Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς και έργα υποδομών που αφορούν τα βόρεια προάστια και όχι μόνο, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ του βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Δημήτρη Καιρίδη με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των τελευτών 18 μηνών όσον αφορά τις συγκοινωνίες της Αθήνας, επικεντρώνοντας στην αύξηση του στόλου των λεωφορείων μέσω της προσθήκης 200 λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ καθώς και 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing τα οποία “αναμένονται να κυκλοφορήσουν άμεσα”.
Προανήγγειλε επίσης της διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια 1.300 συνολικά νέων λεωφορείων για την Αθήνα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη θα αφορά 800 λεωφορεία με το διαγωνισμός να αναμένεται να βγει στον αέρα «σε λίγες μέρες», και η δεύτερη που θα ακολουθήσει 700 λεωφορεία, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα (σ.σ. το σύνολο των δύο διαγωνισμών αφορά 1.500 λεωφορεία αλλά ο υπουργός και αυτή τη φορά δεν διευκρίνισε αν και πόσα από αυτά θα είναι για τη Θεσσαλονίκη).
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κυκλοφορούν 1.500 λεωφορεία, «αλλά χρειαζόμαστε 2.000 λεωφορεία για να εξυπηρετήσουμε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις 640 προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφήνωντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν επιπλέον προσλήψεις οδηγών στη συνέχεια, αφού σημείωσε πως «για να έχουμε 2.000 λεωφορεία στους δρόμους, χρειαζόμαστε 6.000 οδηγούς αλλά δεν έχουμε ούτε τους μισούς γι’ αυτό και κάνουμε σταδιακά προσλήψεις.»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο “εμβληματικό έργο” της γραμμής 4 του Μετρό το οποίο ξεμπλόκαρε η σημερινή διοίκηση του υπουργείου, με τον υπουργό να αναφέρει για ακόμα μία φορά πως οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου θα είναι τουλάχιστον 8 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση της γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου προς τον Περισσό έτσι ώστε να υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή 1.
Ο υπουργός ανέφερε για πρώτη φορά πως ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής 4 από την Κατεχάκη (επόμενος σταθμός μετά το Γουδή) ως την Πεύκη, ενώ θα ακολουθήσουν οι προωθημένες αναγνωριστικές μελέτες και η εξεύρεση χρηματοδότησης για να προχωρήσει και αυτό το έργο. Ξεκαθάρισε πάντως πως θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και στόχος είναι το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το 2027, αφού τελειώσει το πρώτο σκέλος της γραμμής 4.
Τέλος, έγινε αναφορά και στο «Ασημένιο Βέλος» που πρόκειται να εκτελέσει το πρώτο δρομολόγιο με επιβάτες στις 25 Μαρτίου, με τον κ. Καιρίδη να ρωτά τον υπουργό αν το ταξίδι θα γίνεται σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε πως δεν φτάνει μόνο ένα γρήγορο τρένο για να γίνει το ταξίδι σε αυτό το χρόνο αλλά χρειάζονται και τα συστήματα τηλεδιοίκησης που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Όπως είπε, η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε ήδη τη σύμβαση 717/2014 της ΕΡΓΟΣΕ για την ανάταξη του δικτύου, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης. Στόχος είναι στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022 το ταξίδι από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη να γίνεται σε 3 ώρες και 30 λεπτά.