Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γκρίνια και ένταση για τον κλιματισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Με τα πρώτα 30άρια της φετινής θερινής σεζόν, ξεκινάει και το ετήσιο έθιμο της γκρίνιας για τη λειτουργία ή μη του κλιματισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Φέτος, όπως και πέρυσι, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού που επιτάσει την κυκλοφορία των μέσων με ανοιχτά παράθυρα όλο το χρόνο.

    Οι εντάσεις είναι συχνές μεταξύ επιβατών και εργαζόμενων όταν χρησιμοποιούν μέσα (κυρίως λεωφορεία) τα οποία δεν έχουν τον κλιματισμό σε λειτουργία. Και φέτος, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση «λειτουργώντας με γνώμονα την ασφαλή και ποιοτική μετακίνηση του επιβατικού κοινού και κατ’ επέκταση των συναδέλφων μας», σύμφωνα με την οποία η μη λειτουργία κλιματισμού εντός λεωφορείων θα δηλώνεται ως βλάβη και τα οχήματα θα αποσύρονται. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης των λεωφορείων με άλλα και έτσι η απόσυρση ενός οχήματος οδηγεί αναγκαστικά σε απώλεια πολλών δρομολογίων.

    Και στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες, το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή περιστατικά λεκτικών και άλλων επεισοδίων μεταξύ οδηγών και επιβατών, με αφορμή και τη μη λειτουργία του κλιματισμού. Μέσω της ανακοίνωσης, καταδικάζουν περιστατικά βίας, τόσο από την πλευρά οδηγών, όσο και από την πλευρά επιβατών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «δεν φταίμε εμείς εάν δεν κυκλοφορούν αρκετά λεωφορεία, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς συγκοινωνίας. Δεν φταίμε εμείς εάν τα λεωφορεία που μας δίνουν να οδηγήσουμε, δεν έχουν καλοριφέρ ή κλιματισμό. Δεν φταίμε εμείς εάν το μποτιλιάρισμα στην πόλη δεν μας επιτρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα με αποτέλεσμα να καθυστερείτε να μεταβείτε στον προορισμό σας.»

    Τι ισχύει με τον κλιματισμό και τα παράθυρα

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η τελευταία έκδοση του οποίου βρίσκεται σε ισχύ από το 2015, οι οδηγοί/ηλεκτροδηγοί υποχρεούνται να μεριμνούν για την τήρηση ικανοποιητικής θερμοκρασίας εντός των οχημάτων/συρμών που διαθέτουν κλιματισμό, ώστε για μεν την θερινή περίοδο η ψύξη να ενεργοποιείται όταν η εσωτερική θερμοκρασία φθάνει τους 28ο C, για δε την χειμερινή η θέρμανση να ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15ο C.

    Επιπλέον, οφείλουν να μεριμνούν ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφορείου όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες σε αυτό. Πρόκειται για κανονισμό που σαφώς δεν τηρείται από πέρυσι και μέχρι νεοτέρας αφού σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να κινούνται με ανοικτά τα παράθυρα όλες τις ώρες, έτσι ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού.

    Πέρυσι, η ΟΣΥ είχε ανακοινώσει πως τα κλιματιστικά στα λεωφορεία θα λειτουργούν όπως κάθε καλοκαίρι αλλά τα παράθυρα των οχημάτων θα είναι ανοικτά. Είχε μάλιστα προαναγγελθεί η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων σε όλα τα κλιμαστικά των λεωφορείων. Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε αναφερθεί και στη δυνατότητα τοποθέτησης συσκευών καθαρισμού του αέρα εντός των λεωφορείων, αν αυτές αδειοδοτηθούν, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

    Σε χτεσινή συνέντευξή του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι όλα τα παράθυρα των λεωφορείων θα είναι ανοικτά, ακόμα και  στα λεωφορεία που ήρθαν μέσω leasing.

    Σημειώνεται ότι όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας διαθέτουν (τουλάχιστον στα χαρτιά) κλιματισμό, πλην της πρώτης γενιάς των συρμών του Μετρό (SIEMENS ABB- DAIMLER-BENZ GEC / Alsthοm) για τους οποίους ο κλιματισμός δεν περιλαμβάνονταν στις προδιαγραφές).

    Πηγή: athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα