Η δημιουργία διακλάδωσης της γραμμής 1 του Μετρό από το σταθμό του Θησείου ως το Φάληρο μέσω της Καλλιθέας φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ως λύση για την εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το δίκτυο του Μετρό.
Όπως έγραψε και το powergame.gr, μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να ξεκινήσουν οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συγκοινωνιακή μελέτη για το έργο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατασκευαστούν τέσσερις νέοι σταθμοί (Χαμοστέρνας, Πλατεία Δαβάκη, Λόφο Φιλαρέτου/Τζιτζιφιές, ΚΠΙΣΝ) οι οποίοι θα εξυπηρετούν 65.000 επιβάτες την ημέρα. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σε μεταγενέστερη φάση ανάπτυξης, αναμένεται η επέκταση της γραμμής από το ΚΠΙΣΝ προς το Παλαιό Φάληρο κατά μήκος της λεωφόρου Αμφιθέας.
Εφόσον ο σχεδιασμός προχωρήσει, θα πρόκειται για την πρώτη επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ από το 1957 (όταν έφτασε στην Κηφισιά) και η πρώτη επέκταση γραμμής μέσω διακλάδωσης στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.
Η επιλογή βέβαια του σταθμού του Θησείου (πρώτου σιδηροδρομικού σταθμού που κατασκευάστηκε στην Αθήνα) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επίφοβη εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας ανακάλυψης αρχαιολογικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών. Από την άλλη μεριά, εκεί υπάρχει αρκετός χώρος ιδιοκτησίας της ΣΤΑΣΥ (αμαξοστάσιο Θησείου) ώστε να στηθεί το εργοτάξιο για τη βύθιση των γραμμών, χωρίς κατά πάσα πιθανότητα να απαιτείται απαλλοτρίωση κάποιας ιδιωτικής έκτασης.
Η εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από το Μετρό βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την έναρξη των εργασιών στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού πριν από μία δεκαετία. Το 2016, λίγο πριν την ολοκλήρωση των έργων, η τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό είχε προαναγγείλει πως η λύση θα επιλεγεί μέσα στην ίδια χρονιά, κάτι που όμως δεν συνέβη. Η Αττικό Μετρό εξέτασε διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων την επέκταση του Μετρό μέσω της λεωφόρου Συγγρού (σενάριο που απορρίφθηκε γρήγορα) ή την κατασκευή κλάδου της γραμμής του ΗΣΑΠ από κάποιο σταθμό μεταξύ Θησείου και Καλλιθέας.