- Τι προέβλεπε η σύμβαση ανακατασκευής των ETR 470;
- Ποιες ενέργειες βελτίωσης έχουν γίνει;
- Για ποιον λόγο απέσυρε το νεότερο ETR 485 («ασημένιο βέλος»), που είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ του 2018;
- Να διασφαλίσουν την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
- Να λάβουν κάθε μέτρο συμμόρφωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με βάση τη νομοθεσία και τις συμφωνίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής εταιρείας.
- Να απαντήσουν για ποιο λόγο αποδέχθηκαν την αλλαγή του «ασημένιου βέλους» με το «λευκό».
Ως τρένα με πολλά προβλήματα και ακατάλληλα για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας παρουσιάζει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συνακτών επικαλούμενο πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική έρευνα τα τρένα ETR 470 που πρόκειται να δρομολογήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Βάλτερ Φίνκμπονερ, πρώην γραμματέα του Δ.Σ. της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και των ελβετικών σιδηροδρόμων που είχε προμηθευτεί τη δεκαετία του 90 τις νέες τότε αμαξοστοιχίες ETR 470 από την Fiat Ferroviaria. Ο ίδιος δίνει συμβουλή «μακριά από τα τρένα αυτά» και παραθέτει μία σειρά από λόγους. Μεταξύ αυτών, την πολύ απαιτητική συντήρηση τους, το γεγονός πως είναι τρένα πολύ πιο γρήγορα από το όσο αντέχει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και το ότι διαθέτουν ξεπερασμένη τεχνολογία «ανάκλισης» στις στροφές που έχει εγκαταλειφθεί πλέον στην Ευρώπη καθώς καταπονεί τα τρένα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και σε περιστατικό πυρκαγιάς σε τρένο ETR-470 μέσα σε σήραγγα στην Ελβετία το 2006 μετά από το οποίο η ελβετική Ένωση Σιδηροδρομικών ζήτησε τη μόνιμη παρουσία δύο τεχνικών εντός των τρένων αυτών πέραν του μηχανοδηγού καθώς και σε ψηφίσματα συνδικαλιστικών φορέων της Ελβετίας που ζητούσαν την απόσυρση των συγκεκριμένων τρένων λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων που παρουσίαζαν από τη δεκαετία του 90 για να αποσυρθούν τελικά από τη χώρα το 2014.
Όπως επίσης αναφέρεται, στην Ιταλία, αν και από το 2005 άλλαξε ο κανονισμό πυροπροστασίας ώστε να τοποθετηθούν εκτοξευτήρες υδρατμών υψηλής πίεσης στην οροφή κάθε βαγονιού που διασχίζει σήραγγες μεγαλύτερες των 500 μέτρων (πρότυπο UNI 11565, που αναθεωρήθηκε το 2016), το σύστημα αυτό δεν τοποθετήθηκε ποτέ στα ETR 470.
Στο άρθρο περιλαμβάνεται και απάντηση της Ferrovie dello Stato, μητρικής εταιρείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία «τα τρένα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα η περιοδική συντήρηση γινόταν από την Trenitalia», ενώ στο ερώτημα αν η συντήρηση μπορεί να γίνει με ικανοποιητικό τρόπο μακριά από την Ιταλία και με τι κόστος, η απάντηση των Ιταλικών Σιδηροδρόμων ήταν η εξής: «Η συντήρηση θα γίνεται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο νέο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με προσωπικό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Alstom Greece».
Ως προς την πυροπροστασία, η Ferrovie dello Stato αναφέρει ότι «τα ETR-470 διαθέτουν σύστημα πυροπροστασίας και υπάρχουν πυροσβεστήρες στα τρένα. To πρότυπο UNI11565 είναι ιταλική νομοθεσία. Tα ΕΤR-470 τηρούν την ελληνική νομοθεσία».
Με αφορμή το δημοσίευμα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νίκος Παππάς εκανε την εξής ανακοίνωση:
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών για το «λευκό βέλος», το οποίο σκοπεύει να δρομολογήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ελλάδα, προκαλούν ερωτηματικά.
Υπάρχει βαρύ ιστορικό βλαβών και ατυχημάτων της εν λόγω αμαξοστοιχίας (ETR 470) σε χώρες, όπως η Ελβετία και η Γερμανία.
H ΤΡΑΙΝΟΣΕ οφείλει να απαντήσει:
Καλούμε τους κυρίους Μητσοτάκη και Καραμανλή:
athenstransport.com