Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παρακάτω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε τις πηγές και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό
— — — —
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας δημοτικών λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα λειτουργούν με προκρατήσεις θέσεων μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής προωθεί ο ΟΑΣΑ.
Ο πρώτος δήμος ο οποίος θα συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΣΑ θα είναι ο δήμος Χαϊδαρίου και τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους. Με βάση τον σχεδιασμό, οι δημότες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή σε άμεσο χρόνο θα κάνουν κράτηση μέσω application, από κινητό τηλέφωνο.
Άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία, θα μπορούν να το κάνουν και τηλεφωνικά, αλλά από την προηγούμενη ημέρα. Αν δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις, το λεωφορείο θα μπορεί να παίρνει και επιβάτες από στάσεις.
Το όχημα που θα την εξυπηρετεί θα είναι τύπου midi bus, χωρητικότητας 25 καθήμενων ατόμων, το οποίο θα δανείσει άνευ αντιτίμου ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) στον Δήμο Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του σχετικού προγράμματος.
Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων πλην του κ. Γιάννη Θεοτοκά ο οποίος υποστήριξε πως ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας της γραμμής δεν μπορεί να απευθύνεται σε ηλικιωμένους, σε άπορους και σε άτομα που δεν γνωρίζουν από χρήση νέας τεχνολογίας. Πρόσθεσε ακόμα πως σε περίπτωση που αποτύχει αυτό το εγχείρημα θα εκτεθεί όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και “θα γελάει ο κόσμος”.
Το μοντέλο των ‘on demand’ λεωφορείων
Παραλλαγές αυτού του προγράμματος εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό. Στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και αλλού σε κανονική λειτουργία βρίσκονται λεωφορειακές γραμμές που ακολουθούν το μοντέλο ‘demand responsive transport’ στις οποίες γίνεται κράτηση θέσεων μέσω εφαρμογής ή τηλεφώνου (δεν απαιτείται η κράτηση να γίνει από την προηγούμενη μέρα).
Η πλειοψηφία αυτών των γραμμών δεν έχουν προκαθορισμένες διαδρομές ή ώρες αναχώρησης. Ειδικό λογισμικό διαμορφώνει τη διαδρομή του κάθε λεωφορείου ώστε να παραλαμβάνει τους επιβάτες από προκαθορισμένα σημεία και να τους μεταφέρει στον προορισμό που έχουν δηλώσει.
Ως βασικό πλεονέκτημα των δρομολογίων on demand αναφέρεται πως η ζήτηση διαμορφώνει τη διαδρομή και τις ώρες κίνησης του κάθε λεωφορείου αντίθετα με ότι συμβαίνει στις παραδοσιακές γραμμές όπου οι επιβάτες πρέπει να προσαρμόσουν τη μετακίνησή τους στα δρομολόγια. Έτσι τα λεωφορεία δεν κινούνται ποτέ άδεια και οι επιβάτες φτάνουν γρηγορότερα στον προορισμό τους. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι περισσότερο εμφανή σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν συχνά τακτικά δρομολόγια.
Το κύριο μειονέκτημα είναι πως οι γραμμές αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον αποκλεισμό ατόμων για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους περιορίζοντας έτσι το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.