Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Τα τελευταία δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας την παραμονή Πρωτοχρονιάς

0
Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα τελευταία δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024. Αναλυτικά τι έχει ανακοινωθεί ανά μέσο: Για τις συχνότητες των δρομολογίων μέχρι και τα Θεοφάνεια, δείτε: Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της...

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τη νέα σύμβαση δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα νέα τρένα ETR 470

Share

    Ερώτηση για την υλοποίηση της σύμβασης δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις «άγονες γραμμές», σε ό,τι αφορά στον μηχανισμό παρακολούθησής της και την πορεία των προβλεπόμενων επενδύσεων από μέρους της ιδιωτικής εταιρείας, καθώς και τους όρους της νέας σύμβασης, η υπογραφή της οποίας καθυστερεί χαρακτηριστικά, κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

    Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, τονίζεται πως, παρότι ο Κ. Καραμανλής διατείνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει την ύπαρξη μηχανισμού παρακολούθησης για την υλοποίηση της σύμβασης, σε αυτή προβλέπεται ξεκάθαρα η υποχρέωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «να συντάσσει τριμηνιαίες αναφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως εκτελεσθέντα δρομολόγια, τρενοχιλιόμετρα, επιβατοχιλιόμετρα, καθώς και άλλους ποιοτικούς δείκτες, κλπ, τις οποίες υποβάλλει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών».

    Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός αν αγνοεί τους όρους της σύμβασης που έχει ανανεώσει δύο φορές, ή αν προσπαθεί να παραπλανήσει το κοινό.

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν, επίσης, για τους όρους της νέας αναμενόμενης σύμβασης, τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το ύψος των επενδύσεων που δεσμεύεται να κάνει η εταιρεία, τα κίνητρα που έχει ανακοινωθεί ότι θα της δοθούν, αλλά και για επιλογή της εταιρείας να αντικαταστήσει την αμαξοστοιχία ETR 485 (ασημένιο βέλος), η οποία είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ 2018, με την ΕTR 470 (λευκό βέλος), που έχει παρουσιάσει πλήθος προβλημάτων κατά τη δρομολόγησή της σε άλλες χώρες.

    Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

    Θέμα: «Καθυστερήσεις και παραβλέψεις από τον Κ. Καραμανλή κατά την ανανέωση της σύμβασης δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις “άγονες γραμμές”»

    Την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Νοέμβριος του 2019), όπως και τις επόμενες ημέρες, κάνατε επανειλημμένα δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ), δεσμεύεται να κάνει επενδύσεις ύψους 2,5 δις ευρώ περίπου.

    Την τελευταία χρονική περίοδο έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι στη σύμβαση ΥΔΥ (άγονες γραμμές), η οποία υπεγράφη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής της.

    Ως ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ανανέωσε δύο (2) φορές τη συγκεκριμένη σύμβαση (σ.σ.: έληγε στις 31/12/2020), και πιο συγκεκριμένα την πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/2021 και τη δεύτερη μέχρι τις 28/2/2022, οφείλετε να γνωρίζετε oτι στη σύμβαση αυτή υπάρχει ένας αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησής της.

    Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται να συντάσσει, με βάση τη σύμβαση και τα παραρτήματά της, τριμηνιαίες αναφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως εκτελεσθέντα δρομολόγια, τρενοχιλιόμετρα, επιβατοχιλιόμετρα, καθώς και άλλους ποιοτικούς δείκτες, κλπ, τις οποίες υποβάλλει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών.

    Αρμόδια για τον έλεγχο των στοιχείων των αναφορών στο υπουργείο του οποίου προΐστασθε είναι η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών (πολλά από τα στοιχεία που υποβάλλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διασταυρώνονται από τα στοιχεία του Διαχειριστή της Υποδομής, το οποία υποβάλλονται επίσης στην ανωτέρω Γενική Διεύθυνση).

    Συνεπώς, κ. υπουργέ, ή δεν γνωρίζετε τι υπογράφετε (σ.σ.: την ετήσια αποζημίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τα υποβαλλόμενα στοιχεία), ή ψεύδεστε.

    Τέλος, σύμφωνα με το από 16 Δεκεμβρίου 2021 ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η προτεινόμενη νέα σύμβαση, μάλιστα, θα εισάγει για πρώτη φορά πρόβλεψη ουσιαστικών επενδύσεων στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές και τροποποιεί τον μηχανισμό αποζημίωσης με έμφαση στην αποτελεσματικότητα, δίνοντας κίνητρα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

    1. Πως τροποποιείται ο μηχανισμός αποζημίωσης της νέας σύμβασης ΥΔΥ;
    2. Ποια είναι τα κίνητρα και με ποιον σκοπό δίνονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ΥΔΥ;
    3. Ποιο είναι το ύψος των «ουσιαστικών επενδύσεων», όπως αναφέρετε στο σημείωμά σας, που δεσμεύεται να κάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ΥΔΥ;
    4. Τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα συμπεριλαμβάνονται στις άγονες γραμμές της νέας σύμβασης;
    5. Θεωρείτε ότι τα δρομολόγια αυτά, τα οποία είναι ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα ΜΜΜ, μπορούν να ενταχθούν στις άγονες γραμμές;
    6. Με δεδομένο ότι έχουν «απελευθερωθεί» στη χώρα μας από το 2019 οι επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, υπάρχει η απαιτούμενη χωρητικότητα στο δίκτυο για ενδεχόμενη δραστηριότητα άλλης εταιρείας;
    7. Πότε αποσύρθηκε το κάθε τρένο ΕTR 470 από την κυκλοφορία στην Ιταλία, από τα 5 που θα έλθουν στην Ελλάδα;
    8. Έγιναν παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική κατασκευής των ΕΤR 470; Τι είδους παρεμβάσεις έγιναν; Αφαιρέθηκαν από τα ETR 470 συγκεκριμένα υποσυστήματα; Οι παρεμβάσεις αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ΕΤR 470 κατά την κυκλοφορία τους;
    9. Έχει εγκατασταθεί και πιστοποιηθεί το σύστημα αμμοδιασποράς στα τρένα ETR 470; Το σύστημα αυτό είναι αυτόματο, όπως σε όλα τα σύγχρονα τρένα, ή χειροκίνητο, όπως στα τρένα της δεκαετίας του 1960;
    10. Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη -από τον κατασκευαστή- ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα ETR 470;
    11. Ποιο είναι το έτος κατασκευής τους;
    12. Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη -από τον κατασκευαστή- ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι ηλεκτρικές μηχανές SΙΕΜΕΝS, τις οποίες μισθώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιεί στα επιβατικά της τρένα;
    13. Ποιο είναι το έτος κατασκευής αυτών των ηλεκτρικών μηχανών;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Παππάς Νικόλαος
    Αβραμάκης Ελευθέριος
    Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
    Αλεξιάδης Τρύφων
    Αναγνωστοπούλου Σία
    Αυγέρη Δώρα
    Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
    Βαρδάκης Σωκράτης
    Βέττα Καλλιόπη
    Γιαννούλης Χρήστος
    Γκαρά Νατάσα
    Γκιόλας Γιάννης
    Δρίτσας Θεόδωρος
    Ηγουμενίδης Νικόλαος
    Καλαματιανός Διονύσης
    Κασιμάτη Νίνα
    Κατρούγκαλος Γιώργος
    Κάτσης Μάριος
    Καφαντάρη Χαρά
    Λάππας Σπύρος
    Μάλαμα Κυριακή
    Μαμουλάκης Χάρης
    Μάρκου Κώστας
    Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
    Μουζάλας Γιάννης
    Μπαλάφας Γιάννης
    Μπάρκας Κωνσταντίνος
    Μωραίτης Θάνος
    Νοτοπούλου Κατερίνα
    Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
    Παπαδόπουλος Σάκης
    Παπανάτσιου Αικατερίνη
    Πέρκα Θεοπίστη
    Πούλου Παναγιού
    Σαρακιώτης Ιωάννης
    Σκουρολιάκος Πάνος
    Σκουφά Μπέττυ
    Τελιγιορίδου Ολυμπία
    Τζάκρη Θοδώρα
    Τόλκας Άγγελος
    Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
    Φάμελλος Σωκράτης
    Φωτίου Θεανώ
    Χαρίτου Δημήτρης
    Χατζηγιαννάκης Μίλτος
    Χρηστίδου Ραλλία

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα