Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Με ορίζοντα το 2026 η υπογειοποίηση των γραμμών από σταθμό Λαρίσης ως Ρουφ – Συνδεση με το Μετρό για τη Γεωπονική

Share

    Μέχρι το τέλος του 2026 πρόκειται να υλοποιηθεί η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών από τη νότια έξοδο του σταθμού Λαρίσης ως το σταθμό Ρουφ σύμφωνα με τον ΟΣΕ, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα γίνει η δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

    Το έργο βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Πατέρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου σχετικά με το συγκεκριμένο έργο και την προσβασιμότητα στο σταθμό Κεραμεικός του Μετρό.

    Ο ΟΣΕ πρόκειται να προτείνει την ένταξη του έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEF 2 για τις μεταφορές. ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Με την κατασκευή του έργου πρόκειται να καταργηθούν οι ισόπεδες διαβάσεις μεταξύ των δύο σταθμών, στις οποίες συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και δυστυχήματα με πεζούς αλλά και οχήματα. Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Πατέρα, ο Κανονισμός Ισόπεδων Διαβάσεων του ΟΣΕ δεν προβλέπει την φύλαξη των διαβάσεων πεζών. Το 2020 ο οργανισμός προχώρησε στη συντήρηση 7 ισόπεδων διαβάσεων στους δήμους Αθηναίων και Ταύρου.

    Σε εξέλιξη από το 2018 βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο της υπογειοποίησης στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη και συμπληρωματική σύμβαση που αφορά τις εργασίες κατασκευής διαφραγματικών τοίχων για το έργο.

    Το έργο έχει ήδη συγκεντρώσει καθυστερήσεις με το χρονοδιάγραμμα προς το παρόν να θέτει ως στόχο την παράδοση των δύο από τις 4 υπόγειες γραμμές (μία ανά κατεύθυνση) το 2024 έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες κάτω από τις 2 γραμμές που χρησιμοποιούνται σήμερα για είσοδο στο σταθμό Λαρίσης. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του το 2023.

    Σύνδεση με το Μετρό για τη Γεωπονική

    Μέσω υπόγειας διάβασης με το σταθμό Κεραμεικός εξετάζει η Αττικό Μετρό να συνδέσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με το δίκτυο του Μετρό. Όπως αναφέρει η απάντηση της Αττικό Μετρό στην ερώτηση της βουλευτού, έχει προηγηθεί αίτημα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη σύνδεσή του με το Μετρό, προκειμένου να αποφεύγεται η ισόπεδος διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών και των γύρω οδών.

    Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Σπίρτζη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Αττικό Μετρό είχαν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την κατασκευή σταθμού Μετρό ο οποίος θα εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο, ανάμεσα στους σταθμούς Κεραμεικός και Ελαιώνας. Πρόκειται για ένα σταθμό ο οποίος βρίσκονταν στο σχεδιασμό ως τη δεκαετία του 90 αλλά δεν προχώρησε εξαιτίας αντιδράσεων του τότε πρύτανη.

    Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανέθεσε στη συνέχεια την εκτέλεση μελέτης σκοπιμότητας με δικά του έξοδα η οποία τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου σταθμού αν και η αξιοπιστία της τέθηκε υπό αμφισβήτηση αφού ανέφερε πως το τμήμα Ελαιώνας – Κεραμεικός του Μετρό θα έπρεπε να μείνει κλειστό για μόλις 3-4 εβδομάδες για την εκσκαφή του νέου σταθμού, κάτι που φυσικά ακούγεται εκτός πραγματικότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο το έργο δεν προωθήθηκε έκτοτε.

    Και το αίτημα για κατασκευή υπόγειας διάβασης από το σταθμό του Κεραμεικού ως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (απόσταση τουλάχιστον 350 μέτρων σε ευθεία) θα πρέπει πάντως να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα δεδομένου ότι υπάρχει και ο σχεδιασμός του ΟΣΕ για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτό επειδή η υποτιθέμενη υπόγεια διάβαση θα πρέπει να κατασκευαστεί σε μεγάλο βάθος για να περάσει κάτω από τη σήραγγα του ΟΣΕ η οποία λογικά θα βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια ως έργο Cut & Cover.

    Εξάλλου η υπογειοποίηση των γραμμών θα βελτιώσει την ασφάλεια στην περιοχή ενώ μέσω μίας πεζοδρόμησης θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος προς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με μικρότερο κόστος.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα