Ξαφνικά, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλο τον κόσμο αστράφτουν από καθαριότητα. Η μείωση της επιβατικής κίνησης, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των προγραμμάτων καθαρισμού (που συχνά έχουν μεγάλο κόστος για τους συγκοινωνιακούς οργανισμούς) έχουν συμβάλει στην παρουσίαση μίας πρωτόγνωρης εικόνας. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, οι κλασικοί μέθοδοι καθαρισμού λύνουν μόνο μέρος του προβλήματος και έτσι οι υπεύθυνοι καταφεύγουν σε καινοτόμες μεθόδους που μελλοντικά μπορεί να καθιερωθούν αν αποδειχθούν αποτελεσματικές.
Στο Μετρό της Μόσχας και στα λεωφορεία της Σανγκάης δοκιμάζεται η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία, στην Ουγγαρία και την Τσεχία, αέριο όζον, στο Ντάλας του Τέξας ένα καινοτόμο σύστημα απολύμανσης με τεχνολογία ομίχλης. Στο Μετρό του Χονγκ Κονγκ ρομπότ ψεκάζουν ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου ενώ στο Σικάγο οι επιφάνειες εντός των τρένων ψεκάζονται με ηλεκτροστατικό σπρέι πριν μπουν στην κυκλοφορία.
Ο καθαρισμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό αλλά δεν είναι πανάκεια. Καθώς ο ιός μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων, ένας επιβάτης ή εργαζόμενος διατρέχει κίνδυνο αν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με κάποιο φορέα του ιού. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση μάσκας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και ο καθαρισμός που ενδεχομένως να είχε προηγηθεί δίνει μόνο την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.
Εκτός όμως από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας οι δράσεις καθαρισμού έχουν και μεγάλο κόστος. Για πρώτη φορά, το Μετρό της Νέας Υόρκης σταματάει τη λειτουργία του κάθε βράδυ προκειμένου να γίνεται εις βάθος καθαρισμός. Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης υπολογίζει πως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα έχουν κόστος 10 δις δολαρίων ως την επόμενη χρονιά και το πρόσθετο πρόγραμμα καθαρισμού θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει αυτή η επένδυση στην καθαριότητα; Έρευνα σε Νεοϋορκέζους κατέληξε ότι για την πλειοψηφία, η καθαριότητα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς για να επιστρέψουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δράσεων απολύμανσης είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο συχνά εφαρμόζονται. Γι αυτό και οι επιστήμονες προσανατολίζονται στη δημιουργία συστημάτων που θα προσφέρουν συνεχή απολύμανση κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia, χαμηλά επίπεδα μίας συγκεκριμένου τύπου υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να κυκλοφορούν συνεχώς σε ένα κλειστό χώρο εξολοθρεύοντας κάποιες μορφές κορωνοϊού χωρίς να προκαλούν βλάβες στο δέρμα ή τα μάτια. Αν αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη ακτινοβολία δρα κατά του ιού που προκαλεί την ασθένεια του COVID-19, μπορεί να δώσει μία οριστική λύση στο ζήτημα της ασφάλειας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Το Μετρό της Νέας Υόρκης ήδη δοκιμάζει μία πιλοτική μέθοδο καθαρισμού των τρένων με υπεριώδη ακτινοβολία με κόστος ενός εκατ. δολαρίων. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται μόνο στα αμαξοστάσια από υπαλλήλους που προστατεύονται με ειδικές στολές.
Ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι ούτε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πανάκεια αφού το κόστος για εγκατάσταση συστημάτων σε όλο το δίκτυο του Μετρό θα είναι τεράστιο ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν μελλοντικά οι ανάγκες καθαρισμού, όταν έχει αντιμετωπιστεί το σημερινό πρόβλημα.
Πηγή: apnews.com