Ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ ανατολής και δύσης ως προς τον αριθμό των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά χιλιόμετρο οδικού δικτύου βάζει εμπόδια στην μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν λιγότερους από 1 φορτιστές ανά 100 χλμ. οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει 0,2 σταθμούς φόρτισης ανά 100 χλμ. δρόμων, βρισκόμενη έτσι στον πάτο της λίστας μαζί με τη Λιθουανία (επίσης 0,2). Όπως σημειώνει η ACEA, οι 9 από τις δέκα αυτές χώρες (με την Ουγγαρία να εξαιρείται) διαθέτουν ποσοστό διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων μικρότερο του 3% (2,6% στην Ελλάδα).
Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18 διαθέτουν λιγότερους από 5 σταθμούς φόρτισης ανά 100 χλμ. οδικού δικτύου, ενώ μόλις 4 διαθέτουν πάνω από 10: η Πορτογαλία (14,8), η Γερμανία (19,4), το Λουξεμβούργο (34,5) και η Ολλανδία (47,5).
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα κατά 55% ως το 2030, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές θα πρέπει να παραδώσουν εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όπως όμως σημειώνει ο γενικός Διευθυντής της ACEA Eric-Mark Huitema, «οι καταναλωτές δεν θα προμηθευτούν οχήματα μηδενικών εκπομπών αν δεν μπορούν να βρουν σταθμούς φόρτισης και ανεφοδιασμού στο δρόμο τους».
«Για παράδειγμα», συνεχίζει, «αν οι πολίτες της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας πρέπει να διανύσουν 200 χλμ για να βρουν ένα φορτιστή, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αποφασίσουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο».
Ο ίδιος κρίνει πως η πρόοδος στην δυτική Ευρώπη είναι ενθαρρυντική, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βελτιωθούν οι τόσο σημαντικές διαφορές ως προς τον αριθμό των σταθμών φόρτισης, προειδοποιώντας πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών κατά 55% ως το 2030 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και πως πιθανότατα θα χρειαστεί αναμόρφωση.