Αντιδράσεις και καταγγελίες από την πλευρά των εργαζόμενων στο Μετρό της Αθήνας προκάλεσε σημαντική βλάβη σε συρμό του Μετρό στις 4 Μαΐου που είχε ως αποτέλεσμα ο συρμός να παραμείνει ακινητοποιημένος επί 10 ώρες στον σταθμό Μεταξουργείο και η κίνηση στην γραμμή 2 του Μετρό να διακοπεί στο τμήμα Αττική – Ομόνοια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του debater.gr στο οποίο δημοσιεύονται και σχετικές φωτογραφίες, οι τροχοί ενός βαγονιού φαίνονται ότι έχουν βγει από την τροχιά και κρέμονται κάτω από το τρένο. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών Σπύρος Ρεβύθης, έχει ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, ενώ ως αιτία δείχνει την έλλειψη ανταλλακτικών:
«Για την βλάβη αυτή που έχει συμβεί δεν μας έχει ενημερώσει επισήμως η εταιρεία. Έχει συμβεί και δεύτερη φορά, τον Σεπτέμβριο! Αφορούσε κάποιο μηχανικό μέρος της κίνησης των τροχών. Συγκεκριμένα έσπασαν κάποια ρουλεμάν των αξόνων, που κρατούν τους τροχούς. Ουσιαστικά είναι σαν να βγάλεις από ένα αυτοκίνητο τις ρόδες και να πέσει πάνω στο δρόμο», ενώ κλείνοντας καταγγέλει ότι: «Υπάρχει Τεράστια έλλειψη σε αυτό το συγκεκριμένο υλικό και η νέα διοίκηση δεν έχει πράξει τα δέοντα ώστε να εξασφαλίσει τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά».
Τι σωματείο μάλιστα έχει ζητήσει από τους ηλεκτροδηγούς να κινούνται με ανώτατη ταχύτητα τα 60 χλμ/ώρα μέχρι να υπάρξει ενημέρωση από την ΣΤΑΣΥ για το περιστατικό.
Το ίδιο σωματείο με χτεσινό του δελτίο τύπου επιτίθεται με σφοδρότητα στην διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κατηγορώντας την, πέρα από την απουσια ενημέρωσης για το περιστατικό, και για αδιαφορία ως προς την έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας:
Τη στιγμή που το νέο εργασιακό νομοσχέδιο-έκτρωμα τίθεται σε διαβούλευση επιτείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια, την ίδια στιγμή εντός της ΣΤΑ.ΣΥ και παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις από τη μεριά των εργαζομένων για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξακολουθεί να σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα.
Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που ακόμα δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο έμεινε ακινητοποιημένος συρμός του Μετρό για χρονικό διάστημα δέκα ωρών στην αποβάθρα του σταθμού Μεταξουργείο στις 04/05/21. Πως όμως θα μπορούσε άλλωστε να ενημερωθεί για τα παραπάνω όταν την ίδια μέρα που έλαβε χώρα το εν λόγω γεγονός
βρισκόταν σε νησί των Κυκλάδων για εαρινή σιέστα.Είναι ο ίδιος άνθρωπος που με έπαρση αυτοκράτορα προσβάλει το σύνολο των εργαζομένων αναθέτοντας μόλις προ δύο ημερών προσωρινά καθήκοντα Διευθυντή σε συνάδελφο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Φαίνεται για το Διευθύνοντα η απόκτηση πτυχίου συνιστά μια ασήμαντη λεπτομέρεια άνευ ουσίας. Επάξια κερδίζει πρωταγωνιστική θέση για τον εαυτό του στον καμβά της αναξιοκρατίας και της παθογένειας.
Είναι ο ίδιος που αποδέχεται αντισυναδελφικές και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές που θίγουν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Άξιος λοιπόν ο παχυλός μισθός του, να τον χαίρονται η πολιτική ηγεσία και όλοι όσοι συνέβαλαν στην τοποθέτηση του στο τιμόνι της εταιρίας.
Το Δ.Σ. του ΣΕΛΜΑ
Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ
Σε μία βλάβη σε ένα μόνο τροχό του συγκεκριμένου συρμού αποδίδουν το περιστατικό κύκλοι της ΣΤΑΣΥ τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα της ιστοσελίδας. Όσον αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις ανταλλακτικών, υποστηρίζουν πως η προμήθειά τους έχει πλέον εξομαλυνθεί και γίνεται με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες σε σχέση με το παρελθόν:
Εδώ και δύο χρόνια έχει εξομαλυνθεί πλήρως η διαδικασία των διαγωνισμών και πλέον οι διαγωνισμοί γίνονται κανονικά και η ροή των ανταλλακτικών είναι κανονική. Από τη στιγμή που προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν να έρχονται τα ανταλλακτικά περνάει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι η διαδικασία αυτή που προβλέπεται σε κάθε διαγωνισμό. […] Δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή, υπήρχε παλιότερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανταλλακτικά στις αποθήκες τις δικές μας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε να κάνει με την έλλειψη κάποιου ανταλλακτικού. Ήταν ένα ρουλεμάν το οποίο έσπασε πάνω στο φρενάρισμα και έπρεπε να γίνει η αντικατάσταση του ρουλεμάν εκείνη την ώρα, γιατί δεν μπορούσε να μεταφερθεί το τρένο στο αμαξοστάσιο.
Πηγή: debater.gr, ΣΕΛΜΑ, athenstransport.com