Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πώς οι συγκοινωνίες της Αθήνας έχασαν το στοίχημα της πανδημίας

Share

    Στο κενό έπεσαν οι έστω και την τελευταία στιγμή προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσουν τις συγκοινωνίες της Αθήνας εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε τρομακτικά επίπεδα πρόλαβε τις όποιες ενέργειες με τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα να είναι καθημερινές, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Κύριο αίτιο, η αναβλητικότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να λάβει μέτρα για την άμεση ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και την πρόσληψη προσωπικού από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο θα μπορούσε να ήταν (και τελικά αποδείχθηκε) χειρότερο από το πρώτο.

    Πλέον, με την Αθήνα να βρίσκεται σε υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο (πορτοκαλί), η κατάσταση είναι οριακή. Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική που θα μας οδηγούσε στο 4ο επίπεδο της κλίμακας (κόκκινο), προβλέπεται η μείωση του ανώτατου αριθμού επιβαινόντων σε όλα τα μέσα στο 50%. Καθώς, όπως όλοι οι επιβάτες έχουν διαπιστώσει, η τήρηση του ορίου του 65% που ισχύει μέχρι σήμερα δεν ελέγχεται από κανέναν, οι συγκοινωνιακοί φορείς θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν έστω και την ύστατη στιγμή σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο ή αν οι εικόνες συνωστισμού θα συνεχιστούν.

    Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα όμως στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και γιατί οι επιβάτες δεν έχουν διαπιστώσει βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης;

    Η άμεση ενίσχυση των μέσων σε οχήματα και προσωπικό ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στις αρχές Αυγούστου (ενώ οι συγκοινωνίες είχαν ανεξήγητα μπει σε θερινό πρόγραμμα δρομολογίων). Τα τρία άμεσα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με 300 λεωφορεία μέσω leasing, η πρόσληψη 655 εργαζόμενων στις συγκοινωνίες με διαδικασίες fast track και η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ για την εξασφάλιση 203 οχημάτων.

    Από αυτά, χειροπιαστό αποτέλεσμα έχουμε μόνο όσον αφορά τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, αφού περίπου 80 λεωφορεία έχουν ήδη δρομολογηθεί σε 24 γραμμές, εξασφαλίζοντας ανάλογο αριθμό λεωφορείων για την ΟΣΥ ο οποίος έχει κατευθυνθεί σε δρομολόγια όπου υπάρχει ανάγκη.

    Κατά τα άλλα, η υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για το leasing 300 λεωφορείων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου οπότε και αναμένουμε να μάθουμε αν θα υπάρξουν ανάδοχοι για το σύνολο των οχημάτων ή αν θα χρειαστεί επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για μέρος αυτών. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για την υπογραφή των συμβάσεων και την απόκτηση των λεωφορείων «εντός τριμήνου», σύμφωνα με το υπουργείο, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί υπεραισιόδοξο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, τα χειροπιαστά αποτελέσματα για τους επιβάτες θα καθυστερήσουν μέχρι τις αρχές του 2021.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσλήψεις 655 οδηγών, ηλεκτροδηγών και τεχνιτών (455 στην ΟΣΥ και 200 στην ΣΤΑΣΥ). Οι προκηρύξεις βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στον ΑΣΕΠ και αναμένεται να ανακοινωθούν «από μέρα σε μέρα». Σε κάθε περίπτωση, αν και θα πραγματοποιηθούν με διαδικασίες fast track, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη της χρονιάς. Όσον αφορά ιδιαίτερα τις προσλήψεις των οδηγών, θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και η διαδικασία της προμήθειας λεωφορείων (αν και το επιπλέον προσωπικό θα «ανακουφίσει» την ΟΣΥ και μέσω εκτέλεσης δρομολογίων που σήμερα βγαίνουν μέσω υπερωριών από το υπάρχον προσωπικό).

    Σημειώνεται ότι χωρίς τις προσλήψεις αυτές είναι αδύνατη η πύκνωση των δρομολογίων και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό και ΗΣΑΠ) όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού κατά τις ώρες αιχμής.

    Μέσα στη χρονιά αναμένεται και η προκήρυξη διαγωνισμών για την προμήθεια 600 καινούριων λεωφορείων diesel και φυσικού αερίου, η παράδοση των οποίων όμως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του 2021, καθώς και της αναβάθμισης 15 συρμών του ΗΣΑΠ, ένα έργο το οποίο επίσης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

    Ενώ λοιπόν οι ενισχύσεις έρχονται με το σταγονόμετρο, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής επαναλαμβάνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες του πως μόνο στο 5% των δρομολογίων παρατηρούνται πληρότητες άνω του 65% και πως ένα γεμάτο λεωφορείο δεν είναι πρόβλημα αν όλοι οι επιβάτες φορούν μάσκες.

    Σε πιο ειρωνικό τόνο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων λέγοντας «Τι να τα κάνουμε τα λεωφορεία. Τι να κάνουμε 1.000 λεωφορεία. Να τα κάνουμε βόλτα στο Σύνταγμα;» και «Τι θέλετε, να κόψουμε τις συντάξεις; Κι εγώ λέω να πάρουμε ένα εκατομμύριο λεωφορεία και να κόψουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των Ελλήνων».

    Φωτο: iefimerida.gr (20-10-2020)

 
 

Διαβάστε Περισσότερα