Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το 1/3 των αστικών λεωφορείων στην Ευρώπη θα είναι μηδενικών εκπομπών ως το 2030

Share

    Το 1/3 των 200.000 αστικών λεωφορείων της Ευρώπης θα είναι μηδενικών εκπομπών ως το 2030, ενώ την ίδια χρονιά, τα 2/3 των νέων λεωφορείων που θα ταξινομούνται θα είναι επίσης μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με σχετική αναφορά του χρηματοοικονομικού ομίλου ING. Όπως αναφέρεται, η δεκαετία του 2020 θα είναι «η δεκαετία της αλλαγής». 

    Ιδιαίτερα, αναμένεται μία μεγάλη αύξηση των νέων λεωφορείων μηδενικών εκπομπών από το 2023. Σήμερα, αν και ο αριθμός των καθαρών λεωφορείων αυξάνεται, μόλις το 4% των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη είναι ηλεκτρικά. 

    Οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεσμεύονται από την σχετική οδηγία της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αύξηση του ποσοστού των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών σε σχέση με τις συνολικές ταξινομήσεις λεωφορείων στο 22,5% ως το 2025 και στο 32,5% ως το 2030. Στην ανατολική Ευρώπη τα ποσοστά αυτά θα είναι μικρότερα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που έχουν θέσει εξίσου φιλόδοξους στόχους.

    Μία σημαντική επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση αναμένεται από το 2023. Εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ING, θα κυκλοφορήσουν 2.450 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ενώ ο αριθμός θα φτάσεις τα 4.000 νέα λεωφορεία ως το 2025. Μετά το 2025, ο αριθμός σταδιακά θα αυξηθεί ως και τα 10.000 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ανά έτος καθώς νέα προγράμματα αναβάθμισης στόλων θα τεθούν σε εφαρμογή.

    Συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων φυσικού αερίου, τα 2/3 των νέων οχημάτων θα είναι μηδενικών εκπομπών ως το 2030. Η ING προβλέπει πως τη χρονιά εκείνη, 65.000 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη ενώ ως το 2030 θα ξεκινήσει και η εμφάνιση λεωφορείων υδρογόνου στις υπεραστικές μεταφορές. 

    Οι μεγαλύτεροι στόλοι ηλεκτρικών λεωφορείων το 2030 θα βρίσκονται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, το ποσοστό των ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη θα αυξηθεί από 4% σήμερα σε 33%. Καθώς όμως η πλειοψηφία των λεωφορείων που θα κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι ρυπογόνα, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα διαρκέσει αρκετά περισσότερο. 

    Η αναφορά της ING σημειώνει τέλος πως θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια, μεταξύ των οποίων η έλλειψη υποδομών φόρτισης και η προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους σημαντικά προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, κατασκευαστές όπως οι Mercedes, Volvo και VDL, αλλά και οι Ebusco, BYD και Switch προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η έλλειψη σε μπαταρίες και ημιαγωγούς ως απόροια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

    Πηγή: sustainable-bus.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα