- Ανεπαρκή θεωρεί το 53% τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία από τον κορωνοϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Μόνο το 10,1% αισθάνονται απόλυτα ή αρκετά ασφαλείς. Με άριστα το 10, οι συγκοινωνιακοί φορείς και το υπουργείο παίρνουν 3,4 για τα μέτρα.
- Το 51,9% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ αλλά η πλειοψηφία (32,4%) πιστεύει πως πρέπει να είναι μόνο προσωρινή.
- Το 43,6% πιστεύει πως τον τελευταίο χρόνο οι συγκοινωνίες αλλάζουν προς το χειρότερο, το 15,3% προς το καλύτερο.
- 49,8%: «η τιμή των εισιτηρίων είναι λογική» 53,2%: «οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να μειωθούν», το 45,1% ζητά δωρεάν συγκοινωνίες για όλους.
- 77,6%: «η εισιτηριοδιαφυγή είναι πρόβλημα», 67,9%: δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων»
- 69,7%: «δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»
- 47,1% αρνητική άποψη για Καραμανλή, 48,5% αρνητική άποψη για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων
- Συγκοινωνίες της Αθήνας και πανδημία του κορωνοϊού
- Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
- Συνεργασία με ΚΤΕΛ και ιδιωτικοποιήσεις
- Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
- Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας
- Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
- Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
- Φύλαξη και ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
- Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ
- To 20,8% (από 24,8% πέρυσι όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 11,8% (από 16,7% πέρυσι) όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως τους ανησυχεί πολύ.
- To 26% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 21,1% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως τους ανησυχεί λίγο.
- To 29,2% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 38,2% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα.
- To 20,2% (από 16,9% πέρυσι) όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 27,6% (από 21,4% πέρυσι) όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως δεν τους ανησυχεί καθόλου.
Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για το 2020, θα δούμε αναλυτικά τις απόψεις όσων έλαβαν μέρος για μία σειρά ζητημάτων σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
Κάποια σημαντικά ευρήματα της έρευνας:
2.449 ήταν τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας που συμπληρώθηκαν κατά τον περασμένο μήνα.
Πολλές από τις ερωτήσεις είναι παρόμοιες με αυτές των τελευταίων ετών προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για το πώς κινούνται οι απόψεις της κοινής γνώμης από χρόνο σε χρόνο. Όπως πάντα όμως, υπάρχουν ερωτήσεις για θέματα τις επικαιρότητας. Φέτος, τα θέματα αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στις συγκοινωνίες καθώς και η παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ.
Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα τις έρευνας είναι χρήσιμα για την αποτύπωση των απόψεων κυρίως όσων χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως κύριο μέσο μετακίνησης (το 72,6% των συμμετεχόντων στην φετινή έρευνα). Επίσης, όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων, γίνεται φανερό πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις απόψεις των επιβατών για αυτά.
Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις χωρισμένες σε 10 ενότητες:
Δείτε τις βαθμολογίες που έλαβαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους
1. Συγκοινωνίες της Αθήνας και πανδημία του κορωνοϊού
Περίπου 3 στους τέσσερις (76%) απάντησαν πως οι συγκοινωνίες της Αθήνας δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Το 17,8% απάντησε πως ήταν λίγο προετοιμασμένες και το 3,8% πως ήταν αρκετά προετοιμασμένες.
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που λήφθηκαν στις συγκοινωνίες της Αθήνας, λίγοι παραπάνω από τους μισούς (53%) τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή. Το 21,9% τα χαρακτηρίζει λίγο επαρκή, το 17,1% ούτε πολύ, ούτε λίγο επαρκή, ενώ επαρκή τα χαρακτηρίζει μόνο το 2,5%.
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να βαθμολογήσουν με άριστα το 10 την κυβέρνηση και τους συγκοινωνιακούς φορείς για την αντίδρασή τους ως προς τη λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μέση βαθμολογία που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν το 3,4.
