Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 στα δρομολόγια του Τραμ λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης του Δήμου Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. τα δρομολόγια στη Γραμμή 7 του Τραμ “Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά” από τις 17:00 έως τις 24:00 θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση “Παλαιό Δημαρχείο” (Π. Δημαρχείο –...

Προς την κοινοπραξία Άβαξ – Ghella – Alstom το συμβόλαιο για τη γραμμή 4 του Μετρό

Share

    Δεκτή έκανε η Αττικό Μετρό την οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας Άβαξ – Ghella – Alstom στο διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) και έτσι, με τη σύνταξη και έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού, το έργο θα αποκτήσει προσωρινό μειοδότη.

    Σύμφωνα με το capital.gr, η κοινοπραξία της Άβαξ έδωσε προσφορά ύψους 1,158 δις. ευρώ στο διαγωνισμό προϋπολογισμού 1,8 δις (έκπτωση της τάξεως του 12,19%), ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας των Άκτωρ – Ansaldo – Hitachi διαμορφώθηκε σε 1,18 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε έκπτωση  10,57%.

    Η προβλεπόμενη δαπάνη του Έργου επί της οποίας δόθηκε η προσφορά των υποψηφίων είναι 1.319.481.500 Ευρώ. Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη του Έργου που περιλαμβάνει απρόβλεπτα, αναθεώρηση και απολογιστικές εργασίες είναι 1.510.000.000 Ευρώ ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του Έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

    Πλέον, αναμένουμε να δούμε αν η κοινοπραξία της Άκτωρ σκοπεύει να καταθέσει ένσταση κατά του αποτελέσματος μέσα στις επόμενες μέρες, γεγονός που θα φέρει κάποια επιπλέον καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Διαφορετικά, η σύμβαση θα πάρει το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο με στόχο να υπογραφεί ως το τέλος του 2021.

    Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος και για την υπογραφή της σύμβασης για τις προκαταρκτικές εργασίες, έτσι ώστε τα εργοτάξια να στηθούν πριν από την υπογραφή της σύμβασης για το βασικό έργο.

    Με αφορμή το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από την Αττικό Μετρό για τη Γραμμή 4 της Αθήνας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, επιτέλους μπαίνει στην τελική φάση το μεγαλύτερο έργο υποδομής που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας: η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

    Ένα έργο που θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. Ευρώ που θα φέρει ανάπτυξη και θα αναβαθμίσει τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει.

    Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά για την υλοποίηση νέων έργων υποδομών που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και την εικόνα της χώρας».

    Στον υπουργό απάντησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης:

    «Δεκαπέντε μήνες χρειάστηκαν η κυβέρνηση της αδράνειας, ο κ. Καραμανλής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ανοίξουν τις οικονομικές προσφορές για το έργο κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας.
    Για να προχωρήσουν, δηλαδή, έστω ένα βήμα από το σημείο από το οποίο τους το παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
    Από τη δημοπράτηση του 2016, τη δημοσίευση του 2017, την επίλυση όλων των μεγάλων και κρίσιμων νομικών και τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης το περασμένο καλοκαίρι, πριν τις εκλογές, φτάσαμε σε μια πανηγυρική ανακοίνωση του κ. Καραμανλή, η οποία απλώς αποδεικνύει την ανεπάρκειά του.
    Αν δεν μας «τρολάρει», σίγουρα θα αστειεύεται.»
    Ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό έχει περάσει από χίλια κύματα ενώ μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ανοικτό ήταν το ενδεχόμενο διακοπής και επαναπροκήρυξής του. Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες σχετικά με την απόφαση της Αττικό Μετρό για τις τεχνικές προσφορές που είχαν κατατεθεί. Τελικά, οι δύο κοινοπραξίες απέσυραν ταυτόχρονα τις προσφυγές τους στις αρχές αυτού του μήνα προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στη φάση του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.

    Η διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό είχε ξεκινήσει στις 10 Απριλίου 2017 με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου τις ίδιας χρονιάς ύστερα από τρεις παρατάσεις. Η β’ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 και η υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες έγινε στις 15 Μαρτίου 2019.

    Περιγραφή του έργου

    Το Α’ Τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

    Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

    Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:

    Δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή,

    Εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

    Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.

    Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.

    Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.

    Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

    Ένα (1) νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

    Ένα (1) νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

    Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής

 
 

Διαβάστε Περισσότερα