Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Έρευνα Athens Transport: Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κρατά τους επιβάτες μακριά από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Βαριά είναι η σκιά που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού στις συγκοινωνίες της Αθήνας, με την πλειοψηφία του επιβατικού κοινού να έχουν ελαττώσει ή διακόψει εντελώς τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αναβάλλοντας την επιστροφή τους σε αυτά για το μέλλον.

    Παράλληλα, όσοι εξακολουθούν να κινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες, εκφράζουν ανασφάλεια για τη μετακίνησή τους, ενώ με κάποια επιφυλακτικότητα, θεωρούν πως καλώς έγιναν ενέργειες για ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων μέσω ανάθεσης δρομολογίων στα ΚΤΕΛ και προμήθειας μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing.

    Αυτά προκύπτουν από τη διαδικτυακή έρευνα του Athens Transport με αφορμή τη συμπλήρωση 15 περίπου μηνών από τη λήψη των πρώτων μέτρων κατά του κορωνοϊού στις συγκοινωνίες της Αθήνας, και ενώ ξεκινά το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας. Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, συμπληρώθηκαν 3.222 διαδικτυακά ερωτηματολόγια από αναγνώστες του Athens Transport.

    Η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα (35,4%) μετακινείται λιγότερο συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Λίγο μικρότερο ποσοστό (34,4%) απάντησε πως μετακινείται με την ίδια συχνότητα, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις (24,6%) απάντησαν πως έχουν σταματήσει να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος, το 5,4% απάντησε πως σήμερα μετακινείται περισσότερο συχνά με τα ΜΜΜ.

    Όσοι απάντησαν ότι σήμερα μετακινούνται λιγότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία ή καθόλου, ερωτήθηκαν επίσης πότε αναμένουν ότι θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν και πάλι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας το ίδιο συχνά με πριν. Οι περισσότεροι (28%) απάντησαν ότι αυτό θα γίνει προς τα τέλη της χρονιάς ή αργότερα, ενώ αρκετά λιγότεροι απάντησαν “από το Σεπτέμβριο” (16,1%) ή “μέσα στο καλοκαίρι” (12,1%).

    Εξαιρετικά ανησυχητικό θα πρέπει να θεωρείται πως πάνω από ένας στου πέντε (22,7%) απάντησαν πως δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το ίδιο συχνά με πριν. Τέλος, το 21,1% απάντησε πως δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες με την ίδια συχνότητα όπως και πριν την πανδημία.

    Πόσο ασφαλείς αισθάνονται όμως οι επιβάτες σήμερα; Περισσότεροι από τους μισούς (55,9%), απάντησαν πως σήμερα δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς κατά τη μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Το 20,1% αισθάνονται λίγο ασφαλείς και το 15,3% ούτε πολύ, ούτε λίγο ασφαλείς. Μόνο το 6,2% αισθάνονται αρκετά ασφαλείς και το 1,8% απόλυτα ασφαλείς.

    Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αυτά της προηγούμενης έρευνας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το 64,5% αισθανόταν καθόλου ή λίγο ασφαλείς, ενώ το 13,3% αισθανόταν αρκετά ή απόλυτα ασφαλείς. Φαίνεται δηλαδή ότι από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά, μειώθηκε η εμπιστοσύνη των επιβατών στην ασφάλεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης τι μέτρα προστασίας λαμβάνουν κατά τη μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Το 84,9% απάντησε πως κάνει χρήση προστατευτικής μάσκας, το 55,4% χρήση αντισηπτικού υγρού, το 45% αποφεύγει να αγγίζει επιφάνειες, το 43,2% αποφεύγει το συνωστισμό σε μέσα και σταθμούς, και το 13% κάνει χρήση γαντιών.

    Ένας στους τρεις (33,3%) απάντησαν πως αποφεύγουν τη μετακίνηση με τις συγκοινωνίες. Άλλες απαντήσεις που συγκέντρωσε αυτή η ερώτηση ήταν “κάθομαι πάντα δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο”, “χρήση διπλής μάσκας”, “δεν μετακινούμαι με λεωφορεία”, “προσευχή”.

    Ποια είναι όμως τα μέσα τα οποία κάνουν τους επιβάτες να αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο ασφαλείς; Τα μέσα στα οποία οι επιβάτες αισθάνονται πιο ασφαλείς είναι με σειρά κατάταξης το Μετρό (52,4), ο Προαστιακός (27%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (18,4%), το Τραμ (15,6%) και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (9,6%).

    Τα μέσα στα οποία οι επιβάτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς ως προς την προστασία από τον κορωνοϊό είναι τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (76,8%), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (39,7%), το Μετρό (29,2%), το Τραμ (6,2%) και ο Προαστιακός (4%).

    Αν και η κατάταξη αυτή εξαρτάται σίγουρα και από το βαθμό χρήσης του κάθε μέσου, είναι ξεκάθαρη η ανακήρυξη του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και του Μετρό ως πιο ασφαλών μέσων, με τα Λεωφορεία και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να βρίσκονται στον αντίποδα.

    Οι απόψεις πάντως για το αν η πλειοψηφία των επιβατών τηρεί σε γενικές γραμμές τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ή όχι διίστανται. Το 53,6% απάντησε όχι ή μάλλον όχι και το 43,3% απάντησε ναι ή μάλλον ναι.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν με άριστα το 10 την κυβέρνηση και τους συγκοινωνιακούς φορείς για την αντίδρασή τους ως προς τη λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας του επιβατικού κοινού. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών που έδωσαν οι επιβάτες ήταν 3,6.

    Η μεγάλη πλειοψηφία εξάλλου (59,4%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχουν λάβει οι κυβέρνηση και οι συγκοινωνιακοί φορείς για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 16,6% απάντησε πως είναι λίγο επαρκή, το 14,6% ούτε πολύ, ούτε λίγο επαρκή, ενώ μόνο το 5,8% τα χαρακτηρίζει αρκετά επαρκή και το 2,4% επαρκή.

    Όσον αφορά την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ, το 48,5% την χαρακτηρίζει θετική ή μάλλον θετική κίνηση. Αρνητική ή μάλλον αρνητική κίνηση την χαρακτηρίζει το 30,4%, ενώ το 21,1% δεν έχει γνώμη.

    Ως προς την προμήθεια μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, το 49,9% πιστεύει πως είναι θετική ή μάλλον θετική κίνηση. Αντίθετη άποψη έχει το 41,6%, ενώ το 8,6% δεν εκφέρει γνώμη.

    Η έναρξη της τουριστικής περιόδου που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο όπως είναι αναμενόμενο, θα φέρει αύξηση της επιβατικής κίνησης. Η μεγάλη πλειοψηφία (69,6%) πιστεύει πως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας δεν είναι έτοιμες για την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενώ το 19,5% απάντησε επίσης πως μάλλον δεν είναι έτοιμες. Μόνο το 6% πιστεύει πως μάλλον είναι έτοιμες και το 2,1% πως είναι έτοιμες.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη φράση «οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα βγουν ενισχυμένες και βελτιωμένες μέσα από την πανδημία». Το 72,9% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με τη φράση αυτή, ενώ μόνο to 18,7% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί. Το 8,4% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

    Τέλος, στην ερώτηση για το αν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μελλοντικά ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το αν θα υπάρξει μέριμνα για τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης ιών, κυριαρχεί απαισιοδοξία με το 64,3% να απαντά πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε βάθος χρόνου. Το 10,6% απάντησε ότι θα αλλάξει κάτι από την πλευρά των επιβατών, το 5,7% από την πλευρά των διοικήσεων και των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και το 13% και από τις δύο πλευρές. Το 6,4% απάντησε πως δεν ξέρει.

    Το ποσοστό της απαισιοδοξίας είναι αυξημένο σε σχέση με το πρώτο lockdown, όταν μόνο το 40,4% πίστευε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση σε βάθος χρόνου όσον αφορά την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και το 27,5% πίστευε πως θα υπάρξει βελτίωση από την πλευρά των επιβατών.

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα