- 500 Πειραιάς – Κηφισιά (πλ. Πλατάνου)
Ακολουθεί διαδρομή παρόμοια με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ). Εκτελούνται 4 δρομολόγια προς κάθε κατεύθυνση (3 το βράδυ του Σαββάτου). - 790 Γλυφάδα – Περιστέρι (Άγ. Αντώνιος)
Ακολουθεί διαδρομή παρόμοια με τη γραμμή 2 του Μετρό (αν και δεν έχει επεκταθεί ως την Ανθούπολη, φτάνει ως τη Γλυφάδα, όπου η μελλοντική επέκταση του Μετρό). Εκτελούνται 5 δρομολόγια ανά κατεύθυνση, όλες τις μέρες της εβδομάδας. - Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά (Express)
Αν και τυπικά είναι γραμμή Express, σταματάει στις περισσότερες στάσεις της διαδρομής. Εκτελούνται 6-7 δρομολόγια ανά κατεύθυνση όλα τα βράδια της εβδομάδας. - Τρόλεϊ 11 Άνω Πατήσια – Νέο Παγκράτι – Νέα Ελβετία
Εκτελούνται 10-11 δρομολόγια ανά κατεύθυνση μεταξύ 23:45 – 05:00 κάθε βράδυ - 040 Πειραιάς – Σύνταγμα
Εκτελούνται 11-12 δρομολόγια ανά κατεύθυνση μεταξύ 23:45 – 05:00
Επανεξέταση του συνόλου του συγκοινωνιακού χάρτη με πιθανότητα αύξησης των νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών προανήγγειλε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Αριστέα Αντωνοπούλου σε έγγραφη απάντησή της σε σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.
Θέμα των ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου ήταν το αίτημα κατοίκων αλλά και δημοτικών αρχών των δήμων από τους οποίους διέρχεται η λεωφόρος Μεσογείων για κανονική λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής express Χ95 κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς τους περιορισμούς επιβίβασης και αποβίβασης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιοείται από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Στην απάντησή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ σημειώνει ότι η λεωφορειακή γραμμή Χ95 ιδρύθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί την μετάβαση από και προς το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και γι’ αυτό το λόγο λειτουργεί με ειδικό καθεστώς λειτουργίας έτσι ώστε στα δρομολόγια προς Αεροδρόμιο να επιτρέπεται μόνο η επιβίβαση και στα δρομολόγια από Αεροδρόμιο μόνο η αποβίβαση.
Παράλληλα, όντας γραμμή EXPRESS τα λεωφορεία δεν σταματούν σε όλες τις στάσεις από τις οποίες διέρχονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η γρήγορη μετακίνηση, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα προμήθειας λεωφορείων από τον οδηγό και εξασφαλίζεται η μεγαλύτερο ποσοστό επικύρωσης εισιτηρίων από τους επιβάτες συγκριτικά με άλλες γραμμές. Για τους λόγους αυτούς, δεν είναι δυνατή η τροποποίηση της λειτουργίας των γραμμών αυτών κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η κ. Αντωνοπούλου όμως άφησε και ένα «παράθυρο ελπίδας», προσθέτωντας ότι το αίτημα των κατοίκων θα επανεξεταστεί σε επόμενη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι εκκρεμεί η αγορά νέων λεωφορείων. Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ πρόκειται άμεσα να προβεί σε ενέργειες για τη διαμόρφωση του νεότερου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής για την περίοδο μέχρι το 2040 το οποίο θα οδηγήσει σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο τεκμηριωμένων μέτρων, δράσεων και προτάσεων που θα προσδιορίσουν τη δομή, τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία του μεταφορικού συστήματος της πόλης κατά την επόμενη 20ετία.
Οι νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές
Η λειτουργία των συγκοινωνιών της Αθήνας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής αφού δεν έχει γίνει κάποια σημαντική βελτίωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Συνολικά 5 γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ εκτελούν δρομολόγια κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι 3 από αυτές είναι αποκλειστικά νυχτερινής λειτουργίας και οι άλλες δύο 24ωρης λειτουργίας. Επιπλέον, όλο το 24ωρο κινούνται οι τέσσερις γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου στις οποίες όμως ισχύει ειδικό εισιτήριο και περιορισμοί επιβίβασης/αποβίβασης.
Οι παρακάτω γραμμές κυκλοφορούν μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες:
Οι γραμμές που λειτουργούν όλο το 24ωρο:
Επίσης, κάθε Σάββατο βράδυ (και μόνο τότε) εκτελούνται 4 δρομολόγια μεταξύ 00:00 – 02:00 στο τμήμα Ακαδημία – Ζωγράφου της γραμμής 608 Ακαδημία – Γαλάτσι – Νεκρ. Ζωγράφου. Η γραμμή μετά τα μεσάνυχτα δεν συνεχίζει από Ακαδημία προς Γαλάτσι.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com