- Οι γραμμές ανόδου και καθόδου του Τραμ από και προς το Σύνταγμα. Η λωρίδα καθόδου, που θα χρησιμοποιείται επίσης για την είσοδο και έξοδο Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς και από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών και για τη διέλευση οχημάτων κοινής ωφέλειας.
- Μια λωρίδα εισόδου των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς το χώρο στάθμευσης της «Αίγλης» στο Ζάππειο. Η έξοδός τους θα γίνεται από το μικρό δρομάκι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του γυμναστηρίου του Φωκιανού.
- Η στάση του Τραμ στην κατεύθυνση προς το Σύνταγμα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρδηττού, θα μετακινηθεί στον πεζόδρομο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη στάση της αντίθετης κατεύθυνσης, μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Στην παρουσίαση των σχεδίων για την τελική μορφή που θα λάβει η λεωφόρος Βασ. Όλγας προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με τα σχέδια, πρόκειται να γίνει μόνιμη πεζοδρόμηση της οδού, παράλληλα με την επιστροφή των γραμμών του Τραμ που προς το παρόν έχουν μετατραπεί σε ποδηλατόδρομο στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογής των μέτρων του «Μεγάλου Περίπατου».
Τα σχέδια βασίζονται στη μελέτη πεζοδρόμησης η οποία εκπονήθηκε την περίοδο 2011-2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ). Η πεζοδρόμηση, που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενοποιεί το Ολυμπιείο με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο αλλά, κυρίως, ολοκληρώνει τη μεγάλη αρχαιολογική διαδρομή από τον Κεραμεικό μέχρι τον λόφο του Αρδηττού και το Παναθηναϊκό Στάδιο, κάνοντας πράξη το όραμα για ένα ενιαίο «αρχαιολογικό πάρκο» στην Αθήνα.
Με τις νέες παρεμβάσεις στην Βασιλίσσης Όλγας θα διατηρηθούν:
Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της συγκεκριμένης μελέτης, η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου η έναρξη των έργων να γίνει εντός του 2021.
Η απόφαση του δήμου να μετατρέψει «προσωρινά» τις γραμμές του Τραμ επί της Βασ. Όλγας υπό την ανοχή της ΣΤΑΣΥ σε ποδηλατόδρομο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και είχε δημιουργήσει φόβους ότι ο δήμος προωθεί την οριστική κατάργηση των γραμμών του Τραμ από το κέντρο.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εν τω μεταξύ αναμένεται η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού που θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στην πλάκα οροφής της υπόγειας κοίτης του Ιλισού, κάτω ακριβώς από τις γραμμές του Τραμ, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να εξακριβωθεί αν είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία του Τραμ στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη ή αν απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης. Οι μετρήσεις αυτές σε δεύτερο στάδιο θα γίνουν ενώ το Τραμ βρίσκεται σε κυκλοφορία (με ή χωρίς επιβάτες).
Λόγω πάντως των εργασιών για την πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας καθώς και μεταφοράς της στάσης του Ζαππείου, είναι πολύ πιθανό ότι η κυκλοφορία (αν ξεκινήσει κανονικά) θα διακοπεί και πάλι μέσα στο 2021.