Συμπληρώνοντας τη φόρμα του ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Αυτή την εβδομάδα, οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν, μεταξύ άλλων, για τις συνθήκες μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την μερική άρση των μέτρων λόγω του κορωνοϊού, για τις δυσλειτουργίες του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και για τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς Αίγιο.
Η Χ.Π. εκφράζει την απορία της για τις υποχρεωτικά κενές θέσεις στους συρμούς του Μετρό:
Θα ήθελα να μάθω με ποια λογική πρέπει να είναι τόσες θέσεις άδειες στους συρμούς του Μετρό τη στιγμή που οι όρθιοι κυρίως τις ώρες αιχμής είναι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον. Έχει μπει κάποιος υπεύθυνος σε κάποιο συρμό να δει τι γίνεται;
Η Κ.Χ. γράφει για τις συνθήκες μετακίνησης με τα λεωφορεία τις βραδινές ώρες:
Κάθε βράδυ που μπαίνω στο 790 να γυρίσω από τη δουλειά σκέφτομαι όση ώρα υποφέρω ολόκληρα “κατεβατά” να παραθέσω. Αλλά σήμερα Σάββατο (όπως κάθε Παρασκευή & Σάββατο) ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτο, θυμήθηκα μέρες 24ωρων απεργιών μετρό που τα λεωφορεία είναι κόλαση, που δε παίρνεις ανάσα και που σε κάθε στάση προλαβαίνεις να κάνεις και τσιγάρο έως ότου καταφέρει κάποιος να μπει ή να βγει. Μου ρούφηξαν την ενέργεια και δυσκολεύομαι να καταγράψω τη σημερινή αλλά και την καθημερινή μου εμπειρία. Είναι και που αργούμε να φτάσουμε Σύνταγμα και δεν προλαβαίνω το Χ14 που με οδηγεί σπίτι μου οπότε ακόμα λιγότερη ενέργεια να γράψω. Και απογοήτευση για την κομμένη παράταση 2 μέρες την εβδομάδα του μετρό, απογοήτευση για τα ελάχιστα δρομολόγια που έχουμε τόσα χρόνια τις νυχτερινές ώρες ή έστω να επιτρεπόταν η επιβίβαση στα νυχτερινά πχ, απογοήτευση από τις συνθήκες με τις οποίες μετακινούμαστε το βράδυ. Και εν μέσω κορωνοϊού ειδικά το θεωρώ απαράδεκτο να προσέχουμε τόσα πράγματα μέσα στο μέρα και το βράδυ να γυρίζουμε αγκαλίτσα όλοι μαζί.
Η Δ. Β. γράφει για μία ακόμα δυσλειτουργία στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου:
Μετά από πολύ καιρό λόγω συνθηκών, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ξανά τα ΜΜΜ, οπότε πήγα να επαναφορτίσω την κάρτα μου. Προσπάθησα ανεπιτυχώς σε διάφορα αυτόματα μηχανήματα, καθώς ήθελα να βάλω το πακέτο 10+1 και μπορούσα μόνο να φορτίσω με “ηλεκτρονικό πορτοφόλι”. Ρώτησα αρχικά σε ένα εκδοτήριο προαστιακού και μου είπαν ότι η κάρτα έχει ήδη ένα εισιτήριο μέσα. Παρόλα αυτά η κάρτα δεν μπορούσε να ακυρωθεί στις πύλες, οπότε και με παρέπεμψαν σε ένα εκδοτήριο του ΗΣΑΠ. Πηγαίνοντας εκεί μου είπαν ότι στην κάρτα μου όντως υπάρχει ένα εισιτήριο μέσα αλλά είναι για αεροδρόμιο, οπότε μπλοκάρει οποιαδήποτε συναλλαγή και φόρτιση. Επίσης μου είπαν ότι είναι γνωστό πρόβλημα που δεν μπορούν να το επιλύσουν στα εκδοτήρια, και αν δε θέλω να κάνω επανέκδοση κάρτας με κόστος 2€ θα πρέπει να πάω μέχρι το αεροδρόμιο να χτυπήσω την κάρτα μου εκεί. Όταν αγόρασα το εισιτήριο αεροδρομίου πριν κανένα δίμηνο, θυμάμαι καλά ότι χτύπησα την κάρτα στην πύλη και μου έβγαλε σφάλμα “το υπόλοιπο δεν επαρκεί”, αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να χάσω μια ή δυο ώρες από τη ζωή μου για να πάω στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να μου ξεμπλοκάρει η κάρτα. Σημειωτέον, δικαιούμαι μειωμένο κόμιστρο λόγω φοιτητικής ιδιότητας και για να κάνω τις μετακινήσεις μου μέχρι να βρω λύση, θα πρέπει να πληρώνω τα διπλάσια από όσα μου αναλογούν.
Ο Αργύρης Σαρρής γράφει με αφορμή την έναρξη των νέων δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς Αίγιο:
Καταρχάς θεωρώ πολύ κρίμα και λάθος το ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν δρομολογεί Intercity με λίγες στάσεις μεταξύ Αθήνας και Αιγίου με ανταπόκριση του λεωφορείου προς Πάτρα στο Αίγιο (αντί για το Κιάτο όπου είναι σήμερα). Εννοείται πως είναι σημαντικό να υπάρχει και προαστιακή σύνδεση ώστε να συνδέονται και οι μικρότεροι σταθμοί με το δίκτυο αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν και μερικά τρένα εξπρές (πχ με στάσεις σε Αίγιο, Κόρινθο, Μέγαρα Αθήνα, Πειραιά) ώστε και να μειωθεί η χρονοαπόσταση με την Πάτρα, να αυξηθεί η χωρητικότητα του διαδρόμου από και προς Πάτρα αλλά και να βοηθούνται εργαζόμενοι από και προς Αθήνα. Το θέμα της ηλεκτροκίνησης θα λυνόταν όπως παλιά στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη είτε με αλλαγή στο Κιάτο είτε με δρομολόγηση ντιζελοκίνητης αμαξοστοιχίας.
Πέραν των δρομολογίων θεωρώ επίσης λάθος το ότι δεν υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση μεταξύ σταθμών που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού (πχ Αίγιο και Κόρινθος) για την διευκόλυνση των επιβατών. Στο εξωτερικό είναι κοινή πρακτική ο σταθμός του τρένου να είναι η αφετηρία των περισσότερων τοπικών λεωφορείων για βελτιστοποίηση της χρήσης ΜΜΜ. Ουσιαστικά τώρα όλοι οι επιβάτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και το αυτοκίνητο τους για να φτάσουν στο σταθμό. Είτε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αστικά ΚΤΕΛ θα μπορούσαν κάλλιστα να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία με τέτοια δρομολόγια. Δυστυχώς όμως το αυτονόητο στην Ελλάδα αργεί να υλοποιηθεί.
Αν θέλετε και εσείς να στείλετε ένα κείμενο, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα