Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 στα δρομολόγια του Τραμ λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης του Δήμου Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. τα δρομολόγια στη Γραμμή 7 του Τραμ “Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά” από τις 17:00 έως τις 24:00 θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση “Παλαιό Δημαρχείο” (Π. Δημαρχείο –...

Η Ελλάδα ουραγός στην ταξινόμηση αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών

Share

    Στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά την ταξινόμηση αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών το 2019 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Transport & Environment.

    Ανάμεσα στις 17 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει η συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση, με μόνο το 3,7% των λεωφορείων που ταξινομήθηκαν το 2019 να είναι μηδενικών εκπομπών. Δηλαδή, μόλις ένα λεωφορείο (προφανώς πρόκειται για το ηλεκτρικό λεωφορείο που κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο) σε σύνολο 27 με τα υπόλοιπα 26 να είναι λεωφορεία diesel.

    Στον αντίποδα, στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, το 26%, το 24% και το 23% ασντίστοιχα των αστικών λεωφορείων που ταξινομήθηκαν το 2019 ήταν μηδενικών εκπομπών (ηλεκτρικά ή υδρογόνου).

    Οι χώρες όμως που αγόρασαν το 70% των λεωφορείων (Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γαλλία) βρίσκονται αρκετά πίσω. Το 2019, μόνο το 10% των λεωφορείων που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικά ή υδρογόνου. Παρόλα αυτά, έχουν συμβεί και θετικά βήματα, με τη γερμανική κυβέρνηση να χρηματοδοτεί από το 2020 το 80% του κόστους αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων και την Πολωνία να ανακοινώνει πως από το 2030, σε όλες οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων το σύνολο των αστικών λεωφορείων πρέπει να είναι ηλεκτρικά. 

    Χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα είχαν μόνο η Ελβετία (μόλις 1,9% των νέων λεωφορείων ήταν μηδενικών εκπομπών) και η Ιρλανδία και Αυστρία όπου κανένα εκ των νέων αστικών λεωφορείων που ταξινομήθηκαν το 2019 δεν ήταν μηδενικών εκπομπών. 

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα και όσον αφορά το συνολικό αριθμό ταξινομήσεων αστικών λεωφορείων με μόλις 27 για το 2019, ενώ ακολουθεί η Δανία με 98, στην πλειοψηφία τους ηλεκτρικά. Τα περισσότερα λεωφορεία τα προμηθεύτηκε η Γερμανία (2.900, το 6,3% αυτών μηδενικών εκπομπών), η Γαλλία (2.044, το 9,2% μηδενικών εκπομπών), η Ιταλία (1.219, το 5,4% μηδενικών εκπομπών) και η Ισπανία (1.212 ταξινομήσεις λεωφορείων, το 8,5% αυτών μηδενικών εκπομπών). 

    Σύμφωνα με την Transport & Environment, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκανδιναβίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, προτιμώντας την αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών, ενώ χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση πρέπει να ανεβάσουν ρυθμούς. 

    Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκοπεύει να προμηθευτεί 1.300 νέα λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους, ενώ ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός που αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές τις φετινής χρονιάς είναι πιθανό πως θα περιλαμβάνει μόνο λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου. 

    Πηγή: transportenvironment.org

     

 
 

Διαβάστε Περισσότερα