Ενημέρωση 22 Οκτωβρίου:
Δύο ακόμα λεωφορειακές γραμμές της ανατολικής Αττικής πέρασαν από την ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ από σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020.
Πρόκειται για τις γραμμές 306 Στ. Δουκ. Πλακεντίας – Δημ. Γέρακα – Μπαλάνα Γέρακα και 323 Αγ. Νικόλαος – Αγ. Κυριακή – Βραυρώνα.
Πλέον, οι γραμμές του ΟΑΣΑ στις οποίες εκτελούν δρομολόγια τα ΚΤΕΛ φτάνουν τις 17. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στα ΚΤΕΛ αναμένεται να περάσουν άλλες 43 λεωφορειακές γραμμές.
Αρχικό άρθρο:
Τέσσερις επιπλέον λεωφορειακές γραμμές, δύο στη δυτική και δύο στην ανατολική Αττική, πέρασαν από τον ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τις γραμμές 307 Στ. Δ. Πλακεντίας – Γλ. Νερά – Στ. Προαστ. Κορωπί, 326 Στ. Κάντζα – Σπάτα – Άρτεμις, 876 Ελευσίνα – Στ. Αγία Μαρίνα και 890 Στ. Αγία Μαρίνα – Σκαραμαγκά (ειδική γραμμή για τους εργαζόμενους με ένα δρομολόγιο ανά κατεύθυνση).
Σήμερα το πρωί, επιβιβαστήκαμε σε λεωφορείο της γραμμής 307, γραμμή την οποία στο εξής έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ Αττικής. Το λεωφορείο που είχε λάβει αθηναϊκές πινακίδες διέθετε επικυρωτικά ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λειτουργία, όχι όμως και εξοπλισμό τηλεματικής. Σε αντίθεση με περιστατικά των πρώτων ημερών, ο οδηγός γνώριζε τη διαδρομή αφού σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκαν δοκιμαστικά δρομολόγια μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Με την προσθήκη των 4 αυτών γραμμών, οι γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν περάσει στα ΚΤΕΛ φτάνουν πλέον τις 15 από 11 από την περασμένη Πέμπτη. Ως τα τέλη Νοεμβρίου λεωφορεία των ΚΤΕΛ αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια σε ακόμα 45 γραμμές, με αποτέλεσμα ο στόλος των αστικών λεωφορείων της Αθήνας να ενισχυθεί με 200 λεωφορεία. (Δείτε το σύνολο των γραμμών που θα περάσουν στα ΚΤΕΛ και τις γραμμές στις οποίες τα ΚΤΕΛ εκτελούν ήδη δρομολόγια – με την ένδειξη ΚΤΕΛ.)
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ως εκείνη τη μέρα, 50 λεωφορεία των ΚΤΕΛ είχαν ξεκινήσει δρομολόγια τα οποία θα αυξάνονταν σε 80 από σήμερα Δευτέρα.
Όπως συμπλήρωσε, πέρα από τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει ενίσχυση και με 300 επιπλέον λεωφορεία μέσω leasing. Όσον αφορά στο leasing, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, κ. Απόστολο Ραυτόπουλο, ο ιδιώτης που θα έχει την ευθύνη και το κόστος της συντήρησης των οχημάτων, θα χρησιμοποιεί τα αμαξοστάσια και τεχνικούς της ΟΣΥ.
Ξεκαθάρισε τέλος, ότι οι συγκοινωνίες δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, απλά επιχειρείται μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη.
Ποιος θα πληρώσει για την τηλεματική;
Σε 291.329 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το κόστος της εγκατάστασης εξοπλισμού τηλεματικής στα 200 αστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Από αυτά, οι 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε συμμετοχή της Π.Ο.Α.Υ.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών) η οποία, με αίτημά της προς το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έγινε δεκτό την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε να λάβει ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί, για την προμήθεια, εγκατάσταση και εκπαίδευση του προσωπικού των ΚΤΕΛ θα απαιτηθούν 40 ανθρωποημέρες.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιος θα πληρώσει τις υπόλοιπες 240 χιλιάδες ευρώ για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να αναλάβουν τα ΚΤΕΛ.
Ανάλογο ερώτημα υπάρχει και για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του οποίου στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εξακολουθεί να εκκρεμεί. Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, επιχειρείται η αφαίρεση του σχετικού εξοπλισμού από λεωφορεία της ΟΣΥ που βρίσκονται ακινητοποιημένα σε αμαξοστάσια.