Ερωτώμενοι για το αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τηρούνται, το 55,4% απάντησε ναι ή μάλλον ναι και το 42,5% όχι ή μάλλον όχι.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να επιλέξουν από μία λίστα ποια μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό λαμβάνουν οι ίδιοι ή να προσθέσουν επιπλέον. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής: χρήση προστατευτικής μάσκας (93,7%), χρήση αντισηπτικού (69,1%), αποφυγή αγγίγματος επιφανειών (58,1%), αποφυγή συνωστισμού σε μέσα και σταθμούς (51,5%), αποφυγή μετακίνησης με τις συγκοινωνίες (30%), χρήση γαντιών (11,9%).
Στις άλλες απαντήσεις που δόθηκαν, περιλαμβάνονταν οι εξής: «τίποτα», «κάθομαι κοντά σε ανοιχτά παράθυρα», «αποφυγή χρήσης καθισμάτων», «αποφυγή μετακίνησης τις ώρες αιχμής», «κάνω τον σταυρό μου».
Το 40,5% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς κατά τη μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Το 26,6% αισθάνονται λίγο ασφαλείς, το 21,2% ούτε πολύ, ούτε λίγο ασφαλείς. Αρκετά ασφαλείς αισθάνεται το 8,9% ενώ απόλυτα ασφαλείς μόνο το 1,6%.
Τέλος, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε ποια μέσα νοιώθουν περισσότερο και σε ποια λιγότερο ασφαλείς ως προς την προστασία τους από τον κορωνοϊό. Περισσότερο ασφαλείς νιώθουν στο Μετρό (65,3%), τον Προαστιακό (25,9%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (11,1%), το Τραμ (11%) και τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (6,8%).
Λιγότερο ασφαλείς, νιώθουν στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (78%), τη γραμμή του ΗΣΑΠ (46%), το Μετρό (18,9%), το Τραμ (2,9%) και τον Προαστιακό (2,8%).
2. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
Το 29,2% (από 37% πέρυσι) απάντησε πως φέτος κατά μέσο όρο πραγματοποιεί περισσότερες από 14 μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανά εβδομάδα. Το 27,8% από 5 έως και 10 διαδρομές, το 22% από 11 έως και 14 διαδρομές και το 18,6% το πολύ έως και 4 διαδρομές ανά εβδομάδα.
Σε σχέση με πέρυσι, το 45,5% απάντησε ότι χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λιγότερο, το 35,5% το ίδιο με πέρυσι και το 18% περισσότερο από πέρυσι.
Αν και η συχνότητα των μετακινήσεων φέτος φαίνεται ότι έχει μειωθεί αρκετά, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι αναγνώστες του Athens Transport, έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και κατά πάσα πιθανότητα μετακινούνται με τις συγκοινωνίες περισσότερο από τον μέσο Αθηναίο ή και τον μέσο επιβάτη.
Για το 72,6% τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν κύρια επιλογή μετακίνησης, ενώ για το 13,2% εναλλακτική (δευτερεύουσα) επιλογή. Το 13,7% απάντησε ότι συνδυάζει διάφορα μέσα.
Το 42,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο μέσο πέρα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 37,6% απάντησε πως χρησιμοποιεί και Ι.Χ. αυτοκίνητο, το 12,2% ταξί, το 4,2 μηχανή και το 3,3% ποδήλατο.
3. Συνεργασία με ΚΤΕΛ και ιδιωτικοποιήσεις
Το 51,9% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ. Το 31,7% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, ενώ το 16,4% δεν εκφέρει γνώμη.
Το 32,4% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ πρέπει να είναι μόνο προσωρινή, το 26,8% πως πρέπει να γίνεται σε μόνιμη βάση και το 19% πως πρέπει να ακυρωθεί. Το 21,8% απάντησε πως δεν ξέρει.
Το 42,7% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την παραχώρηση περισσότερων λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ ή άλλους ιδιώτες. Το 41,5% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με την παραχώρηση ενώ το 15,8% απάντησε πως δεν ξέρει.
