- Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς)
- Ωράριο λειτουργίας
- Ταχύτητα μετακίνησης
- Συνθήκες μετακίνησης
- Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών
- Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών
- Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού
- Αίσθηση ασφάλειας
- Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών
- Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (value for money)
- Μετρό (γραμμές 2 και 3): 95,4%
- Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 91,1%
- ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό): 86,8%
- Προαστιακός: 42%
- Τραμ: 33,4%
- Η πανδημία του κορωνοϊού άφησε ξεκάθαρα το αποτύπωμά της στην εικόνα που έχουν οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Έτσι, βλέπουμε πτώση της βαθμολογίας που έδωσε το κοινό στα περισσότερα μέσα όσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, το ωράριο λειτουργίας αλλά και τις συνθήκες μετακίνησης.
- Κάθε χρόνο λέμε ότι η εικόνα που έχουν οι επιβάτες των Λεωφορείων για το μέσο ίσως έχει «πιάσει πάτο» αλλά πάντα υπάρχει κάτι χειρότερο. Αν το υπουργείο είχε φροντίσει νωρίτερα για την προμήθεια λεωφορείων και τις προσλήψεις προσωπικού ίσως η εικόνα φέτος να ήταν αντίστροφη.
- Το ίδιο ισχύει και για τη γραμμή του ΗΣΑΠ η οποία πάσχει κυρίως όσον αφορά την εικόνα των συρμών (τα αποτελέσματα από την ανακατασκευή τους δεν θα γίνουν εμφανή ούτε το 2021) αλλά και τις συνθήκες μετακίνησης (αραιά δρομολόγια ελλείψει προσωπικού και ελλιπή μέτρα ασφαλείας).
- Σχετικά σταθερή η γνώμη των επιβατών για το Τραμ το οποίο φέτος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με δύο τμήματα της γραμμής (μέχρι πριν λίγες μέρες) εκτός λειτουργίας και μειωμένο ωράριο τα Σαββατοκύριακα. Το 2021 ίσως είναι καλύτερο.
- Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος κάθε χρονιά δίνει την εικόνα ενός «κοιμώμενου γίγαντα». Ένα μέσο που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε βαθμολογία ακόμα και το Μετρό αρκεί να πύκνωναν τα δρομολόγια, να επεκτεινόταν το ωράριο λειτουργίας και να δίνονταν βάρος στη συντήρηση τρένων και εγκαταστάσεων. Η φετινή αύξηση της βαθμολογίας δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το μέσο αντιμετώπισε την πανδημία καλύτερα από τα υπόλοιπα, αφού δεν κόπηκαν δρομολόγια αν και μειώθηκε ο αριθμός των επιβατών.
- Και στο Μετρό, που παραμένει αδιαμφισβήτητα το καλύτερο μέσο, παρατηρούμε ότι η πτώση της βαθμολογίας συνεχίζεται κάθε χρόνο. Πέρα από την (προσωρινή;) κατάργηση της δίωρης παράτασης λειτουργίας στα Σαββατοκύριακα, οι επιβάτες του μέσου αξιολογούν πιο αρνητικά σε σχέση με πέρυσι τη συχνότητα των δρομολογίων.
- Θα έχουν ενδιαφέρον οι βαθμολογίες στην έρευνα του 2021 με βάση την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί ως τότε. Με τον κορωνοϊό (ελπίζουμε) να είναι μικρότερο πρόβλημα, με σημαντικό αριθμό νέων λεωφορείων αλλά και με νέους εργαζόμενους σε όλα τα μέσα. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μέχρι τότε.
Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το β’ μέρος με τις απόψεις του επιβατικού κοινού θα ακολουθήσει την προσεχή Πέμπτη.
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Athens Transport πραγματοποίησε τη μεγάλη έρευνα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 2.449 ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια από αναγνώστες του Athens Transport και μη. Το πρώτο μέρος της έρευνας, το οποίο παραμένει αμετάβλητο εδώ και 7 χρόνια, περιλαμβάνει τη βαθμολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους με βάση μία σειρά κριτηρίων.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες είναι τα εξής:
Η βαθμολόγηση του κάθε μέσου ήταν δυνατή μόνο από τους συμμετέχοντες που απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό πάνω από δύο φορές κατά τον τελευταίο χρόνο. Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν τα εξής ποσοστά χρήσης του κάθε μέσου:
Τα ποσοστά αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όπως μειωμένη είναι και η συχνότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (το 45,5% τα χρησιμοποίησε λιγότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν), ως άμεση συνέπεια την πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα τις έρευνας αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συχνών επιβατών του κάθε μέσου και όχι τόσο τις απόψεις του μέσου χρήστη των αστικών συγκοινωνιών ή του μέσου Αθηναίου. Σύμφωνα με άλλο ερώτημα, το 79% όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 διαδρομές ανά εβδομάδα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ το 29,2% πραγματοποιεί πάνω από 14 διαδρομές.
Δείτε αυτή την Πέμπτη το β’ μέρος της έρευνας με τις απόψεις των επιβατών για τις συγκοινωνίες της Αθήνας
Οι βαθμολογίες που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το 2020 έχουν ως εξής:
Δείτε τα αποτελέσματα από τις έρευνες των προηγούμενων ετών: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014
Για ακόμα μία χρονιά, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) έλαβε τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία σε σχέση με όλα τα μέσα (6,9). Ακολουθεί στη δεύτερη θέση (από την τρίτη μέχρι και πέρυσι) ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (5,7), το Τραμ (5,4), ενώ γενική βαθμολογία κάτω από τη βάση συγκέντρωσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (4,9) και τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (4,5).
Σε σχέση με πέρυσι, το μόνο μέσο στο οποίο είχαμε άνοδο της γενικής βαθμολογίας ήταν ο Προαστιακός (+0,4). Στα υπόλοιπα μέσα σημειώθηκε πτώση της βαθμολογίας, με μεγαλύτερη στη γραμμή του ΗΣΑΠ (-0,3). Ακολουθούν οι γραμμές 2 & 3 του Μετρό (-0,2) και τα Λεωφορεία & Τρόλεϊ και το Τραμ (από -0,1).
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη βαθμολογία που έλαβε το κάθε μέσο:
Λεωφορεία & Τρόλει: 4,5
Για ακόμη μία χρονιά, τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ είναι ο ουραγός της βαθμολογίας, συγκεντρώνοντας γενική βαθμολογία 4,5, που είναι κατά 0,1 μονάδα χαμηλότερη σε σχέση με το 2019.
Επτά από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης, έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση: συνθήκες μετακίνησης (3,4), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων (από 3,8), συχνότητα δρομολογίων (4,1), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (4,7), αίσθηση ασφάλειας (4,8) και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (4,9).
Βαθμό στη βάση ή λίγο πάνω από αυτή έλαβαν μόνο το ωράριο λειτουργίας (5), η ταχύτητα μετακίνησης (5,3) και η συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,6).
Έξι από τα κριτήρια βαθμολόγησης των Λεωφορείων και Τρόλεϊ συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όλα τα μέσα: συχνότητα δρομολογίων (ισοπαλία με Προαστιακό), συνθήκες μετακίνησης (γενικότερα η χαμηλότερη βαθμολογία που καταγράφηκε στην έρευνα), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων, συμπεριφορά και επαγγελματισμός προσωπικού, ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (ισοπαλία με τον Προαστιακό) και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής.
Σε σχέση με πέρυσι, τέσσερα από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης είχαν μικρή άνοδο της βαθμολογίας, σε 3 καταγράφεται πτώση με μεγαλύτερη αυτή για τις συνθήκες μετακίνησης (-0,4), ενώ σε άλλα 3 η βαθμολογία είναι σταθερή.
ΗΣΑΠ: 4,9
Δεύτερο χειρότερο μέσο, με βάση τις βαθμολογίες που έδωσαν οι επιβάτες του είναι και πάλι η γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) που φέτος συγκεντρώνει γενική βαθμολογία κάτω από τη βάση (4,9).
Έξι από τα κριτήρια βαθμολόγησης έλαβαν βαθμό πάνω από τη βάση: ταχύτητα μετακίνησης και συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,9 και τα δύο), ωράριο λειτουργίας και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (από 5,3), συχνότητα δρομολογίων (5,1) και καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (5).
Βαθμό κάτω από τη βάση πήραν η καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (3,6), οι συνθήκες μετακίνησης (3,8), η αίσθηση ασφάλειας (4,3) και η σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (4,9).
Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες που έλαβε ο Ηλεκτρικός για την καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών και για την αίσθηση ασφάλειας είναι οι χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα.
Σε σχέση με πέρυσι, ο Ηλεκτρικός καταγράφει πτώση της βαθμολογίας σε 9 από τα δέκα κριτήρια (μόνο ο βαθμός για τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό του προσωπικού έμεινε αμετάβλητος). Μεγαλύτερη πτώση βαθμολογίας είχε η συχνότητα δρομολογίων (-0,7) και το ωράριο λειτουργίας (-0,5).
Τραμ: 5,4
Στη μέση της κατάταξης των μέσων βρέθηκε φέτος το Τραμ αν και η γενική του βαθμολογία μειώθηκε μόνο κατά 0,1 βαθμό σε σχέση με πέρυσι (5,4). Και φέτος, το Τραμ ήταν το μέσο με τους λιγότερους επιβάτες μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα (το 33,4%).
Σε 8 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης, το Τραμ έλαβε βαθμολογία πάνω από τη βάση. Αυτά είναι: συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (6,4), αίσθηση ασφάλειας (6), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (5,9 και για τα δύο), συνθήκες μετακίνησης, ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (από 5,4) και ωράριο λειτουργίας (5,2).
