- 5 Απριλίου: Η δημόσια διαβούλευση πήρε παράταση ως τις 11 Απριλίου. Κεφαλογιάννης: Πριν το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για τα 800 λεωφορεία.
- 24 Μαρτίου: Καραμανλής: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για το leasing. Δημοσιεύεται το πρακτικό του διαγωνισμού για leasing 293 λεωφορείων.
- 12 Μαρτίου: Σε δημόσια διαβούλευση οι όροι για την προμήθεια 800 λεωφορείων. Εντός της χρονιάς και ο επόμενο διαγωνισμός για την προμήθεια 500 λεωφορείων.
- 25 Φεβρουαρίου: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναθέτει την κατάρτιση των προδιαγραφών για τα νέα λεωφορεία
- 23 Φεβρουαρίου: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το leasing – η ΟΣΥ καταθέτει αίτηση ανάκλησης της απόφασης
- 20 Ιανουαρίου: Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το leasing 300 λεωφορείων
- 12 Νοεμβρίου: Κεφαλογιάννης – Διαγωνισμός για 1.300 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τον Ιανουάριο, παράδοση των 300 λεωφορείων μέσω leasing ως τον Μάρτιο.
- 5 Νοεμβρίου: Ι. Γκόλιας (πρόεδρος ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Δεκέμβριο για 600 λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ΚΑΙ της Θεσσαλονίκης.
- 12 Οκτωβρίου: Αθανασόπουλος (δ.σ. ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Νοέμβριο για 250 Diesel Euro VΙ & 350 φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 400 ηλεκτρικά. (Ισχύει το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη)
- 23 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη διαγωνισμού για leasing 300 λεωφορείων από ΟΣΥ, προθεσμία κατάθεσης προσφορών 30 Οκτωβρίου.
- 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
- 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
- 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
- 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
- 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
- 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία
Για τις προσπάθειες ενίσχυσης του μεταφορικού έργου των συγκοινωνιών της Αθήνας μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης στην Βραδυνή της Κυριακής. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση μεγαλοποιεί το πρόβλημα συνωστισμού στις συγκοινωνίες αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει λύσεις ακόμα και αν μόνο μία γραμμή έχει πρόβλημα:
«Ακόμη και σε ένα λεωφορείο να υπάρχει συνωστισμός οφείλουμε να βρούμε λύση. Η εικόνα ότι σε κάθε λεωφορείο υπάρχει συγχρωτισμός όλη τη μέρα, όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αποδεικνύεται από τα δεδομένα. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, ακόμη και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας, τον Οκτώβριο, οι πληρότητες στις ώρες αιχμής το πρωί, ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο του 65%, μόλις στο 4% με 5% των γραμμών στα λεωφορεία. Επιπλέον, η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ την περίοδο του λοκντάουν είναι περίπου στο 30% της επιβατικής κίνησης που υπήρχε πριν από τον κορωνοϊό. Και κατά το ίδιο διάστημα, ο στόλος των οχημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Τον Σεπτέμβριο του 2020 εκτελούνταν 14.775 δρομολόγια και σήμερα 17.792, σχεδόν 3.000 περισσότερα δρομολόγια! Τα δεδομένα, λοιπόν, δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά κάθε μέρα που περνάει».
Σχετικά με τον αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν:
«Τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφορούσαν 850 λεωφορεία στην Αθήνα και σήμερα είναι περισσότερα από 1.220, αύξηση περίπου 45%, κυρίως μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, όταν τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν 235 λεωφορεία στον πίνακα δρομολογίων και σήμερα προσεγγίζουν τα 450, σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συνολικά, από τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και το Leasing ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθεί με περισσότερα από 700 οχήματα σε λιγότερο από δύο χρόνια».
Για το leasing των 300 λεωφορείων και τις προσλήψεις προσωπικού:
«Μετά τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενέκρινε την προμήθεια, πριν από λίγες ημέρες, άρχισε αμέσως η διαδικασία για την ένταξη των 300 λεωφορείων με leasing στον στόλο της ΟΣΥ. Τις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσουν να μπαίνουν στα δρομολόγια τα πρώτα 40 λεωφορεία, και στη συνέχεια, κάθε εβδομάδα θα προστίθενται και νέα οχήματα, προκειμένου να ενισχυθούν οι 16 γραμμές όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η ενσωμάτωσή τους στον στόλο συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη υπηρεσίας από τους νέους οδηγούς που προσελήφθησαν.
Στην ΟΣΥ, πολλοί έχουν ήδη ανέβει στο τιμόνι, καθώς θυμίζω ότι φέτος έγιναν 609 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες, μέσω ΑΣΕΠ. Στη ΣΤΑΣΥ το στάδιο της εκπαίδευσης για τα μέσα σταθερής τροχιάς διαρκεί περισσότερο. Έτσι, οι οδηγοί που προσελήφθησαν, εκπαιδεύονται και θα ενταχθούν στις βάρδιες τούς αμέσως προσεχείς μήνες».
Για το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών για 1.300 λεωφορεία:
«Έως το τέλος Απριλίου αναμένονται οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης, με σκοπό πριν από το καλοκαίρι, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η παραλαβή των νέων λεωφορείων.
Με την προμήθεια όλων αυτών των οχημάτων και τις προσλήψεις που έγιναν, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενισχύονται όσο δεν είχαν ενισχυθεί για περισσότερα από 11 χρόνια! Και η υποδομή αυτή θα μείνει στην υπηρεσία των πολιτών και μετά τον κορωνοϊό»
Για τις ευκαιρίες που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης:
«Ο ελληνικός σιδηρόδρομος πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Το δίκτυο θα εκσυγχρονιστεί στους τομείς ηλεκτροδότησης, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων της γραμμής Πειραιάς/Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Αυτό σημαίνει και εγκατάσταση τεχνολογικής υποδομής για πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις ανάγκες των τρένων και των επιβατών, όπως το γρήγορο ίντερνετ στους σταθμούς.
Στην Αττική θα κατασκευασθεί νέα γραμμή, μήκους 36 χλμ., προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, με σκοπό τη βελτίωση της σύνδεσης της Δυτικής Αττικής με την Αθήνα.
Το Ταμείο θα συμβάλει, επίσης, στη χρηματοδότηση δύο μεγάλων οδικών έργων, του αυτοκινητόδρομου Ε65 και του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Επιτρέψτε μου να πω ότι, επιτέλους, ο ΒΟΑΚ προχωρά!».
Πηγή: vradini.gr
Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):