Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Μετά από 2 χρόνια, το Τραμ επέστρεψε στο Σύνταγμα

Share

    Μετά από 2 χρόνια, ένα μήνα και μία ημέρα διακοπής της κυκλοφορίας, το Τραμ επέστρεψε στο Σύνταγμα.

    Το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, ο πρώτος συρμός του Τραμ έφτασε στο Σύνταγμα για να παραλάβει επιβάτες. Είχαν προηγηθεί τα δύο χρόνια κλεισίματος του τμήματος της γραμμής από Σύνταγμα έως τη στάση Κασομούλη που εκ των υστέρων μάλλον δεν δικαιολογείται.

    Από τον περασμένο Αύγουστο σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι στο τμήμα της γραμμής πάνω από την υπόγεια κοίτη του Ιλισού οι οποίοι έδειξαν πως δεν υπάρχει επικινδυνότητα από την κίνηση του Τραμ, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επαναφορά του μέσου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για 4 ακόμα μήνες ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να δρομολογηθούν οι εργασίες για επισκευή της γραμμής, παράλληλα με την κίνηση του Τραμ.

    Στο κοντινό μέλλον όμως προβλέπονται και νέα εμπόδια στην κυκλοφορία του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας. Εντός του 2021 αναμένεται η δημοπράτηση του διαγωνισμού για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασ. Όλγας έργο που θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά της στάσης ‘Ζάππειο’ (προς Σύνταγμα) από την Αρδηττού στην Βασ. Όλγας. Αν και οι γραμμές του Τραμ θα διατηρηθούν, οι εργασίες κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν τα δρομολόγια του μέσου.

    Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ολοκληρώνονται οι εργασίες μεταφοράς της γραμμής του Τραμ στον Φαληρικό Όρμο. Αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες δοκιμές το τμήμα Μπάτης – ΣΕΦ του Τραμ αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Δεκέμβριο. Το τμήμα είχε κλείσει τον περασμένο Μάρτιο με στόχο να ανοίξει μέσα σε 45 μέρες.

    Ο υπουργός κ. Καραμανλής δήλωσε:  «Το τραμ επιτέλους επιστρέφει στην καρδιά της πόλης, στο Σύνταγμα, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Επιστρέφει με ασφάλεια μετά τη διακοπή των δρομολογίων και αφού επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη στατικότητα της γραμμής. Από το καλοκαίρι τοποθετήσαμε αισθητήρες και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε δοκιμαστικά δρομολόγια αρχικά στο τμήμα από Κασομούλη μέχρι Βουλιαγμένης και στη συνέχεια μέχρι το Σύνταγμα. Είχαμε πει ότι στόχος μας ήταν το τραμ να επέστρεφε στην καρδιά της πόλης μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά με ασφάλεια. Και το πετύχαμε. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, προσφέρουμε στους πολίτες περισσότερες επιλογές σε σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Προσθέτουμε παράλληλα 25 νέα οχήματα στον υπάρχοντα στόλο τραμ και προχωράμε το σχεδιασμό για την επέκταση προς Πειραιά, καθώς και την επέκταση του αμαξοστασίου στο Ελληνικό»

    Το χρονικό της διακοπής της κυκλοφορίας

    Πόσο απαραίτητη ήταν η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη ίσως να μην μάθουμε ποτέ, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του από όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια:

    • Το Τραμ αποχώρησε από το Σύνταγμα την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018. Το κλείσιμο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη ανακοινώθηκε μόλις μία μέρα νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης με την περιφερειάρχη Αττική κ. Ρένα Δούρου. Στη συνέντευξη αυτή παρουσίασαν στοιχεία από την έκθεση αυτοψίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοίτες του υπόγειου πλέον Ιλισού και επισήμαναν ότι το τμήμα κλείνει αυστηρά και μόνο για προληπτικούς λόγους, μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Η κατάσταση του τεχνικού έργου της κοίτης ήταν, όπως επισήμαναν, γνωστή από την περίοδο κατασκευής του έργου του Τραμ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    • Υπενθυμίζουμε ότι από το Δεκέμβριο του 2017 ως το Μάρτιο του 2018, το τμήμα Σύνταγμα – Βουλιαγμένης είχε μείνει και πάλι εκτός κυκλοφορίας λόγω εργασιών ανακατασκευής της στάσης του Συντάγματος.
    • Και ενώ αναμέναμε τις εργασίες για την επισκευή του προβλήματος, κυκλοφόρησε το σχέδιο από την Ανάπλαση Αθήνας για αποκάλυψη της κοίτης του Ιλισού κάτι το οποίο θα οδηγούσε είτε σε κατάργηση της γραμμής του Τραμ μεταξύ Συντάγματος και Συυγρού – Φιξ είτε (όπως ήταν και η τελική πρόταση) σε νέα όδευση της γραμμής μέσω της λεωφόρου Συγγρού.
    • Όπως αναλύσαμε 6 μήνες μετά το κλείσιμο της γραμμής, τα σχέδια της Ανάπλασης Αθήνας ήταν μάλλον ουτοπικά με άγνωστο κόστος και αποτελεσματικότητα αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε γίνει καμία μελέτη, ούτε υπήρχε επίσημη απόφαση.
    • Στη συνέχεια όμως ακολούθησαν οι εκλογές με τη νέα κυβέρνηση να είναι κατά των σχεδίων της προηγούμενης και να χαρακτηρίζει το κλείσιμο των γραμμών του Τραμ ως «σχεδιαστική και επιχειρησιακή τρέλα» αφού το πρόβλημα δεν φαινόταν να είναι τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί τη διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ.
    • Η επαναλειτουργία του Τραμ όμως είχε δρόμο ακόμα. Πρώτα ετοιμάστηκε μία τεχνική έκθεση από την Αττικό Μετρό και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε την επιθεώρηση τμήματος της υπόγειας κοίτης του Ιλισού κάτωθεν της γραμμής του Τραμ ταυτόχρονα με την αποτύπωση των βλαβών.
    • Στη συνέχεια, τον Ιούλιο προκηρύχθηκε το έργο της ενόργανης παρακολούθησης του τεχνικού έργου της υπόγειας κοίτης του Ιλισού. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού και οι πρώτες μετρήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο, αρχικά χωρίς κυκλοφορία Τραμ και στη συνέχεια με δοκιμαστικά δρομολόγια από τις 23 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα συνηγορούσαν υπέρ της επαναλειτουργίας του μέσου.
    • Εν το μεταξύ, ο δήμος Αθηναίων είχε μετατρέψει τις κλειστές γραμμές του Τραμ σε ποδηλατόδρομο με την άδεια της ΣΤΑΣΥ. Από τα τέλη Οκτωβρίου ο δήμος της Αθήνας ανέστρεψε τις παρεμβάσεις του ώστε να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια από και προς το Σύνταγμα.
    • Μετά από 763 μέρες διακοπής της κυκλοφορίας, το Τραμ επέστρεψε στο Σύνταγμα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.
 
 

Διαβάστε Περισσότερα