Βαθμό κάτω από τη βάση πήρε η ταχύτητα μετακίνησης (4,2 που είναι η χαμηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλα τα μέσα) και η συχνότητα δρομολογίων (4,3).
Σε σχέση με πέρυσι, το Τραμ έλαβε χαμηλότερες βαθμολογίες σε 6 κριτήρια βαθμολόγησης με τη μεγαλύτερη πτώση (-0,5) για το ωράριο λειτουργίας. Σε 3 κριτήρια η βαθμολογία έμεινε σταθερή ενώ αυξήθηκε κατά 0,1 μόνο η σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής.
Προαστιακός: 5,7
Στη δεύτερη θέση με βάση τη γενική βαθμολογία πέρασε φέτος για πρώτη φορά ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος καθώς αυτή αυξήθηκε κατά 0,4 βαθμούς (5,7).
Επτά από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης του Προαστιακού είχαν βαθμό πάνω από τη βάση. Αυτά είναι: ταχύτητα μετακίνησης (7,4), συμπεριφορά και επαγγελματισμός προσωπικού (6,5), συνθήκες μετακίνησης (6,2), αίσθηση ασφάλειας (6,1), καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων (6), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (5,7) και καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (5,6).
Βαθμολογίες κάτω από τη βάση έλαβαν η συχνότητα δρομολογίων (4,1), το ωράριο λειτουργίας (4,4) και η ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (4,9).
Ο Προαστιακός όμως συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με όλα τα μέσα σε 3 κριτήρια βαθμολόγησης: συχνότητα δρομολογίων, ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (ισοπαλία με τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ σε αυτά τα δύο) και ωράριο λειτουργίας. Παράλληλα, συγκεντρώνει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία σε 5 ακόμα κριτήρια.
Σε σχέση με πέρυσι, έχουμε άνοδο της βαθμολογίας σε 9 από τα δέκα κριτήρια αξιολόγησης ενώ σταθερή έμεινε μόνο η μικρή βαθμολογία που έλαβε για τη συχνότητα των δρομολογίων. Μεγαλύτερη άνοδο (+0,6) είχαν η καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων και η σχέση ποιότητας υπηρεσίας τιμής, ενώ κατά μισή μονάδα αυξήθηκε η βαθμολογία για την καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών, τη συμπεριφορά και επαγγελματισμό του προσωπικού και την ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών.
Μετρό (γραμμές 2 & 3): 6,9
Για άλλη μία χρονιά το Μετρό (γραμμές 2 & 3) ήταν το μέσο που έλαβε τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία (6,9), μειωμένη όμως κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Η παράδοση ακολουθήθηκε και όσον αφορά τις επί μέρους βαθμολογίες, αφού έλαβε τις μεγαλύτερες σε ένα προς ένα τα κριτήρια βαθμολόγησης: ταχύτητα μετακίνησης (8), καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (7,6), καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών και συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (7 και στα δύο), ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (6,9), αίσθηση ασφάλειας (6,8), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (6,7) συχνότητα δρομολογίων και συνθήκες μετακίνησης (6,4 και στα δύο) και ωράριο λειτουργίας (6).
Σε σχέση με πέρυσι, το Μετρό είναι το μοναδικό μέσο με πτώση της βαθμολογίας και στα 10 κριτήρια βαθμολόγησης. Μεγαλύτερη για το ωράριο λειτουργίας (-0,7), τη συχνότητα δρομολογίων (-0,4) και τις συνθήκες μετακίνησης (-0,3). Στα υπόλοιπα κριτήρια βαθμολόγησης η βαθμολογία μειώθηκε μέχρι και 0,2 βαθμούς σε σύγκριση με το 2019.
Καλύτερο το Μετρό, χειρότερα τα Λεωφορεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της ερώτησης για το καλύτερο και το χειρότερο μέσο (ανεξάρτητα αυτή τη φορά από τα μέσα που ο κάθε επιβάτης χρησιμοποιεί).
Σύμφωνα με το 83% όσων απάντησαν (από 87,3% πέρυσι), το Μετρό (γραμμές 2 & 3) είναι το καλύτερο μέσο. Ακολουθούν με διαφορά ο Προαστιακός (6,2% από 3,7% πέρυσι), ο Ηλεκτρικός (3,1%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (2,4%) και το Τραμ (1,7%).
Όσον αφορά το χειρότερο μέσο, η πλειοψηφία (55,3%) θεωρεί πως είναι τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Ακολουθούν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (23,8% από 18,2% πέρυσι), το Τραμ (9,7%), ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (5,6% από 11,4% πέρυσι) το Τραμ (9,7%), και το Μετρό (0,9%).
Δείτε αυτή την Πέμπτη το β’ μέρος της έρευνας με τις απόψεις των επιβατών για τις συγκοινωνίες της Αθήνας