Το 51,3% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκτέλεσης δρομολογίων σε άλλα μέσα (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). Το 36,2% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε, ενώ το 12,6% δεν εκφέρει γνώμη.
Για το 39,2% των ερωτηθέντων είναι πολύ σημαντικό οι συγκοινωνίες της Αθήνας να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου, ενώ για το 24,5% είναι αρκετά σημαντικό. Για το 16% είναι λίγο σημαντικό και για το 12,5% καθόλου σημαντικό.
Όπως μας επισήμανε και ένας αναγνώστης την πρώτη μέρα διεξαγωγής της έρευνας, η διατύπωση της συγκεκριμένης ερώτησης δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη ως προς την έννοια της φράσης “έλεγχο του δημοσίου”. Αν δηλαδή εννοούμε να είναι πλήρως δημόσιες (όπως ήταν η πρόθεσή μας) ή αν το δημόσιο θα πρέπει να έχει την επίβλεψή τους ακόμα κι αν είναι μερικώς ή πλήρως ιδιωτικοποιημένες. Επιφυλασσόμαστε για καλύτερη διατύπωση σε ένα χρόνο.
Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια από σήμερα, το 48,2% (από 46,9% πέρυσι) πιστεύει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα έχουν μερικώς ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το 17,8% (από 13,6% πέρυσι) πιστεύει πως θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί. Το 16,8% (από 19,1% πέρυσι) πιστεύει πως θα παραμένουν δημόσια και το 17,2% απάντησε πως δεν ξέρει.
4. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
Το 76,8% απάντησε πως για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, το 12,5% πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και το 9,2% ανώνυμη κάρτα Ath.ena Card.
Όσοι απάντησαν ότι δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, ρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει σε έκδοσή της. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής: «δεν μετακινούμαι συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» 36,6%, «δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα» 25,1%, «δεν ξέρω αν με συμφέρει οικονομικά» 16%, «δεν θέλω να περιμένω σε ουρά» 14,6%, «η διαδικασία είναι πολύπλοκη» 12,1%, «δεν θέλω να δώσω τα προσωπικά μου στοιχεία» 11,5%, «ανησυχώ για τα προσωπικά μου δεδομένα» 10,1% και «δεν γνωρίζω πως να το κάνω» 3%.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν με ποιο τύπο εισιτηρίου φορτίζουν πιο συχνά τον τελευταίο καιρό το εισιτήριο ή την κάρτα τους. Το 39,9% (από 48,5% πέρυσι) απάντησε εισιτήριο 30 ημερών, το 20,2% 10+1 ενιαία εισιτήρια και το 11,2% επιδότηση δωρεάν μετακίνησης. Τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου έλαβαν πιο μικρά ποσοστά απαντήσεων: ένα ενιαίο εισιτήριο 6,9% (από 4,4% πέρυσι), 2 ενιαία εισιτήρια 7,6% (από 3,3% πέρυσι), εισιτήριο 365 ημερών 5,1% (από 4,6% πέρυσι), 5 ενιαία εισιτήρια (3,9%), εισιτήριο 90 ημερών (1,4%), εισιτήριο 5 ημερών και εισιτήριο 180 ημερών (από 0,9%).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για το αν τους ανησυχεί πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά τους δεδομένα που έχει (ή τυχόν έχει) στην κατοχή του ο ΟΑΣΑ από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, το 66,4% (από 69,3% πέρυσι) θα ενδιαφερόταν ή ίσως να ενδιαφερόταν για πληρωμή απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου. Το 31,4% απάντησε πως δεν θα ενδιαφερόταν ή μάλλον δεν θα ενδιαφερόταν και το 2,2% πως δεν ξέρει.
Το 62,9% απάντησε πως θα ενδιαφερόταν για πληρωμή της μετακίνησης απευθείας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το 34,9% δεν θα ενδιαφερόταν ή μάλλον δεν θα ενδιαφερόταν και το 2,3% δε ν ξέρει.
5. Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας
Το 56,2% όσων απάντησαν δήλωσαν δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου. Το 31% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και το 12,7% δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.
Η πλειοψηφία των ερωτώμενων 53,6% (από 56% πέρυσι) πιστεύει ότι στους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα, ενώ το 35,2% πιστεύει πως το εισόδημα δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Το 11,1% απάντησε πως δεν ξέρει.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν (89,1%, από 83% πέρυσι), θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με μειώσεις στην τιμή των εισιτηρίων (μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν μετακίνηση) για επιβάτες με χαμηλό εισόδημα. Το 7,7% (από 11,7% πέρυσι) θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε και το 3,2% δεν ξέρει.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (49,8%) πιστεύουν ότι οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας είναι σε λογική τιμή. Αρκετά μεγάλο ποσοστό όμως τις θεωρεί ακριβές (39,3%), ενώ μόνο το 8,7% τις θεωρεί φθηνές.
Η πλειοψηφία (57,4%) θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με ένα αναλογικό σύστημα χρέωσης στις συγκοινωνίες της Αθήνας (χρέωση ανάλογα την απόσταση). Το 36,1% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε ενώ το 6,5% δεν ξέρει.
Το 53,2% (από 50,9% πέρυσι) όσων απάντησαν θεωρεί πως οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας πρέπει να μειωθούν. Το 38,8% πως πρέπει να παραμείνουν όπως είναι ενώ το 1,7% πως πρέπει να αυξηθούν. Το 6,2% απάντησε πως δεν γνωρίζει.
Ακριβώς οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (50% από 57,7% πέρυσι) διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν με την άποψη πως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Ποσοστό 45,1% (από 35,5% πέρυσι) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ ποσοστό 5% απάντησε πως δεν ξέρει.
6. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
Το 77,6% (από 83,1% πέρυσι) πιστεύει πως η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Την αντίθετη άποψη έχει το 16,6% (από 9,7% πέρυσι) ενώ το 5,7% δεν ξέρει.
Το 71,2% απάντησε πως κατά την τελευταία χρονιά δεν έχει ποτέ επιβιβαστεί σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς να έχει πληρώσει (αν δεν είναι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης). Όμως, το 19,1% απάντησε πως το έχει κάνει λίγες φορές και το 8,5% (από 7,3% πέρυσι) πως το έχει κάνει αρκετές φορές.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν όμως έχουν δει άλλους να επιβιβάζονται σε μέσα κατά τον τελευταίο χρόνο χωρίς να έχουν επικυρώσει το εισιτήριο ή την κάρτα τους. Το 77,1% (από 83,8% πέρυσι) το έχει δει αρκετές φορές, το 16,1% (από 10% πέρυσι) λίγες φορές και το 3,8% (από 1,9% πέρυσι) δεν το έχει δει.
Το 69,8% (από 56,8% πέρυσι) πιστεύει πως μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου λιγότεροι επιβάτες αποφεύγουν να πληρώσουν, ενώ το 5,9% (από 10,4% πέρυσι) πως περισσότεροι αποφεύγουν να πληρώσουν. Το 18,9% πιστεύει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ενώ το 5,4% δεν ξέρει.
Το 67,9% όσων απάντησαν πιστεύει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Το 18,1% (από 15,5% πέρυσι) πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι ενώ το 7,4% πως γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται.
Ποσοστό 26,4% απάντησε πως του έγινε έλεγχος εισιτηρίου κατά το τελευταίο εξάμηνο. Το 24,6% πως τελευταία φορά έλεγχος του έγινε κατά τον τελευταίο μήνα, το 16,8% κατά τον τελευταίο χρόνο ενώ το 21,7% παλαιότερα. Το 8,8% απάντησε πως δεν του έχει γίνει έλεγχος ποτέ.
