Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τις πινακίδες του Μετρό, και συγκεκριμένα το σύμβολο που εμφανίζεται σε αυτές. Με αφορμή την ανάληψη της ευθύνης έργων επέκτασης του δικτύου από την κυβέρνηση της Τουρκίας, το υπουργείο Μεταφορών, επιχειρεί να “αφήσει την υπογραφή του”, αλλάζοντας τις πινακίδες στις εισόδους των σταθμών.
Έτσι, τη θέση του γνωστού “Μ” με ενσωματωμένο ένα βέλος που δείχνει την είσοδο του σταθμού, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες έχει αρχίσει να λαμβάνει το “U”, από τις λέξεις “Ulaştırma Bakanlığı” που σημαίνει Υπουργείο Μεταφορών.
Οι νέες πινακίδες έχουν ήδη τοποθετηθεί στους σταθμούς τις νεότερης γραμμή M11 η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί και στους σταθμούς άλλων 6 γραμμών τις οποίες θα διαχειρίζεται πλέον απευθείας το υπουργείο, με τις υπόλοιπες γραμμές, που παραμένουν στην ευθύνη του δήμου, να διατηρούν το καθιερωμένο M.
Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας υποστήριξε πως η αλλαγή είναι επιβεβλημένη ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος φορέας χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες γραμμές. Όσο για το αν θα υπάρχει μπέρδεμα με τη χρήση ταυτοχρόνως δύο συμβόλων για το δίκτυο του Μετρό, απάντησε πως και το U έχει σχέση με το Μετρό αφού χρησιμοποιείται σε πόλεις όπως το Λονδίνο (Underground) ή το Βερολίνο (U-Bahn).
Την ίδια στιγμή ο δήμος της Κωνσταντινούπολης υποστηρίζει πως το σύμβολο M θα πρέπει να παραμείνει αφού χρησιμοποιείται από το 1992, με τον εκπρόσωπό του να γράφει στο twitter πως δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στις γραμμές του Μετρό της πόλης.
Πολλοί βλέπουν την προσπάθεια αλλαγής του συμβόλου του Μετρό ως εκδίκηση του κυβερνώντος κόμματος προς την Κωνσταντινούπολη λόγω ήττας στις δημοτικές εκλογές του 2019, ένα σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος είχε εκλεγεί δήμαρχος της πόλης το 1993. Η ήττα αυτή αποδόθηκε και στην μείωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών λόγω της οικονομικής κρίσης. Η νέα δημαρχιακή αρχή ξεκίνησε νέα έργα επέκτασης του Μετρό με τη χρήση ευρωομολόγου ύψους 580 εκατ. δολαρίων το οποίο εκδόθηκε το 2020, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να σπεύδει να τα οικειοποιηθεί, αναλαμβάνοντας τον απευθείας έλεγχο της λειτουργίας 6 γραμμών του Μετρό, βάζοντας παράλληλα στόχο για την ολοκλήρωση των έργων μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2023.
Πηγή: railwaygazette.com