Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

0
Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ μεταξύ 17:00 - 24:00 Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814, 909 έως τις 12:00 λόγω εργασιών επί...

Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια: οι νέοι σταθμοί του Μετρό «μπαίνουν στο χάρτη»

Share

    Τρεις νέοι σταθμοί αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες μέρες, φέρνοντας τη γραμμή 3 του Μετρό λίγο πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της.

    Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, 3 περιοχές της δυτικής Αθήνας που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια την έλευση του Μετρό. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν εξάλλου από την (επανα)δημοπράτηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού μέχρι την μερική ολοκλήρωση των έργων.

    Ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για παράδοση ολόκληρης της επέκτασης ως το 2017, η οικονομική κρίση, κατασκευαστικές δυσκολίες και άλλα, κυρίως γραφειοκρατικά, προβλήματα έφεραν καθυστέρηση και οδήγησαν στην τμηματική παράδοση του έργου, με τους 3 τελευταίους σταθμούς της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) να αναμένεται να παραδοθούν σε 2 χρόνια από σήμερα.

    Τελευταία από τα σημαντικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν την παράδοση των σταθμών, ήταν το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για το οποία υπάρχει διαμάχη μεταξύ της Αττικό Μετρό και της εταιρείας που πριν από μία δεκαετία υπέγραψε σύμβαση για το έργο, αλλά και η έλλειψη προσωπικού για στελέχωση των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους νέους σταθμούς.

    Η Αττικό Μετρό και η ΣΤΑΣΥ κατέφυγαν σε προσωρινές λύσεις για να μην υπάρξει και νέα καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα. Οι νέοι σταθμοί δεν θα διαθέτουν πύλες ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά μόνο ακυρωτικά μηχανήματα, παρόμοια με αυτά που έχουν τοποθετηθεί εντός των λεωφορείων.

    Παράλληλα, και για πρώτη φορά, τα εκδοτήρια των νέων σταθμών θα στελεχωθούν προσωρινά από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας, μέχρις ότου βρεθεί προσωπικό της ΣΤΑΣΥ για να τα στελεχώσει (αν αποφασιστεί να παραμείνουν ανοικτά και δεν ακολουθήσουν την μοίρα των περισσότερων εκδοτηρίων). Χτες, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε στην εταιρεία ISS FACILITY SERVICES AE τη στελέχωση των εκδοτηρίων για περίοδο 3 μηνών αντί ποσού 19.800 ευρώ.

    Το ιστορικό των έργων της επέκτασης

    Όταν τα έργα για την επέκταση της γραμμής 3 ξεκίνησαν το 2012, το χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωσή όλης της επέκτασης, ως το Δημοτικό Θέατρο σε 5 χρόνια (60 μήνες), δηλαδή ως το 2017. Τελικά, οι 3 πρώτοι σταθμοί παραδίδονται 8 χρόνια αργότερα, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση των τριών τελευταίων (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) το καλοκαίρι του 2022.

    Ο διαγωνισμός επαναδημοπρατήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2008, ενώ το άνοιγμα των προσφορών έγινε σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Μειοδότης του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT SA με οικονομική προσφορά 343,96 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη την 1η Μαρτίου 2012.

    Σχεδόν αμέσως στήθηκαν τα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής και ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες. Ο μετροπόντικας έφτασε στην Αγία Βαρβάρα τον Ιούλιο του 2013, ενώ ξεκίνησε την πορεία του προς τον Πειραιά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Η πορεία των εργασιών αντιμετώπισε κάποια προβλεπόμενα προβλήματα (αρχαιολογικά ευρήματα στον Πειραιά και απρόβλεπτο υπέδαφος κατά την ανασκαφή της σήραγγας) αλλά τα κύρια αίτια της καθυστέρησης ήταν ο σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά, για τον οποίο χρειάστηκαν νέες μελέτες και αλλαγή του τρόπου κατασκευής λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα αλλά και οι συνέπειες των capital controls και της οικονομικής κατάστασης το 2015, καθώς και άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα. Ως συνέπεια, ο μετροπόντικας παρέμεινε ακινητοποιημένος για 11 μήνες, ως τον Ιανουάριο του 2016.

    Στα τέλη του 2016, όταν ήταν εμφανές ότι είχαν μαζευτεί πολλές καθυστερήσεις, το χρονοδιάγραμμα του έργου πήρε παράταση μέχρι το 2020 για το σύνολο της επέκτασης. Το Μάρτιο του 2017, η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε το σχέδιο για τμηματική παράδοση του έργου, με τους 3 πρώτους σταθμούς να παραδίδονται το πρώτο τρίμηνο του 2019 και τους υπόλοιπους 3 ως τα τέλη του 2021.

    Στις 29 Νοεμβρίου του 2017, ο μετροπόντικας έφτασε στον τελευταίο σταθμό της επέκτασης, ενώ στις 24 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, ολοκλήρωσε το έργο του φτάνοντας στο φρέαρ Δεληγιάννη.

    Και ενώ τα χρονικά περιθώρια συνέχιζαν να στενεύουν, η τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό επέμενε ότι θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα, μέχρι και λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία στόχο για το άνοιγμα των σταθμών, όταν και δόθηκε παράταση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η νέα διοίκηση που προέκυψε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, έδωσε νέα παράταση ως το φετινό καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι στιγμής το κόστος του έργου έχει αυξηθεί κατά 38% με την Αττικό Μετρό να έχει καταβάλει επιπρόσθετα 28.857.734 ευρώ για «θετικές ζημίες» (δηλαδή ως αποζημίωση για καθυστερήσεις με ευθύνη του Δημοσίου) και ακόμα 11.733.111 ευρώ ως αποζημιώσεις έπειτα από αποφάσεις διαιτητικού δικαστηρίου.

    Κύριο αίτιο της αύξησης του κόστους (αλλά και της διχοτόμησης του έργου) ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμφανίστηκε: η κατασκευή του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά.

    Φωτο: Ioannis Kasitsas

 
 

Διαβάστε Περισσότερα