Το 81,9% πιστεύει πως οι καλώς υπάρχουν οι πύλες εισόδου/εξόδου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Το 11,8% θέλει να σταματήσουν να λειτουργούν ενώ το 6,4% δεν ξέρει.
Το 67,6% (από 71,5% πέρυσι) πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει επιτήρηση των πυλών από προσωπικό. Το 27,3% (από 22,6% πέρυσι) πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητο ενώ το 5,1% δεν ξέρει.
Το 64,8% πιστεύει πως μετά τη λήξη της πανδημίας πρέπει να υπάρχει έλεγχος της επικύρωσης του εισιτηρίου ή κάρτας κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε λεωφορείο. Το 24,4% απάντησε πως δεν πρέπει ενώ το 10,9% δεν ξέρει.
7. Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
Το 43,6% όσων απάντησαν πιστεύουν πως η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας οδεύει προς το χειρότερο κατά τον τελευταίο χρόνο (από 33,7% πέρυσι). Εξίσου μεγάλο ποσοστό (38,9% από 46,6% πέρυσι όταν ήταν η κυρίαρχη άποψη) πιστεύει πως η κατάσταση παραμένει η ίδια. Μόνο το 15,3% (από 16,7% πέρυσι) πιστεύει ότι η κατάσταση κατά τον τελευταίο χρόνο βελτιώνεται.
Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «η μετακίνηση δεν είναι άνετη (συνωστισμός κ.λπ.)» 82,3%, «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» 75,6%, «τα οχήματα/συρμοί είναι παλιά» 66,4%, «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» 59,7%, «δεν τηρούνται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό» 58,7%, «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» 50,8%, «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» 50,8%, «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση» 41%, «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» 38,5%, «οι μετακινήσεις είναι αργές» 38,2%, «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» 28,5%, «το εισιτήριο είναι ακριβό» 27,8%, «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» 26,9%, «γίνονται συχνά απεργίες» 25,6%, «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» 22,3%, «πρέπει να περιμένω σε ουρές σε εκδοτήρια και εκδοτικά μηχανήματα» 21,7%, «η παραχώρηση δρομολογίων σε ιδιώτες» 18,2%, «το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» 5,6%.
Κάποιες άλλες απαντήσεις που δόθηκαν είναι οι εξής: «δεν υπάρχουν αρκετά σημεία έκδοσης εισιτηρίων», «δεν υπάρχει πάρκινγκ στο σταθμό που χρησιμοποιώ», «η τηλεματική έχει προβλήματα», «κυκλοφορούν επαίτες στο Μετρό», «καθυστερούν τα έργα επεκτάσεων Μετρό και Τραμ».
8. Φύλαξη και ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Η πλειοψηφία (69,7% από 74,9% πέρυσι) πιστεύει πως δεν υπάρχει ή μάλλον δεν υπάρχει επαρκής φρούρηση/ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Αντίθετη άποψη έχει το 24,3% (από 20% πέρυσι) ενώ το 6,1% δεν ξέρει.
Η πλειοψηφία (33,2%) πιστεύει πως τη φύλαξη των σταθμών του Μετρό και των λοιπών εγκαταστάσεων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να την αναλάβει από κοινού η αστυνομία με τις εταιρείες σεκιούριτι. Το 24,6% (από 15,9% πέρυσι) φρουροί – υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ, το 15,2% η Ελληνική Αστυνομία (από 20,1% πέρυσι), το 15,1% οι εταιρείες σεκιούριτι, το 3,1% κανείς ενώ το 8,8% δεν ξέρει.
Το 53,8% (από 48,6% πέρυσι) θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την πραγματοποίηση ελέγχων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την παρουσία αστυνομικών, ενώ το 42,6% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε (από 46% πέρυσι).
Με το ενδεχόμενο παρουσίας φρουρών σεκιούριτι κατά τη διάρκεια ελέγχων εισιτηρίων θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε το 49,2% (από 48,8% πέρυσι) ενώ θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε το 46,7%.
9. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
Το 47,1% (από 30,3% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το 22,9% (από 29,5% πέρυσι) έχει ουδέτερη εντύπωση, ενώ θετική ή μάλλον θετική εντύπωση έχει το 16,9% (από 20,1% πέρυσι).
Το 48,5% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Το 27,7% έχει ουδέτερη γνώμη ενώ το 13,6% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη.
Για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το 42% (από 36,3% πέρυσι) έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Το 33,5% έχει ουδέτερη εντύπωση ενώ το 20,7% (από 28,6% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση.
10. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ
Το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα, ρωτήθηκε αν έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα της τηλεματικής των Λεωφορείων και Τρόλεϊ μέσα στη χρονιά. Τρεις στους τέσσερις (75,5%) απάντησαν πως το έχουν χρησιμοποιήσει, ενώ αρνητικά απάντησε το 19,5%.
Όσοι απάντησαν πως το έχουν χρησιμοποιήσει, ρωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι έχουν μείνει. Η πλειοψηφία (55,4%) απάντησαν πως έμειναν πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι (πολύ ικανοποιημένοι όμως μόνο το 10,2%), το 27,9% ούτε πολύ, ούτε λίγο ικανοποιημένοι, ελάχιστα ικανοποιημένοι το 12,4% ενώ καθόλου ικανοποιημένοι το 3,8%.
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την τηλεματική, οι απαντήσεις είχαν ως εξής: ένα λεωφορείο δεν φαινόταν καθόλου στην τηλεματική (68%), η οθόνη εντός του λεωφορείου ήταν χαλασμένη ή εκτός λειτουργίας (66%), τα δρομολόγια δεν αναχωρούσαν τις ώρες που αναγράφεται στην τηλεματική (59,1%), ο υπολογισμός της ώρας διέλευσης του επόμενου λεωφορείου ήταν λάθος (48,5%), η εφαρμογή για το κινητό κολλούσε ή ήταν αργή (42,3%), η οθόνη της έξυπνης στάσης ήταν χαλασμένη (41,9%), η εφαρμογή για το κινητό δεν εμφάνιζε δεδομένα τηλεματικής 36,3%.
Κάποιες άλλες απαντήσεις που δόθηκαν ήταν: «δεν υπάρχουν έξυπνες στάσεις παντού», «άσκοπες ανακοινώσεις στις έξυπνες στάσεις», «δεν υπάρχουν πληροφορίες όταν ακυρώνονται δρομολόγια», «οι οδηγοί κλείνουν την τηλεματική επίτηδες», «η εφαρμογή είναι δυσλειτουργική».
Το 36,7% όσων απάντησαν δηλώνουν ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι από τη διαδικτυακή παρουσία των συγκοινωνιακών φορέων (oasa.gr, stasy.gr, osy.gr, athenacard.gr). Το 27,8% δηλώνουν αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι (από 23,9% πέρυσι) και το 25,9% δηλώνουν ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι (από 30,1% πέρυσι).
Το 65,6% (από 72,1% πέρυσι) θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) οι συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 17,5% το θεωρεί ούτε πολύ, ούτε λίγο σημαντικό και το 13,4% (από 9,2% πέρυσι) λίγο ή καθόλου σημαντικό. Το 3,5% απάντησε πως δεν γνωρίζει.
Το 69,6% θεωρεί ως πολύ σημαντικό να παρέχεται σήμα κινητής τηλεφωνίας εντός των σταθμών και συρμών του Μετρό. Το 21,4% το θεωρεί αρκετά σημαντικό, το 6,8% λίγο σημαντικό και το 2,1% (από 3,2% πέρυσι) καθόλου σημαντικό.
Όσον αφορά την παροχή ασύρματου διαδικτύου (wifi) στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 51,86% το θεωρεί πολύ σημαντικό, το 26,1% αρκετά σημαντικό, το 15,4% λίγο σημαντικό και το 6,1% (από 7,4% πέρυσι) καθόλου σημαντικό.
Δείτε πως βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους