Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Έρχεται η Αστυνομία των Συγκοινωνιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΜΜΜ της Αθήνας

Share

    Τη δημιουργία ειδικού σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρμοδιότητα το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην Αττική, εξετάζει η Κυβέρνηση μετά τον απαράδεκτο ξυλοδαρμό εργαζόμενου στο Μετρό, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου και την κ. Μαρία Αναστασοπούλου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μέτρα επιτήρησης θα αυξηθούν, καθώς δεν αρκεί η φραστική καταδίκη και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα νόμου και τάξης.

    «Εξετάζουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει αρμοδιότητα στο σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι μία πρόταση την οποία έχω συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Υπενθύμισε ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει στο παρελθόν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Δείτε επίσης: Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Να βρεθούν οι δράστες και παράλληλα να δούμε το ζήτημα της ασφάλειας στις συγκοινωνίες

    «Οι κάμερες λειτουργούν και μάλιστα οι κάμερες είναι αυτές που βοηθούν την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ταυτοποιήσει τους δράστες», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι: «Ο αστυνομικός που ήταν στο σταθμό κατέβηκε αμέσως, αλλά δεν πρόλαβε να πιάσει τους δράστες. Υπήρχε αστυνομική παρουσία στο μετρό, υπήρχαν κάμερες, το υλικό έχει παραδοθεί και το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί φαίνονται πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών».

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το σώμα αυτό να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Επισήμανε ότι επειδή υπάρχει θέμα δικαιοδοσίας πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό σώμα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι που όπως σημείωσε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Υπογράμμισε όμως ότι τόσο στο Μετρό, όσο και στα λεωφορεία, η συντριπτική πλειονότητα των επιβατών φορά μάσκα και έχει άψογη συμπεριφορά και τους ευχαρίστησε για αυτό. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είναι δίπλα στον εργαζόμενo, την ευσυνειδησία του οποίου υπογράμμισε.

    Η φύλαξη των συγκοινωνιών της Αθήνας σήμερα

    Το 2018 είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και του ΟΑΣΑ το 2019) η οποία προέβλεπε τη δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών, με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στο δίκτυο του Μετρό [η δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων ίσχυε και παλιότερα αλλά δεν είχε μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών για αστυνομικούς].

    Δείτε επίσης: Βάναυση επίθεση κατά σταθμάρχη από επιβάτες του Μετρό

    Σήμερα, σύμφωνα με το ethnos.gr, το δίκτυο του Μετρό φυλάσεται από 50 ειδικούς φρουρούς που εργάζονται σε δύο βάρδιες, δηλαδή από μόλις 25 αστυνομικούς ανά βάρδια (μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι εκτελούν υπηρεσία σε δυάδες, άρα φυλάσσονται ακόμα λιγότερα σημεία, κυρίως κεντρικοί σταθμοί όπου έτσι κι αλλιώς υπήρχε αστυνομική παρουσία).

    Σημειώνεται, ότι λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του ΟΑΣΑ, η φύλαξη του Μετρό αναμένοταν πως θα γίνοταν από 130 αστυνομικούς, δηλαδή πολλαπλάσιο αριθμό. Ο κ. Καραμανλής μάλιστα είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του πως «οι αστυνομικοί χρειάζονται αλλού περισσότερο» και τάχθηκε υπέρ του outsourcing της φύλαξης, με τη χρήση υπαλλήλων σεκιούριτι.

    Το μεγαλύτερο βάρος της φύλαξης εξακολουθούν να σηκώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι με τις συγκοινωνίες της Αθήνας να διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα σε αυτές. Σήμερα, από υπαλλήλους σεκιούριτι φυλάσσονται όλοι οι σταθμοί της γραμμής 1 σε 24ωρη βάση ενώ 15 περίπολα των δύο ατόμων κινούνται στις γραμμές 2 και 3. Από υπαλλήλους σεκιούριτι φυλάσσονται επίσης τα αμαξοστάσια όλων των γραμμών. (Χαρακτηριστικά, για το 2021 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 1,026 εκατομμυρίου ευρώ για τη φύλαξη γραμμών και αμαξοστασίων).

    Με την ίδρυση του Μετρό της Αθήνας πριν από μία εικοσαετία είχε συσταθεί τμήμα ασφαλείας με τριψήφιο αριθμό εργαζομένων της τότε ΑΜΕΛ οι οποίοι είχαν ειδική εκπαίδευση και η παρουσία τους ήταν αισθητή στο δίκτυο του Μετρό. Από τότε, κυρίως μέσω μετατάξεων το σώμα αυτό έχει αποδυναμωθεί και σήμερα αριθμεί περί τους 30 εργαζόμενους, με την ενίσχυσή του να είναι μόνιμο αίτημα των συνδικαλιστών.

    Η δημιουργία σώματος Αστυνομίας των Συγκοινωνιών είχε προταθεί το 2014 από το σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όταν αυτός ήταν υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Είχε υποστηριχθεί μάλιστα και από τον τότε πρόεδρο του ΟΑΣΑ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος σήμερα τυγχάνει Διευθύνων Σύμβουλος του υπερταμείου κάτω από τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται και οι συγκοινωνίες της Αθήνας. Τα σχέδια όμως δεν προχώρησαν αφού στη συνέχεια ακολούθησαν εκλογές.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα