Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταφορά παλαιού τροχαίου υλικού στο σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ

Share

    Το περασμένο Σάββατο 12 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διάσωση-μεταφορά έξι ιστορικών σιδηροδρομικών οχημάτων από την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία, προς αποκατάσταση και έκθεση στο υπό διαμόρφωση Σιδηροδρομικό Μουσείο στο Μηχανοστάσιο Πειραιώς (ΜΠΡ).

    Όπως σημειώνει ο ΟΣΕ, είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό γεγονός, καθώς μετά από τόσες δεκαετίες για πρώτη φορά υλοποιείται σε μεγάλη κλίμακα κάτι τέτοιο που στόχο έχει όχι μόνο να εξαιρεθούν από τις εκποιήσεις ορισμένα ιστορικά οχήματα, αλλά με εξειδικευμένο προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα να δοθεί ζωή στα σπάνια αυτά κομμάτια.

    Τα διασωθέντα και πλέον ασφαλή, έξι ιστορικά σιδηροδρομικά οχήματα προς αποκατάσταση και έκθεση είναι τα ακόλουθα:

    1. Κλειστή φορτάμαξα, η τελευταία διασωζόμενη και από τις πρώτες των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος (Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Κρυονέρι), κατασκευής 1888.
    2. Κλειστή φορτάμαξα φορτίου 10t, κατασκευής Baume Marpent Βελγίου περί το 1900, που μετέφερε τα οστά του Θ. Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1930.
    3. Διαξονική υδροφόρος κατασκευής περί το 1900 και μεταπολεμικής αποκατάστασης των ΣΠΑΠ.
    4. Ατμάμαξα Εs 7721, υπέρθερμου ατμού κατασκευής 1925 από τη Γερμανική Linke Hofmann Laufhammerwerke.
    5. Κλειστή φορτάμαξα κατασκευής Ganz & Co. Danubius, Budapest Ουγγαρίας το 1925. Οι πρώτες των ΣΠΑΠ με ωφέλιμο φορτίο 12t, αρχικά με υπερυψωμένη φυλακίδα τροχοπεδητή.
    6. Αυτοκινητάμαξα Uerdingen-Düsseldorfer Waggonfabrik κατασκευής 1937. Η παλαιότερη διασωζόμενη οτομοτρίς και μία από τις πρώτες στην Ελλάδα.

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος θα συνεχίσει τις μεταφορές Μουσειακού Τροχαίου Υλικού και από άλλα σημεία του Δικτύου, με σκοπό το συνεχή εμπλουτισμό του Μουσείου, η ενίσχυση του οποίου σε συνδυασμό με τις άλλες δράσεις που προωθεί, θα το καταστήσουν σημείο αναφοράς του Σιδηροδρόμου και της ευρύτερης περιοχής.

    Σημειώνεται ότι το σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ στη Λεύκα του Πειραιά, όπου μεταφέρθηκε από τα Σεπόλια λόγω των εργασιών υπογειοποίησης των γραμμών, δεν έχει ανοίξει ποτέ μέχρι σήμερα στο κοινό, αν και εγκαινιάστηκε επισήμως το καλοκαίρι του 2019 επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως έχει αναφερθεί μάλιστα, απαιτείται η πραγματοποίηση πρόσθετων εργασιών προκειμένου ο χώρος να αποκτήσει της απαραίτητες υποδομές ενός μουσείου και να γίνει επισκέψιμος αφού αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από μία αποθήκη σιδηροδρομικού υλικού με υποδομές που απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας της εγκατάλειψής τους.

    Πηγή: ΟΣΕ

 
 

Διαβάστε Περισσότερα