Αρκετοί αναγνώστες και επιβάτες στις συγκοινωνίες της Αθήνας σχολίασαν πως οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με τις οποίες επιχείρησε να υποβαθμίσει τόσο την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας, ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Είναι πλέον προφανές ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν επιλέξει το δρόμο της αμφισβήτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιβάτες.
Τα φαινόμενα συνωστισμού αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικά αφού συμβαίνουν και στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με τον υπουργό, ή επειδή οι λέξεις “μαζικής μεταφοράς” υποδηλώνουν ότι υπάρχει μαζικότητα στη μετακίνηση, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή, δεν ακούμε τίποτα για το γεγονός πως τα επίσημα προγράμματα δρομολογίων έχουν γίνει κουρελόχαρτα αφού τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται στην πράξη, με τις καθυστερήσεις να έχουν γίνει κανονικότητα.
Η μόνιμη απάντηση είναι πως έχουν γίνει πολλά από αυτή την κυβέρνηση για την βελτίωση των συγκοινωνιών, αν και όλα δεν είναι ιδανικά προφανώς.
Ενώ αληθεύει ότι έχουν γίνει προλήψεις προσωπικού, προσθήκη λεωφορείων μεταχειρισμένων ή από τα ΚΤΕΛ, και επισκευή συρμών του Μετρό, είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο πως η κατάσταση είναι αρκετά κακή και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες.
Το γεγονός ότι τα περασμένα χρόνια οι αστικές συγκοινωνίες βρίσκονταν σε κατάσταση διάλυσης, δεν σημαίνει ότι σήμερα μπορούν να δικαιολογηθούν συχνότητες ανά 10′ σε Μετρό ή ΗΣΑΠ τις ώρες αιχμής ή συνωστισμός επιβατών τις ίδιες ακριβώς ώρες, στα ίδια ακριβώς δρομολόγια σε καθημερινή βάση.
Οι επιβάτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό που θέλουν είναι να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια τους οι ιθύνοντες μπροστά στα προφανή πρoβλήματα. Λίγη ενσυναίσθηση στην πολιτική δεν θα έβλαπτε.