Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού αέρα στα λεωφορεία

Share

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΑΣΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Η προμήθεια των συσκευών αυτών με διαδικασία fast track, είχε προβλεφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει πως οι συσκευές αυτές δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνται μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα και με ασφάλεια εφόσον δοθεί αυτή η δυνατότητα.

    Στις αρχές του καλοκαιριού, παρόμοιου τύπου συσκευές, με πιστοποίηση από φορείς της Γερμανίας, είχαν τοποθετηθεί δοκιμαστικά σε αστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έδειξαν πως με ένα μόνο κύκλο αέρα, η συσκευή απομακρύνει το 95% των ιών που κυκλοφορούν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο iatropedia.gr, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκατάσταση των συσκευών αυτών για την απολύμανση του αέρα που χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό μπορούν να προσφέρουν υψηλή ασφάλεια από τον κορωνοϊό που φτάνει ως και το 93%.

    Το ζήτημα της εγκατάστασης των συσκευών αυτών είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία και γνωμοδότησε θετικά, ζητώντας παράλληλα από το ΑΠΘ να ορίσει τις σχετικές προδιαγραφές:

    «Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την τοποθέτηση αυτών των μηχανημάτων σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και στα λεωφορεία και στο μετρό της Αθήνας. Υπήρξε μία τεχνική καθυστέρηση. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ήταν θετική, αρκεί -όπως γνωμοδότησαν τα μέλη της- να γίνει σωστή εφαρμογή και να γίνει με ασφάλεια, γιατί υπάρχουν και μηχανήματα που δεν είναι αξιόπιστα και μπορεί να δημιουργήσουν, παρά να λύσουν προβλήματα», αναφέρει ο Καθηγητής.

    Στη χρησιμότητα αυτών των συσκευών αναφέρθηκε σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα για τον COVID -19, που οργάνωσε το Τζάνειο Νοσοκομείο, ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας: «Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου» τόνισε.

    Πηγή: iatropedia.gr

 
 

Διαβάστε Περισσότερα