Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Πρόταση για νέο σταθμό ΗΣΑΠ με ιδιωτική χρηματοδότηση

Share

    Τον περασμένο μήνα, οι δήμαρχοι Πειραιά και Νίκαιας – Ρέντη ζητούσαν μέσω επιστολής τους προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την κατασκευή ενός νέου σταθμού στη γραμμή 1 του Μετρό μεταξύ των σταθμών Μοσχάτο και Φάληρο, στο ύψος του Κηφισού. Σύμφωνα με τους ίδιους, η δημιουργία του νέου σταθμού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς στο σημείο αυτό θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος του Πειραιά, μετά και το άνοιγμα ενός νέου εμπορικού κέντρου μέσα στην επόμενη χρονιά.

    Αυτό που οι δήμαρχοι δεν ανέφεραν στην επιστολή τους και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι πως το ζήτημα της κατασκευής του νέου σταθμού τέθηκε αρχικά από τον επενδυτή του νέου εμπορικού κέντρου, ο οποίος μάλιστα έχει προσφέρει να χρηματοδοτήσει το έργο κατασκευής του σταθμού.

    Όπως προκύπτει από έγγραφο της ΣΤΑΣΥ το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 αναφορικά με τις αντιδράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Πειραιά στο ενδεχόμενο κατασκευής του σταθμού, το κόστος κατασκευής του υπέργειου σταθμού θα ανέλθει σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ (δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνοντια και οι μελέτες), με τον επενδυτή του εμπορικού πάρκου να έχει προσφερθεί να καλύψει την χρηματοδότηση.

    Δείτε: Νέο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Κηφισό ζητούν οι δήμοι Πειραιά και Νίκαιας-Ρέντη

    Αν το έργο προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που σταθμός Μετρό κατασκευάζεται μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης. Έχει προηγηθεί όμως η απόφαση για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ εντός της επένδυσης του Ελληνικού με έξοδα του επενδυτή, η οποία αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Όπως διευκρινίζεται πάντως σε άλλο έγγραφο που κατατέθηκε στην Βουλή από τον ΟΑΣΑ, η απόφαση για την κατασκευή του ενδιάμεσου σταθμού που θα εξυπηρετεί το νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο στον Κηφισό δεν έχει ληφθεί, αφού πρώτα απαιτείται η εξέτασή της στα πλαίσια μελέτης σκοπιμότητας που θα λάβει υπόψη όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (συγκοινωνιακά, οικονομικά κλπ) με στόχο τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, την αύξηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και την βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Το γεγονός πάντως ότι ήδη έχει προσφερθεί η χρηματοδότηση (εφόσον αυτή γίνει δεκτή από την κυβέρνηση) λύνει το σημαντικότερο από τα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει η προώθηση ενός τέτοιου έργου.

    Δεν είναι όλοι πάντως σύμφωνοι με την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού. Στη ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 μετέφερε τον προβληματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Πειραιά, και συγκεκριμένα δήλωση του Γιώργου Μπενέτου, επί 16 χρόνια πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Αντώνη Μπενέτου από τη διαδικτυακή ομάδα «Κερατσίνι-Δραπετσώνα-η πόλη μας ανήκει», οι οποίοι κατηγορούνν τους δημάρχους Πειραιά και Νίκαιας – Ρέντη πως «δρουν σας εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών» και πως πριν από την κατασκευή ενός σταθμού που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση στις μεγάλες επιχειρήσεις «καταδικάζοντας σε βέβαιο θάνατο τα μικρά και μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στους δήμους» θα πρέπει να προηγηθούν ενέργειες για να βελτιωθεί η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στα νοσοκομεία της Α’ και Β’ Πειραιά.

    Στη σχετική απάντηση, ο ΟΑΣΑ επισημαίνει πως η πρόσβαση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη χρονιά με την παράδοση τριών νέων σταθμών Μετρό, ενώ στο πλαίσιο εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής θα εξεταστεί η βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των περιοχών αυτών.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα