Πενήντα εννέα λεωφορειακές γραμμές της ΟΣΥ εκτελούνται πλέον με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, αφού το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η δίμηνη διαδικασία για την παραχώρηση των γραμμών αυτών στους ιδιώτες.
Μπορεί έτσι ο στόλος των λεωφορείων της ΟΣΥ να είχε κέρδος 160 οχημάτων (σύμφωνα με τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ), ωστόσο τα προβλήματα ο παραμένουν σε δεκάδες λεωφορειακές γραμμές της Αθήνας.
Σύμφωνα με δεδομένα από το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ που ανέλυσε το Athens Transport, οι λεωφορειακές γραμμές στις οποίες παρατηρείται έλλειψη οχημάτων (διαφορά μεταξύ προγραμματισμένων δρομολογίων με βάση το χειμερινό πρόγραμμα και δρομολογίων που έχουν προγραμματιστεί με ένδειξη πως λείπουν βάρδιες οδηγών) για σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου φτάνουν τις 65.
Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκονται 44 γραμμές οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των 104 λεωφορειακών γραμμών που θα είχαν προτεραιότητα για την αύξηση των δρομολογίων τους μετά την ολοκλήρωση της «ιδιωτικοποίησης» των 60 γραμμών από τα ΚΤΕΛ (βλ. παρακάτω).
Επιπρόσθετα, ελλιπή δρομολόγια πραγματοποιούνται σήμερα Δευτέρα σε 15 από τις 20 γραμμές Τρόλεϊ (το 75%!). Σε αντίθεση με τα Λεωφορεία, κανείς δεν έχει αναφερθεί τους τελευταίους μήνες στην ενίσχυση των δρομολογίων των Τρόλεϊ.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των γραμμών στις οποίες πραγματοποιείται ελλιπής αριθμός δρομολογίων ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνονται έκτακτες ακυρώσεις δρομολογίων λόγω νέων βλαβών, έκτακτων απουσιών προσωπικού κ.λπ.
Ο αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων είναι βεβαίως μόνο μία μεταβλητή της εξίσωσης, αφού επιπρόσθετα υπάρχει και έλλειψη προσωπικού, η οποία τις μέρες αυτές ενδεχομένως να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα λόγω και των ειδικών αδειών που λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.
Πλέον, οι επόμενες ενισχύσεις αναμένονται στις αρχές τις επόμενης χρονιάς, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις 367 οδηγών λεωφορείων, με αποτέλεσμα ο στόλος των διαθέσιμων λεωφορείων να αξιοποιείται στο έπακρο.
Από εκεί και πέρα, αναμένουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing για περίοδο 3 ετών. Προηγουμένως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει αναφέρει πως τα πρώτα λεωφορεία θα φτάσουν ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης (τον Ιανουάριο αν η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο Δεκέμβριο), αλλά ο ορίζοντας παράδοσης του συνόλου των λεωφορείων είναι προς το παρόν άγνωστος.
Κρίνοντας πάντως από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων μέσω αγοράς μεταχειρισμένων λεωφορείων, δεν θα εκπλαγούμε αν υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα.
Τα οφέλη από τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ
Όπως αναφέρεται σε μελέτη που αποτελεί μέρος της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ, η εξοικονόμηση πόρων από την ανάθεση των 60 λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ εκτιμάται σε 160 οχήματα καθημερινά επί συνόλου 1.029 που η ΟΣΥ δρομολογεί κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση και 327 βάρδιες οδηγών την ημέρα.
Με τα 160 αυτά οχήματα που εξασφαλίζει πλέον ο ΟΑΣΑ, αναμένεται η ενίσχυση 104 λεωφορειακών γραμμών οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλη επιβατική κίνηση και σημαντικό αριθμό μετεπιβιβάσεων (γραμμές κορμού, κεντρικές, διακεντρικές γραμμές και τροφοδοτικές γραμμές).
Από τις 104 αυτές γραμμές, 11 θα έχουν μέση χρονοαπόσταση κατά τις ώρες αιχμής έως και 10 λεπτά (προηγουμένως μία, αύξηση 10%), 58 θα έχουν χρονοαπόσταση από 10 έως και 20 λεπτά (προηγουμένως 43, αύξηση 15%), 28 θα έχουν χρονοαπόσταση από 20 έως και 30 λεπτά (προηγουμένως 33, μείωση 5%), και 6 γραμμές θα έχουν μέση χρονοαπόσταση κατά τις ώρες αιχμής μεγαλύτερη των 30 λεπτών (προηγουμένως 27 γραμμές, μείωση 21%).
Ακολουθεί η λίστα των 104 γραμμές μαζί με τις μέσες συχνότητες των δρομολογίων πριν και μετά την ένταξη στον στόλο των λεωφορείων των ΚΤΕΛ: