- ΟΑΣΑ: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις συγκοινωνίες της Αθήνας
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επανέρχονται από τις 4 Μαΐου τα εισιτήρια του Προαστιακού με νέο σύστημα εισιτηρίων
- Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού.
- Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.
- Υγιεινή των χεριών. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
- Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από:
- κάθε επαφή με επιβάτη ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις αυτού (πχ σάλια, σταγονίδια),
- επαφή με αντικείμενα των ΜΜΜ (κουπαστές, χειρολαβές κ.α.),
- την αποβίβαση από τα ΜΜΜ.
- Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, και συγκεκριμένα:
- κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα,
- αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
- Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
- Η σταθερή χρήση μάσκας (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/) κατά τη διάρκεια της χρήσης των ΜΜΜ (σταθμός και μεταφορικό μέσο).
- Μείωση της πιθανότητας επιβίβασης ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στα ΜΜΜ. Πριν την επιβίβαση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.α.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
- Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
- Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.
- Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/).
- Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
- Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ οι οποίοι δε βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
- Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (πχ οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.
-
Αποφεύγουμε το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στους χώρους αναμονής αυτών, μέσω της χρησιμοποίησης πολλών αμαξών στους συρμούς και με συχνά δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής (7-10 πμ και 2-5 μμ).
-
Τις ώρες αιχμής ενθαρρύνουμε τη χρήση των ΜΜΜ μόνο από τους εργαζομένους για προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους.
-
Ενθαρρύνουμε την τήρηση αποστάσεων μέσα στους χώρους αναμονής και μέσα στα ΜΜΜ και τη χρήση των καθισμάτων εναλλάξ μέσα σε βαγόνια, λεωφορεία, τρόλεϋ.
-
Ενθαρρύνουμε τη μείωση αποστάσεων μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών βαγόνι, λεωφορείο, τρόλεϋ και διασφαλίζουμε απόσταση μεταξύ των επιβατών τουλάχιστον ένα μέτρο. Σε περίπτωση που η απόσταση είναι μικρότερη των 2 μέτρων επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
-
Στα λεωφορεία προτιμάμε την επιβίβαση του κοινού από τη μεσαία πόρτα για την προστασία του οδηγού (αν αυτός δεν βρίσκεται σε καμπίνα απομονωμένη από τους επιβάτες) με στόχο να διασφαλίσουμε την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των επιβατών και του οδηγού.
Με τη μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών να φορά μάσκες και να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας έκαναν πρεμιέρα σήμερα τα νέα μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, την πρώτη μέρα μετά τη λήξη των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Η παρουσία της αστυνομίας των «βοηθών επιβατών» σε 45 συγκοινωνιακούς κόμβους αλλά και η απειλή του προστίμου των 150 ευρώ έκανε τους επιβάτες να πειθαρχήσουν ενώ τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Επιπλέον, στους σταθμούς του Μετρό έχουν ήδη τοποθετηθεί σημάνσεις για την τήρηση των αποστάσεων, ενώ και μέσα στους συρμούς, ανά τετράδα επιβατών οι δύο θέσεις έχουν σημαδευτεί με κορδέλες προκειμένου να τηρούνται ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στους επιβάτες.
Δείτε:
Ο υπουργός, μαζί με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεγαλογιάννη, επισκέφθηκαν για δεύτερη φορά σήμερα μέσα σε λίγες εβδομάδες το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, δίνοντας οδηγίες για ενδεχόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί.
Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκαν σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με τα αστικά λεωφορεία.
«Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς»
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Βρίσκομαι ξανά σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα, για να δούμε από κοντά πώς ακριβώς πάνε τα πράγματα σήμερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και υπενθύμισε ότι: «Όλες τις προηγούμενες μέρες δουλέψαμε εντατικά για να προετοιμαστούμε για τη νέα κανονικότητα που ξεκινά από σήμερα».
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η πρώτη εικόνα είναι θετική και πρόσθεσε: «Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού».
Επισήμανε δε ότι: «Οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και φυσικά τους εργαζόμενους.
«Βέβαια, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Το ξέρουμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό», πρόσθεσε και τόνισε:
«Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον κορονοϊό, από εμάς εξαρτάται και το αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που εξ ορισμού είναι οι χώροι μεγαλύτερης συγκέντρωσης κόσμου, είναι στο χέρι όλων μας να τα καταφέρουμε. Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».
Μάσκα σε μετρό, λεωφορείο, ταξί
Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι: «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσέφεραν σημαντικό έργο στο διάστημα της καραντίνας και από σήμερα αναλαμβάνουν έναν νέο, κομβικό ρόλο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα».
Τόνισε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια ώστε να πετύχουμε καλύτερες συχνότητες για την εξυπηρέτηση των επιβατών και ταυτόχρονα, ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς απέναντι στην πανδημία. Και σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια ευσυνειδησία, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν μάσκα όταν μπαίνουν στο μετρό, στο λεωφορείο, στο ταξί, καταλήγοντας: «Τηρούμε τους κανόνες, προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας. Μένουμε ασφαλείς!»
Θετική η πρώτη εικόνα – Η συμβολή των βοηθών επιβατών
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:
– Έχει πυκνώσει τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
– Παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους.
– Συνεχίζει ακόμα πιο εντατικά τις απολυμάνσεις.
– Τοποθετεί ειδική σήμανση στους σταθμούς και στα οχήματα για την τήρηση αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.
– Έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την υποχρεωτική και αναγκαία χρήση μάσκας.
– Έχει εξοπλίσει το προσωπικό με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.
– Ξεκινά από σήμερα και μια νέα προσπάθεια με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι διευκολύνουν και κατευθύνουν τον κόσμο στους πιο πολυσύχναστους σταθμούς και στα σημεία μετεπιβίβασης.
– Αυξημένη είναι στα πιο κρίσιμα σημεία η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας.
Σημειωτέον ότι μεμονωμένα περιστατικά μη χρήσης μάσκας αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στους βοηθούς επιβατών και τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν για άλλη μία φορά ωριμότητα και υπευθυνότητα, τηρώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα τις οδηγίες των ειδικών.
Ο ΕΟΔΥ έχει δημοσιεύσει οδηγίες για την προστασία επιβατών και εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από το νέο κορωνοϊό στα ΜΜΜ;Οι κίνδυνοι είναι δύο:
Ποια είναι τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19;
Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19 στα ΜΜΜ;
Πώς διευκολύνουμε την τήρηση αποστάσεων στα ΜΜΜ;
Φωτογραφίες: protothema.gr, thetoc.gr