακόμα φορά το πράσινο φως για τη συνέχιση του διαγωνισμού, οι δύο κοινοπραξίες θα έχουν και άλλες ευκαιρίες να προσφύγουν δικαστικά μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αλλά και μετά την ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη. Έτσι, ο διαγωνισμός αναμένεται να συρθεί για πολλούς μήνες ακόμα.