* * * Με τα αεροπλάνα να έχουν σταματήσει να πετούν προς και από την εμπόλεμη Ουκρανία και το ταξίδι οδικώς να είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, ο σιδηρόδρομος έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο μέσο για τη μετακίνηση των άμαχων προς το εξωτερικό και την μεταφορά προμηθειών στη χώρα. Είναι το μέσο που τρεις Ευρωπαιοι πρωθυπουργοί προτίμησαν προχτές για το εννιάωρο ταξίδι τους προς την πρωτεύουσα, Κίεβο.
* * * Διευθύνων Σύμβουλος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων είναι ο 37χρονος Ολεκσάντρ Καμισίν ο οποίος δεν έχει δει την οικογένειά του εδώ και τρεις εβδομάδες. Μένοντας σε μυστικές τοποθεσίες και μετακινούμενος συνεχώς ώστε να μην γίνει στόχος, επισκέπτεται καθημερινά, με τη συνοδεία σωματοφυλάκων, το συντονιστικό κέντρο, το οποίο φυσικά βρίσκεται πάνω σε ράγες, και μιλά στο τηλέφωνο με όλους τους εμπλεκόμενους, εντός και εκτός της χώρας. Ένας «στρατηγός» κι ο ίδιος, με 231.000 εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο και με σημαντικό ρόλο στην προστασία των συμπατριωτών του που απομακρύνονται από την εμπόλεμη ζώνη.
* * * Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, το βλέμμα του είναι στο μέλλον της χώρας και στο σχεδιασμό για την βελτίωση της οικονομίας μέσω και της μεταφοράς της παραγωγής προς τη δυτική Ουκρανία και την ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη. Θα ήθελα να μας βοηθήσετε επίσης να αυξήσουμε το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας» είπε στον Πολωνό Υπουργό Υποδομών σε μία επικοινωνία τους για το συντονισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη γειτονική χώρα. «Όταν παύσουν τα πυρά θα επισκευάσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο», λέει. «Τα τρένα θα συνεχίσουν όσο είναι δυνατό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
* * * Πίσω στην Ελλάδα όπου τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο σιδηρόδρομο το προηγούμενο Σάββατο, με την προληπτική αναστολή δρομολογίων την τελευταία στιγμή υπό τον φόβο της επανάληψης όσων ζήσαμε τον Ιανουάριο (αν και τελικά το μέγεθος της κακοκαιρίας υπερεκτιμήθηκε), δείχνουν πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιτυχή επιχειρησιακή αντιμετώπιση των συνεπειών των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και στην υπερβολική αντίδραση υπό τον φόβο πολιτικών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προληπτική αναστολή δρομολογίων είναι πολύ καλύτερη από τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιβατών στη μέση του πουθενά. Απλά περνά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές ικανότητες των ανθρώπων του σιδηρόδρομου.
* * * Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στον ενάμιση αιώνα λειτουργίας του [το τρένο] δεν σταμάτησε ποτέ αψηφώντας καιρικά φαινόμενα. Αποτελούσε τη σίγουρη λύση. Το χειμώνα του 2018 μόλις λίγο διάστημα μετά την ιδιωτικοποίησή του, «κόλλησε» σε λίγους πόντους χιόνι και πριν λίγες ημέρες επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με όλα τα γνωστά τραγικά επακόλουθα. Μόλις προχθές με την αναγγελία των καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας του. Δηλαδή, σταμάτησε να λειτουργεί πριν ακόμα χιονίσει. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν οι επιβάτες να απευθυνθούν στα ΚΤΕΛ τα οποία λειτουργούσαν κανονικά. Τελικά, η πρόβλεψη για χιονόπτωση δεν επαληθεύτηκε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων.»
* * * Αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις 30 θέσεις συνοδών αμαξοστοιχίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, όπως είναι φυσικό. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε και την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στον (κρατικό) ΟΣΕ.
* * * Από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ήρθε η απάντηση σχετικά με όσα γράφτηκαν για τα τρένα ETR 470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την ανεξάρτητη αρχή να σημειώνει πως το συγκεκριμένο τρένο διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να κινηθεί στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τηρεί σιγήν ιχθύος δημοσίως το τελευταίο διάστημα εν αναμονή και της υπογραφής της σύμβασης για τις «άγονες γραμμές» και δεν έχει απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα αλλά ούτε και υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την έναρξη των δρομολογίων με τα νέα τρένα.
* * * Το ρεπορτάζ από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως μίλησαν και για κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Γιατί δεν αρχίζουμε στην Ελλάδα με τη συντήρηση της υπάρχουσας γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση;
* * * Υπεγράφη στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης, τιμήματος 40.973.034,12 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η «ΕΝΩΣΗ ΑΒΑΞ – ALSTOM», ενώ η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 36 μήνες.
* * * Στην έγκριση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων ενός σημαντικού σιδηροδρομικού έργου -μέρος της Σιδηροδρομικής Εγνατίας-, της «Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη» στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας, προχώρησε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
* * * Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Παππάς επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και το μηχανοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «κατά την επίσκεψη και την ενημέρωση που υπήρξε, διαπιστώθηκε η πλήρης εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου στην περιοχή, καθώς και η δραστική μείωση ως εξάλειψη των δρομολογίων του τρένου στο σύνολο της Θράκης. Μία κατάσταση που συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας μετά το καλοκαίρι του 2019, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.»
* * * Σε συνάντηση μεταξύ του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά, με αντικείμενο τη λειτουργία της Σιδηροδρομικής Γραμμής Πατρών-Πύργου, εκφράστηκε εκ μέρους του κ. Κοτταρά η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ένταξη της κατασκευής του έργου Πύργου-Πατρών στο ΕΣΠΑ με το απαιτούμενο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
* * * Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού του Πύργου. Το στολίδι της σιδηροδρομικής ιστορίας της πόλης, αποτελεί έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχει υπογραφεί η σύμβαση για το έργο που φέρει τον τίτλο «Λειτουργική Αποκατάσταση του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου Ηλείας» με προϋπολογισμό 489.618 ευρώ.
* * * Σε δύο ερωτήσεις βουλευτών της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών σταθμών απάντησε η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η πρώτη, από τον κ. Βελόπουλο, αφορούσε το σταθμό Αγιοφύλλου Τρικάλων, για τον οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα για την αξιοποίησή του, και για το σκοπό αυτό η Δημοτική Ενότητα Χασίων θα κληθεί να καταθέσει αίτημα για την εκμετάλλευση του ακινήτου. Η δεύτερη ερώτηση από τους κ. Αβδελά και Χήτα αφορούσε τον τέως Σ.Σ. Πλαταμώνα με την ΓΑΙΑΟΣΕ να απαντά πως βρίσκεται σε διαδικασίες κατάστρωσης του σχεδίου ανάπτυξης.
* * * Με το πρότυπο ISO: 14001 πιστοποιήθηκε η ΓΑΙAΟΣΕ, θυγατρική του Υπερταμείου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας για εφαρμογή μιας υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας προσανατολισμένης στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον και η οποία στοχεύει στην ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών.
* * * Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σε τρένο που πήγαινε να παραλάβει πρόσφυγες από Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ- 1 νεκρός // Ιταλία: Με το ποσό των 687 δις ευρώ θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση οι σιδηροδρομικές εταιρείες της χώρας λόγω των συνεπειών της πανδημίας // Ισπανία: Προς συνένωση οι επιτροπές διερεύνησης ατυχημάτων σε αέρα, θάλασσα και σιδηρόδρομο.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com